"Skrajojantis Olandas" skambės elinge

"Skrajojantis Olandas" skambės elinge

Tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis "Muzikinis rugpjūtis pajūryje" šiemet prasidės išskirtiniu grandioziniu įvykiu - Richardo Vagnerio operos "Skrajojantis O1andas" premjera, kuri įvyks šimtamečiame laivų statyklos elinge.

Tradicinis tarptautinis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro organizuojamas festivalis "Muzikinis rugpjūtis pajūryje" vyksta nuo 1998 metų. Šiemet, anot teatro vadovės Laimos Vilimienės, jis - "kitoks, su trupučiu grėsmės ir nežinomybės". Teatro kolektyvas pirmą kartą susitiks su žiūrovais po karantino neįprastoje, milžiniškoje uosto erdvėje. Po didžiule metaline elingo konstrukcija bus sustatyta 1 000 kėdžių, ant kurių susės operos melomanai.

"Dabar patiriu neršto jausmą. Ikriukai jau sudėti, apvaisinti, belieka tikėtis palankių sąlygų, kad iš jų kai kas išsiristų", - juokais kalbėjo operos "Skrajojantis Olandas" muzikos vadovas ir dirigentas Modestas Pitrėnas prieš premjerą surengtoje spaudos konferencijoje.

Iš tiesų spektaklio kūrėjai labiausiai tikisi palankių oro sąlygų, nes opera vyks visiškai atviroje erdvėje, be jokių apsaugų nuo vėjo ir lietaus. "Tai ekstremalus sumanymas ir pagrindinis jo tikslas, kad žiūrovai pajustų stichiją, nes R. Vagnerio muzika ir yra kaip stichija: stipri, grėsminga, laukinė", - kalbėjo pastatymo koncepcijos autorius, scenografas ir režisierius Dalius Abarius.

Jam talkinantis režisierius Gediminas Šeduikis pasakojo, jog daugelis solistų, ne pirmą kartą atliekančių "Skrajojančio Olando" partijas, taip pat prisipažino, jog dainuojant elinge jų kuriami charakteriai kinta. "Iš tiesų čia turime realią stichiją su vandeniu, saule ir aukštu dangumi. Ji pažadina jausmus, taip pat ir baimę", - kalbėjo režisierius.

Operoje "Skrajojantis Olandas" dainuos solistai Almas Švilpa, Sandra Janušaitė, Tadas Girininkas, Andris Liudvigs, Rafailas Karpis, Dalia Kužmarskytė.

M. Pitrėnas paminėjo, kad lauko sąlygomis bus rodoma sutrumpinta opera - be pertraukų ji truks 1 val. 40 min. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyr. dirigentas Tomas Ambrozaitis suskubo pridurti, kad kūrinys sutrumpintas tobulai, išsaugotos visos muzikinio teksto kulminacjos, pagrindiniai akcentai.

"Skrajojantis Olandas" elinge bus parodytas vienintelį kartą miesto gimtadienio dieną, rugpjūčio 1-ąją. Bilietų į spektaklį jau seniai nėra, tačiau dar galima suskubti ir įsigyti bilietus į kitus festivalio renginius.

Operos ir simfoninės muzikos šventė tęsis iki rugpjūčio 23 dienos, jos programoje - 12 renginių. Kamerinių operų premjeros J. S. Bacho "Kavos kantata", G. B. Pergolesi "Tarnaitė ponia", teatralizuotas E. Balsio dainų koncertas "Aš - senas jūrininkas" vyks Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje, simfoninės muzikos koncertas "Ramios, malonios vasaros naktys..." su solistu fleitininku Luku Dlugošu iš Lenkijos skambės Klaipėdos koncertų salėje, serija festivalio renginių vyks Palangos koncertų salėje, Birutės parko rotondoje, kurhauze. Festivalį užbaigs Franco Šuberto Mišios Nr. 6 skirtos Baltijos kelio akcijai atminti, Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder