Turite nebenaudojamą el. pašto adresą? Kaip jį ištrinti ir neprarasti svarbių duomenų

Turite nebenaudojamą el. pašto adresą? Kaip jį ištrinti ir neprarasti svarbių duomenų

Elektroninį paštą naudojame prisijungdami prie daugybės interneto paskyrų ir platformų. Deja, programišiams gali užtekti prieigos prie jūsų el. pašto adreso tam, kad pasinaudoję atkūrimo nuorodomis prisijungtų prie daugelio kitų jūsų paskyrų. Tad jei turite nenaudojamą el. pašto adresą – geriau jį ištrinkite. Kaip tai padaryti neprarandant svarbių duomenų, pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profai".

„El. pašto adresai neretai yra silpnoji kibernetinio saugumo grandis. Net jei pasitikite el. paslaugų teikėju, jūsų el. paštas gali būti labiau pažeidžiamas nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Prieš kelerius metus programišiams įsilaužus į „Yahoo" buvo nutekinta šimtų milijonų vartotojų informacija. Todėl esamą el. paštą patartina apsaugoti dviejų žingsnių autentifikavimo (angl. 2FA) sistema, o jei turite nenaudojamą – geriau jį ištrinti", – sako „Bitės Profas" Martynas Vrubliauskas.

1. Išsaugokite dokumentus ir kontaktus

Pirmiausia, prieš ištrinant el. paštą reikėtų pasidomėti, ar jame nėra vertingos informacijos – finansinių ar mokėjimo duomenų, dokumentų nuotraukų ar  kitos svarbios informacijos. El. pašto paslaugų teikėjai įprastai leidžia šiuos duomenis atsisiųsti į kompiuterį. Pavyzdžiui, „Google" galite eksportuoti visą informaciją, įskaitant pašto, programėlių susitikimų ir kitą. Duomenis taip pat galėsite eksportuoti ir iš „Microsoft Outlook".

Taip pat nepamirškite išsaugoti ir el. pašto kontaktų, kuriuos galėsite automatiškai pridėti ir naujame el. pašte. Dauguma el. pašto paslaugų tiekėjų leidžia atsisiųsti kontaktus CSV formatu, kuris yra skirtas saugoti tekstinius duomenis. Kaip juos išsaugoti „Gmail" ir „Microsoft Outlook", sužinosite „Kontaktų eksportavimo" nustatymuose.

2. Pasitikrinkite, prie kokių paskyrų jungiatės

Taip pat prieš ištrinant el. paštą derėtų pasitikrinti, prie kokių platformų – socialinių tinklų, žaidimų ar el. parduotuvių jungiatės naudodami senąjį el. paštą. Jei jį ištrinsite – dalies paskyrų pasiekti negalėsite.

Jei naudojatės „Gmail", susietas paskyras rasite „Google" paskyros nustatymuose pasirinkę „Slaptažodžių tvarkytuvę". Naudojantiems „Microsoft Outlook" reikėtų naršyklėje atsidaryti savo paskyrą, tuomet rinktis „Settings cogwheel"> „View all Outlook settings"> „Sync email" ir „Manage your connected accounts".

„Iš dalies paskyrų, pavyzdžiui, „Facebook", vos tik suvesite naują el. pašto adresą ir slaptažodį, akimirksniu gausite automatinę patvirtinimo nuorodą. Vis dėlto kai kurios platformos jūsų gali paprašyti papildomai pateikti dokumentų, kuriuos jau turi savo duomenų bazėje, kopijas. Kuo saugesnis tinklalapis, tuo daugiau biurokratinių procedūrų įprastai tenka atlikti", – paaiškina išmaniųjų įrenginių ekspertas.

3. Saugiai ištrinkite seną el. pašto adresą

Paskutinis žingsnis – ištrinti el. pašto adresą.  Jei naudojate „Gmail", ištrinti paskyrą galėsite „Gmail" paslaugų ištrynimo nustatymuose. Ištrinti  „Outlook" ar „Hotmail" paskyrą – „Microsoft" puslapyje, o „Yahoo" – prisijungę prie savo paskyros.

Tiesa, „Microsoft" puslapyje nurodoma, kad nėra galimybės ištrinti tik el. pašto paskyrą. Norėdami ją ištrinti turėsite atsisakyti ir „xBox", „Skype" bei kitų "Microsoft" priklausančių bendrovių paskyrų.

Jei norite susikurti naują el. pašto adresą, rinkitės geriausiai jūsų poreikius atitinkančias alternatyvas. Pavyzdžiui, el. pašto paslaugų tiekėjas „Tutanota" siūlo papildomą saugumą užšifruodamas visas jūsų el. paštu išsiųstas žinutes, todėl tik galutinis siuntėjas gali matyti el. laiško informaciją. Užšifruoti laiškus taip pat galite ir „Gmail" pasinaudoję naršyklės plėtiniu „FlowCrypt".  O norintieji naujovių gali išbandyti tokius el. pašto sprendimus kaip „ProtonMail" ar „Hey" – tai sprendimai, norintiems el. pašte daugiau tvarkos ir aiškumo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder