5 dalykai šiais metais padėsiantys karjeroje

5 dalykai šiais metais padėsiantys karjeroje

Daugiau nei pusė dirbančiųjų dairosi naujo darbo, rodo JAV atliktas „Gallup“ tyrimas. Lietuvoje tendencijos panašios – 48 proc. keistų darbą, jei sulauktų patrauklesnio pasiūlymo, skelbia pernai KOG tyrimų instituto atliktas tyrimas. Tai rodo, kad vis tik nemažai žmonių nesijaučia gerai savo darbo vietoje. Tad ką daryti, kad atsidūrę svajonių darbo pokalbyje būtumėte tikri, jog darbdavys jūsų atžvilgiu bus nusiteikęs pozityviai?

„Nors vieno stebuklingo recepto, leidžiančio sužibėti visuose su darbu susijusiuose pokalbiuose, deja, nėra, gerai pasiruošus pokalbiui, 5 patarimai pravers ieškant svajonių darbo 2020-aisiais“, – sako „Bitė Lietuva“ Žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė.

Paskutinis CV mados klyksmas – paprastumas

Madinga savo CV padaryti kuo labiau išskirtiniu. Pavyzdžiui, modernus dizainas, įmantrus informacijos išdėstymas, šmaikštumas ir t.t. Bet kartais visos šios pastangos apkarsta, nes užmirštami pagrindiniai CV privalumai – paprastumas ir aiškumas. Idealiu atveju visas CV turi sutilpti į vieną A4 formato lapą, o informacija visų pirma pateikta konkrečiai ir aiškiai, o tik po to – įmantriai.

„Taip pat būsimi kandidatai pamiršta būti matomi socialiniame tinkle „LinkedIn“. Tai – tarsi antra CV pusė, o kai kurie kandidatai šį socialinį tinklą apskritai naudoja vietoje tradicinio CV. Reikėtų prisiminti, kad puikus CV visuomet yra tik pusė darbo. Jei jau išsiuntei CV, laiku atsiliepk ir į skambutį. Šiandien nemaža dalis kandidatų į skambučius dėl darbo atsiliepia tik iš 2 ar net 3 karto, o tai darbdaviui gali siųsti prastą pirmąjį signalą“, – pastebi ekspertė.

Vietoje jaudulio prieš pokalbį – papildomas laikas pasiruošimui

„Pasiruošimas pokalbiui – etapas, kuris visiškai priklauso nuo paties kandidato. Visų pirma reikėtų prisiminti, kad darbo pokalbyje renkasi abu – tiek darbdavys, tiek ir darbuotojas, todėl jei darbdavys jaus, kad kandidatas abejingas, didelė tikimybė, kad toks darbo pokalbis nebus sėkmingas. Taip pat svarbu, kad pats kandidatas uždavinėtų klausimus bei nepamirštų įvardinti savo pageidavimų ar išsakytų nuomonę, nes su darbu susiję pokalbiai neturi būti vienpusiški. Galiausiai, dar prieš einant į tokį pokalbį reikia nusiteikti sėkmei, o ne nusivylimui“, – teigia E. Staniulionė.

Visada ir visur vertinamas domėjimasis

„Vienas dalykas, kuris nieko nekainuoja, bet kuris bus visuomet įvertintas – tai domėjimasis. Pasiruošimo pokalbiui metu pasidomėti konkrečia įmone ar jos darbuotojais nėra sunku, bet tai gali lengvai padaryti įspūdį darbdaviui. Taip pat tai visuomet liudija apie kandidato norą įsidarbinti ir nesuvaidintą susidomėjimą konkrečia įmone. Panašus patarimas ir siekiantiems vidinės karjeros – verta domėtis einamaisiais projektais, užduotimis, pasiekimais. Siekiant vidinės karjeros patartina apie tai atvirai kalbėti su vadovu, kelti šiuos klausimus ir parodyti, kad tuo domitės. Didelė dalis įmonių turi savo įpėdinių programas, todėl domėjimasis yra pirmas žingsnis į teigiamus pokyčius karjeroje“, – išskiria specialistė.

Aiškumas turėtų būti viso darbo pokalbio mantra

Visada susidaro prastas įspūdis, kai potencialūs kandidatai ar darbuotojai negali aiškiai atsakyti, kokios karjeros nori. Dėl šios priežasties jie negali įvardinti ir norimo darbo arba kaip turėtų atrodyti juos dominančios užduotys, iššūkiai. Taip pat svarbu būti proaktyviems ir pirmiems parodyti ar pasakyti, kas jus domina, nes tiems, kam tinka bet koks darbas, paprastai būtent toks ir pasiūlomas.

„Svarbu kalbantis dėl darbo vadovautis ir savo vertybėmis bei nepamiršti turimų stiprybių. Pabrėžus savo individualias vertybes, tikėtina, parodysite, kad jūs ir įmonė turite daug bendro. Taip pat nepatartina pokalbio metu parduoti pamatinių vertybių už atlygį, nes vėliau vien dėl pinigų ir eisite į darbą, bet būsite nepatenkinti, nepritapsite prie kolektyvo ir t.t. Todėl įmonės veikla, vadovas, komanda ar pati įmonė jums turi ne mažiau reikšmės nei atlygis“, – pataria E. Staniulionė.

Darbdavys visuomet įvertins jūsų asmeninius tikslus

Į darbo pokalbius visada patariama ateiti turint aiškų tikslą. O jei siekiama karjeros įmonės viduje – terminus, iki kada norima naujos pozicijos ir ką kaip darbuotojas iki tol turite padaryti. Tai pirmasis ženklas, kad jūs šiam darbui ar konkretiems pokyčiams esate pasiruošę. Taip pat svarbu atkaklumas: sulaukę neigiamo atsakymo, būtinai paprašykite grįžtamojo ryšio, paklauskite, ko jums pritrūko, nes tai gali būti raktas įsidarbinant ar pakylant karjeros laipteliu kitą kartą.

„Pabaigai išduosiu nedidelę paslaptį: žmogiškųjų išteklių specialistai dažnai susiduria su situacija, kai turi pasirinkti, kas svarbiau – kandidato patirtis ar potencialas bei motyvacija. Tokiais atvejais motyvacija paprastai nusveria svarstykles į savo pusę. Tad jei renkamasi tarp kandidato, kuris ateina su patirtimi, bet kuriam trūksta motyvacijos, laimės tas, kuris ateina motyvuotas ir gerai žinantis, ką ir kuriose srityse turi išmokti“, – apibendrina E. Staniulionė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder