Smeltalė - žemaitiškas pavadinimas

Smeltalė - žemaitiškas pavadinimas

Dėl Smeltalės upelio pavadinimo klaipėdiečiai taip nesiginčija kaip dėl Danės ar Dangės, tačiau yra manančiųjų, kad Smeltalė yra tik žurnalistų prasimanymas, o upelis turi būti vadinamas Smiltele.

Klaipėdos universiteto profesorius, dr. Albinas Drukteinis sako, kad šio upelio pavadinimas turi žemaitišką priesagą kaip ir Kretingalė. "-alė yra žemaitiškas priesagos -elė variantas. Žemaičiai būtent taip taria šią priesagą. Pagal bendrinės kalbos principus turėtų būti ir Kretingelė, bet vartojame pavadinimą Kretingalė. Tarminiai morfologiniai dalykai į pavadinimus pakliūva ne taip dažnai, bet pakliūva", - sakė profesorius.

Beje, Smiltelės gatvės pavadinimas Klaipėdoje jau atitinka bendrinės kalbos priesagą. Pasak A. Drukteinio, šis pavadinimas iš tikrųjų jau yra pagražintas.

"Pavadinimai yra užrašomi pagal vartoseną. Kažkada kažkas užrašė pavadinimą Smeltalė, galbūt pamatęs taip parašytą kokiame nors sename žemėlapyje, ir taip jis buvo įtvirtintas. Kyla klausimas, ar nereikėtų Rąžės upelio vadinti Runže. Istorikai norėtų, kad būtų įtvirtintas pastarasis pavadinimas. Tačiau jo tarimas jau priartintas prie bendrinės kalbos. Kad ir kaip būtų, vis dėlto dažniau renkamės bendrinės kalbos normas, todėl yra Rąžė, o ne Runžė", - aiškino A. Drukteinis.

Lietuvos jūrų muziejaus vyr. istorikas Dainius Elertas mano, kad Klaipėdoje upė turi būti vadinama Dange, o dėl Smeltalės upelio pavadinimo galvos sau nesuka. Jis sako, kad yra toks užrašymas Smeltalė, bet tai ne upelis, o upė. "Anksčiau tai buvo normali upė ir gana didelė. Kadangi sovietmečiu buvo gerokai nudrenuota viskas aplinkui, nukentėjo ir ta upė - susitraukė. Iš tikrųjų tai buvo normali laivuojama upė, laivais buvo galima nuplaukti iki Žardės", - sakė istorikas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder