Šeimyniški „Baltų šventadieniai“

Šeimyniški „Baltų šventadieniai“

Naujausiose laidose „Baltų  šventadieniai“ dėmesį skirsime dviem glaudžiai susijusioms temoms – pirmoje laidoje, kuri bus rodoma šį sekmadienį (04 28 d. 9 val. per Balticum TV), kalbėsime apie lietuvių vaikų šventes, antroje – apie Motinos dieną.

Senosios lietuvių vaikų šventės tyrinėtos labai menkai. Ko gero, vienintelis šiuo metu besigilinantis į šią temą ir parengęs kelis darbus – „Lietuvių vaikų šventės“, „Senovinis kalendorius vaikams apie senąsias lietuvių šventes“, „Lietuvių šeimos papročiai“ (knygos išleistos bendradarbiaujant su Kauno leidykla „Šviesa“) ir kitas – yra  etnologas,  Kauno Vytauto Didžiojo universiteto docentas dr. Arūnas Vaicekauskas.

Iš paties mokslininko sužinosime, kaip senaisiais laikais žemdirbių bendruomenės patirtis būdavo perduodama vaikams, ar iš tiesų vyravo nuomonė, kad „vaikų vieta ant pečiaus“,  kokiose žemdirbių kalendorinio ciklo šventėse dalyvaudavo vaikai, ir, apskritai, kaip būdavo išmokstama tradicinės kultūros.

Taip pat apsilankysime folkloro  ansamblio „Virvytė“ repeticijoje, kuri vyko svetingų Vijos ir Rolando Vainučių šeimos namuose, ir akivaizdžiai įsitikinsime, kaip mokomasi įvairių liaudies žaidimų ir dainų mūsų dienomis. Ansamblio vadovė, etnomuzikologė dr. Loreta Sungailienė paatviraus apie tai, kaip pavyksta repeticijose ir renginiuose  suvaldyti įvairaus amžiaus vaikus.

Dalyvausime linksmų ir muzikalių žmonių bendruomenės, gebančios sukurti jaukią šeimynišką aplinką net ekstremaliomis filmavimo aplinkybėmis, susibūrime.

Laidą kartos 29 d. (pirmadienį) 09.00 val., gegužės 1 d. (trečiadienį) 11.30 val.,  2 d. (ketvirtadienį) 16.30 val. ir 4 d. (šeštadienį) 14.30 val. per Balticum TV.

Po savaitės visi švęsime  Motinos dieną. Laidoje  kviesime pasid˛iaugti vieni kitais – dukroms ir sūnums mamomis, mamoms vaikais...

Paklausysime, ką apie šventės ištakas papasakos folkloro ansamblio „Virvytė” narė,  tautosakininkė dr. Jurga Sadauskienė, ansamblio mamų ir dukrų dainavimo, Vainučių šeimos – Akvilės,  Vijos, Rolando, Marijos, Prano – styginių ansamblio atliekamos smagios aukštaičių polkos.

Antroje laidos dalyje matysime apeiginio folkloro grupės „Kūlgrinda” naujos kompaktinės plokštelės „Giesmės Austėjai” koncerto, vykusio Vilniaus Dailės akademijos Gotikinėje salėje, fragmentus ir išgirsime filosofo dr. Igno Šatkausko mintijimus apie bičių motinėlę, senovės baltų  deivę Austėją. 

Laida bus rodoma Motinos dieną, sekmadienį (05 05 d. 9 val.) per Balticum TV, ją kartos 6 d. (pirmadienį) 09.00 val., 7 d. (antradienį) 11.30 val. , 9 d. (ketvirtadienį) 16.30 val. ir 10 d. 13.30 val.

„Baltų  šventadienius“ parengė režisierė Nijolė Jačėnienė, filmavo ir montavo Jonas Tumasonis, tekstus skaitė Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui, Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, informaciniams partneriams dienraščiui „Vakarų ekspresas“ ir interneto portalui Alkas.lt.

Laidas iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras”.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder