200 eurų - jaukas, kuris bus mielai prarytas

200 eurų - jaukas, kuris bus mielai prarytas

Valdantieji Seime pristatė siūlymą rugpjūtį maždaug 910 tūkst. senjorų, neįgaliųjų, našlių, našlaičių ir kitų socialiai pažeidžiamų grupių atstovų skirti vienkartines 200 eurų dydžio išmokas.

Opozicija, kai kurie ekonomistai ir net pensininkų atstovai tai vadina priešrinkiminiu triuku, valdantieji atkerta, esą su rinkimais ši vienkartinė pagalba nesusijusi.

Išmokos - ir seimūnams

Vienkartinę išmoką gautų asmenys, kuriems yra paskirtos ar bus paskirtos iki 2020 m. gruodžio 31 d. senatvės (išankstinės senatvės), netekto darbingumo, našlių, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos, kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas, šalpos senatvės, šalpos neįgalumo, šalpos pensijos už invalidų slaugą namuose, šalpos našlaičių, socialinės pensijos, šalpos kompensacijos.

Tai paliestų apie 910 tūkst. gyventojų, „Sodrai“ tai kainuotų per 180 mln. eurų. O „Sodra“ kaip tyčia pranešė, kad balandį surinko 55 mln. eurų mažiau pajamų nei buvo planuota.

Valdančiųjų siūlymas Seime buvo žiauriai užsipultas opozicijos atstovų, kurie jį vadina ne kuo kitu, kaip socialiai pažeidžiamos socialinės grupės atstovų papirkinėjimu prieš pat rinkimus.

Mykolas Majauskas netgi registravo siūlymus išmoką oficialiai pavadinti ne socialine, o rinkimine.

Kiti ragino išmokas išdalinti ne rugpjūtį, o birželį arba pradėti mokėti nuo birželio dalimis per 4 mėnesius.

 

 

Esą ekonomiką taip bus pradėta skatinti anksčiau, o ir rinkimų triuku mažiau kvepėtų. Socialdemokratas Algimantas Salamakinas stebėjosi, kodėl išmokos turėtų būti mokamos visiems be išimties pensininkams, net ir jam bei kitiems pensinio amžiaus parlamentarams, kiti stebėjosi, kodėl pasirinktas toks neva keistas paramos būdas.

„Buvo pasirinktas kelias, kurį naudoja 11 Europos šalių, kai kalbame apie 13 pensijos sprendimą. 11 Europos šalių naudoja vienkartinius išmokėjimus šioms pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms, kad užtikrintų didesnes pajamas be ilgalaikių įsipareigojimų“, - seimūnams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Beje, nepaisant opozicijos reikštos kritikos, ir pati opozicija po pateikimo pritarė projektui, turbūt nusprendusi, kad nepritarimas būtų tolygus politinei savižudybei.

Netiki, bet neatsisakys

Įdomiausia, kad net senjorų atstovai netiki valdančiųjų nuoširdumu.

„Tai - žmonių papirkinėjimas. Kita vertus, pensininkai Lietuvoje yra skurdžiausia klasė, truputis paramos nepakenktų, jos neatsisakysime.

Tačiau parama turi būti ne vienkartinė ir ne prieš rinkimus, pensijos turi būti didinamos, nes dabar yra mažiausios ES. Pavyzdžiui, Prancūzijoje jos siekia 1700 eurų.

Tačiau politikai supranta, kad pensininkai neturi pinigų, jei jie prieš rinkimus gaus po 200 eurų, galės kažką nusipirkti ir tada bus dėkingi bei balsuos už „geradarius“, - „Vakaro žinioms“ sakė Lietuvos pensininkų susivienijimo vadovė Aldona Marija Gedvilienė.

Keistas pasirinkimas

Ekonomistas prof. Romas Lazutka stebisi, kad išmokos numatomos visiems vienodos.



„Juk ne visi pensininkai vienodai sunkiai gyvena. Pavyzdžiui, teisėjai gauna ir beveik 1000 eurų siekiančią teisėjų pensiją, ir dar senatvės. O kai kurie gauna keliskart mažiau, todėl reikėtų ne vienkartines išmokas mokėti, o didinti mažiausias pensijas. Pasak jo, vienkartinės išmokos iš viso nėra socialinės apsaugos dalykas, jomis galima tik atlyginti kokią nors padarytą žalą.

„Premjeras yra pasakęs, kad dėl karantino pensininkai negalėjo nueiti į turgų ir kažką parduoti, negalėjo nueiti pigesnės prekės, jiems iš mažų pensijų reikėjo kaukes pirkti. Tačiau visa tai galioja ir kitiems nepriklausomai nuo to, pensininkai jie ar ne.

Dirbantys už minimalią algą ir turintys vaikų nėra pensininkai, bet jiems irgi reikia kaukes pirkti. Arba dirbusiems savarankiškai, kuriems per karantiną uždrausta dirbti, išmokama po 257 eurus.

Ar jiems nereikia kaukių? Reikia. Tai kodėl jiems tos vienkartinės išmokos nepriklauso“, - stebėjosi profesorius. Pasak jo, dėl karantino daugelio pensininkų, priešingai nei ir taip mažai uždirbančiųjų, pajamos nenukentėjo, tad toks vienos grupės išskyrimas ekonomistą stulbina.

 

Linas Kukuraitis.

R.Lazutkos teigimu, keisčiausia, kad išmokoms pasirinktas rugpjūtis - laikotarpis prieš pat rinkimus, motyvuojant, esą „Sodra“ anksčiau tam nebūtų pasiruošusi. Ekonomistas sako, kad tokie teiginiai yra niekiniai.

„Kiekvieną mėnesį pervedinėja pensijas, tad prie pensijos kompiuteryje 200 eurų telieka įrašyti. Uždavinys, vertas trečioko. Tačiau kadangi mes nedirbame „Sodros“ informacinėje sistemoje, tai negalime pasiginčyti, o jie tada ką nori, tą ir sako.

Tačiau mes juk viską suprantame, nes nesame maži vaikai. Visi žinome, kad pensininkai yra aktyviausia ir didžiausia rinkėjų dalis, todėl verta jiems prieš rinkimus įteikti dovaną. Štai kai opozicija pasiūlė padidinti šalpos stipendijas vargingiausiai gyvenantiems studentams, kurios yra labai mažos, tai Vyriausybė atsakė: ne, ne, pinigų nėra. Nors tereikėtų kelių milijonų eurų.

O dabar, pasirodo, ir 182 mln. eurų yra. Taip yra tik dėl to, kad didesnei grupei prieš rinkimus įtikti labiau apsimoka.

Todėl valdantieji meta tinklą ten, kur beveik milijonas rinkėjų - kam gaudyti pavienes žuveles su meškere, kai su tinklu lengviau ir galima daugiau pagauti?“ - retoriškai klausė R.Lazutka.

Prezidento siūlymas

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę pasiūlė laikinai sumažinti gyventojų pajamų mokestį. „Turime puikią progą pakeisti iš ankstesnės krizės atėjusį neigiamą naratyvą ir įkvėpti gyventojams daugiau tikėjimo ateitimi“, - sakė G.Nausėda.

Toks siūlymas buvo palankiai įvertintas ekspertų, tačiau finansų ministrui Viliui Šapokai ne itin patiko:„Apie bet kokius mokestinius pakeitimus žiūriu labai atsargiai.

Ko nerekomenduoja tarptautinės organizacijos šiuo metu, tai daryti sisteminius pokyčius mokesčių sistemoje, kadangi yra daug greitesnių ir efektyvesnių priemonių, kaip garantijos, subsidijos ir kitos priemonės.“

„Valstiečių“ lyderio Ramūno KARBAUSKIO komentaras:

„Apie 20 proc. pensininkų yra žemiau skurdo ribos. Šis klausimas ignoruotas daugelį metų, per pastaruosius pusketvirtų metų padarytas didelis šuolis, bet problema vis tiek išliko.

Todėl sakyti, kad pensininkams nereikia pagalbos, būtų ciniška. Suprantu, kad konservatoriams nusispjauti į pensininkus, nes jie viską darė atvirkščiai, bet mes to nedarysime.

Dar noriu pabrėžti, kad „Sodroje“ buvo sukauptas maždaug 0,5 mlrd. eurų rezervas, dabar jis kiek sumažėjęs dėl atidėtų mokėjimų, tačiau rezervas yra ir mes turime galimybę pensininkams padėti ne skolintomis lėšomis, o iš rezervų.

O rezervuose ir yra pensininkams priklausantys pinigai. Kokia gali bebūti sunkesnė situacija, kad „Sodra“ galėtų pensininkams padėti savo rezervais? Kaip tik dabar.

Konservatoriai sako, kad laikotarpis pasirinktas dėl rinkimų. Absurdas. Pagalbos reikia dėl koronaviruso. Nenustebčiau, jei konservatoriai pradėtų įrodinėti, kad ir koronavirusą sugalvojo „valstiečiai“. Ir būtent dėl rinkimų“, - „Vakaro žinioms“ sakė R.Karbauskis.

„Be to, galiu pasakyti: gali būti, kad ta 200 eurų išmoka bus ne vienintelė, galbūt vėliau jų dar bus. Matysime pagal situaciją.

Galvosime, ir dar kokiais sprendimais reikės stimuliuoti vartojimą, nes tai būtina, kad ekonomika atsigautų. O ši socialinė grupė pirmiausiai pasirinkta todėl, kad gautų išmokų netaupys, nes neturi, ką taupyti. Ir tą išmoką išleis, taip paskatindama ekonomiką“, - tvirtino „valstiečių“ lyderis.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder