Velykų stalo puošmena

Per Velykas ant šventinio stalo karaliauja jo didenybė Kiaušinis. Jis ne tik simbolizuoja sėkmę ir sveikatą, bet ir atskleidžia mūsų kulinarinę išmonę...

Kiaušinių užpiltinė

Jums reikės: 4 kiaušinių, 100 g šalto kepsnio, 1 mažos skardinės žirnelių, 30 g želatinos, druskos, cukraus, acto, augalinio aliejaus.

1. Kietai virtus kiaušinius perpjaukite per pusę arba supjaustykite žiedais. Kepsnį supjaustykite vienodomis juostelėmis.

2. Skystį nuo žirnelių nupilkite į atskirą indą ir į jį pripilkite dar 1 l vandens; įpilkite acto; įberkite druskos, cukraus. Skystį užvirinkite, supilkite šaltame vandenyje ištirpintą želatiną.

3. Formelę šiek tiek patepkite aliejumi ir supilkite želė skystį; leiskite sustingti. Ant viršaus sudėkite kiaušinius ir kepsnį. Užpilkite šiek tiek želė skysčio ir palikite sustingti.

4. Žirnelius sumaišykite su likusiu želė skysčiu, supilkite į formą, leiskite sustingti.

5. Apverskite ir dėkite į lėkštę.

Kiaušiniai su burokėlių marinatu

Jums reikės: kietai virtų kiaušinių, marinatui - 2 burokėlių, 250 ml vandens, 100 ml acto (9 proc.), 1 šaukštelio druskos, 1 lauro lapo, 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių, 2 šaukštų cukraus, muskato riešuto miltelių, kalendros, baziliko, sojos padažo.

1. Kiaušinius nuplaukite, pamerkite į šaltą vandenį, užkaiskite, virkite 10 min., atvėsinkite šaltu vandeniu.

2. Burokėlius nuskuskite, supjaustykite gabaliukais, sudėkite marinato ingredientus ir užkaiskite. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite 15 min. Marinatą atvėsinkite, įdėję puodą į šaltą vandenį.

3. Kiaušinius nulupkite, sudėkite į atvėsintą marinatą su burokėliais, gerai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą parai arba dviem. (Kiaušiniai marinate turi laisvai plaukioti. Indą kartais pajudinkite.)

Marinuotus kiaušinius laikykite šaldytuve, suvartokite per 3-5 dienas.

Aromatizuoti kiaušiniai

Jums reikės: 2 kiaušinių, 10 g arbatžolių, druskos, cukraus.

1. Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir keliose vietose pradurkite.

2. Į puodą įpilkite šiek tiek šalto vandens, suberkite arbatžoles, įberkite druskos, cukraus, užvirinkite. Sudėkite kiaušinius, sumažinkite ugnį, virkite, kol nusidažys geltonai.

3. Išimkite kiaušinius, atvėsinkite, supjaustykite griežinėliais.

Kiaušinių frikasė

Jums reikės: 4 kiaušinių, 60 g pievagrybių, 1 svogūno, 30 g sviesto, 25 g miltų, 0,25 l pieno, garstyčių, druskos, petražolių.

1. Kietai virtus kiaušinius nulupkite, supjaustykite į keturias dalis.

2. Grybus supjaustykite stambiau, svogūnus - smulkiau, pasūdykite ir patroškinkite svieste; įberkite miltų, užpilkite pieno, užvirinkite, įdėkite garstyčių, užberkite smulkintų petražolių. Palaikykite kiaušinių ketvirčius šiame padaže.

Padažą dar galite paskaninti garstyčiomis su citrinų sultimis, į frikasė įdėti virtos mėsos arba žuvies gabaliukų.

Tinka valgyti ir karštą, ir šaltą.

APIE KIAUŠINIŲ MARINAVIMĄ

* Marinuojami tik vištų ir putpelių kiaušiniai.

* Marinuoti tinka tik kietai virti ir nulupti kiaušiniai arba pradūrus lukštą.

* Pagrindinės marinato dalys yra vanduo, actas, druska ir kiti prieskoniai: imbieras, pipirai, lauro lapas.

* Pensilvanijos vokiečiai kiaušinius marinuoja su burokėliais ir svogūnais, o marinatą verda su actu, cukrumi, druska, gvazdikėliais ir cinamonu. Kiaušiniai įgauna rožinę spalvą ir saldžiarūgštį skonį.

* Danijoje virti kiaušiniai marinuojami su aižytais lukštais (jie aižomi ridinėjant ant stalo).

* Jeigu norite, kad marinuoti kiaušiniai nusidažytų žalia spalva, atlikite viską, kaip nurodyta recepte "Kiaušiniai su burokėlių marinatu", tik vietoje burokėlių į marinatą dėkite virtų špinatų, užvirinkite ir atvėsinkite puodą uždengę dangčiu. Lygiai tą pat padarykite su raudonaisiais kopūstais - kiaušiniai bus violetiniai; su ciberžole - bus geltoni; morkų sultimis - oranžiniai; su kava bus šokoladiniai.

 

 

Marinuoti kiaušiniai

Jums reikės: 10 kietai virtų kiaušinių, marinatui - gabaliuko imbiero šaknies, 10 vnt. gvazdikėlių, 20 pipirų žirnelių, 6 skiltelių česnako, 2 šaukštelių druskos, pusės stiklinės vandens, 1 stiklinės 9 proc. acto, krapų, petražolių, lauro lapo.

1. Kiaušinius užpilkite šaltu vandeniu, užkaiskite; kai užvirs, nuimkite nuo ugnies. Uždenkite puodą dangčiu, užklokite rankšluosčiu ir palikite 15-ai minučių pastovėti.

2. Emaliuotame inde pasiruoškite marinatą: sumaišykite actą, vandenį, druską, sudėkite imbierą, gvazdikėlius, pipirus, lauro lapą, užkaiskite, kai užvirs - uždenkite ir virkite 5-7 min. Tuomet užpilkite šalto vandens ir kiaušinius nulupkite (iš pradžių lengvai suspauskite pirštais, kad susitraiškytų lukštas - tuomet lupkite).

3. Kiaušinius sudėkite į karštą marinatą; kai atvės, perpilkite į stiklinį indą, gerai uždenkite, dėkite į šaldytuvą mažiausiai vienai parai, daugiausiai - penkioms.

AR ŽINOTE, KAD...

* Lietuvininkai kiaušinių nemargino. Šiame krašte juos dažydavo viena spalva, skutinėdavo, puošdavo vašku. Kiaušinius vadino velykiais, velykaičiais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder