Būstas jaunoms šeimoms regione: eilių nebėra

Būstas jaunoms šeimoms regione: eilių nebėra

Pernai rugsėjį startavusi programa, skirta padėti jaunoms šeimoms įsikurti regione, įgyja pagreitį: iš viso iki šių metų gegužės pabaigos buvo išduotos 967 pažymos finansinei paskatai, iš jų 615 šeimų jau gavo kreditus būstui pirkti arba statyti, likusios šeimos laukia kredito įstaigų sprendimų. Gavus kreditą būstui pirkti arba statyti valstybės subsidija šeimai yra garantuota.

„Jau patenkinome kriterijus atitinkančių jaunų šeimų prašymus ir šiuo metu nėra šeimų, laukiančių eilėje. Tai reiškia, kad jaunos šeimos ir toliau gali kreiptis dėl subsidijų būstui regione, tačiau, žinoma, visuomet reikia įvertinti savo finansines galimybes išmokėti kreditą už būstą. Mūsų noras, kad žmonės kokybiškam gyvenimui rinktųsi ne tik didžiuosius miestus, bet ir kitas savivaldybes – ypač tas, kuriose reikia darbuotojų ir egzistuoja tinkama infrastruktūra jaunoms šeimoms“, - teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak ministro, pernai startavusi programa ateityje plėsis, nes Seimas priėmė įstatymų pataisas, kad panašias subsidijas gali teikti tiek savivaldybės, tiek privačios įmonės. Savivaldybėms – tai papildomas įrankis esamų gyventojų išlaikymui ir naujų šeimų priviliojimui, darbdaviams – būdas pritraukti kvalifikuotus darbuotojus.

Iš 615 jaunų šeimų, kurios užsitikrino finansavimą būstui, 458 nekilnojamąjį turtą pirko, 157 šeimos nusprendė jį pasistatydinti. Perkantieji būstą subsidiją gavo iškart, statantieji – gaus tuomet, kai būstas bus visiškai baigtas.

458 šeimoms buvo išmokėtos subsidijos, kurių bendra suma siekia 4,7 mln. eurų, o vidutinis subsidijos dydis – 10 195 eurai. 11-ai jaunų šeimų buvo išmokėtos papildomos subsidijos gimus vaikui.

38 subsidijos buvo išmokėtos Marijampolėje, Kauno rajone – 33, Klaipėdos rajone – 28, Panevėžio mieste, kai jis pateko į regiono sąvoką – 25, Kretingoje – 21, Mažeikiuose – 19.

Iš 458 šeimų, kurios jau gavo kreditą ir subsidiją būstui pirkti, 218 jaunų šeimų turi po vieną vaiką, 139 poros augina du vaikus, 80 šeimų buvo be vaikų, 21 pora turėjo tris ir daugiau vaikų.

Bankai ir kredito unijos paskoloms teikti panaudojo 22,1 mln. eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad pagal teisės aktus jauna šeima laikomi abu sutuoktiniai arba vienas vaiką auginantis tėvas ar mama, kurie yra ne vyresni kaip 35 metų amžiaus.

Jaunoms šeimoms siūlomos tokios subsidijos:

  • neauginančioms vaikų – 15 proc.;
  • auginančioms 1 vaiką – 20 proc.;
  • auginančioms 2 vaikus – 25 proc.;
  • auginančioms 3 ir daugiau vaikų – 30 proc.

    Padidėjus šeimai galima kreiptis dėl papildomos subsidijos, tačiau kreipimosi metu šeima turi atitikti jaunos šeimos apibrėžimą, tai yra sutuoktiniai arba vienas vaikus auginantis asmuo negali būti vyresni nei 35-erių. Kai šeimoje, gavusioje finansinę paskatą, gimsta trečias arba daugiau vaikų, dėl papildomos subsidijos jie gali kreiptis iki 40 metų (įskaitytinai).

    Būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų. Subsidija jaunai šeimai būtų išmokama ne vėliau kaip per 4 mėnesius nuo būsto kredito suteikimo dienos.  Kai būsto kreditas yra suteikiamas būstui pirkti ir statyti, arba statyti, subsidija išmokama ne vėliau kaip per 4 mėnesius nuo dokumentų, patvirtinančių būsto statybos užbaigimą, pateikimo kredito davėjui dienos.

    Sklypui, kuriame turi būti statomas jaunos šeimos būstas, gali būti skiriama ne daugiau kaip 15 proc. būsto kredito sumos.

    Norintys gauti subsidiją turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių žmonių apskaitą. Subsidija galima ne tik Lietuvos piliečiams ir jų šeimos nariams, bet ir Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalių piliečiams bei kitiems užsieniečiams, kurie turi ilgalaikį leidimą gyventi Europos Sąjungoje arba jiems Lietuvoje yra suteiktas prieglobstis.

    Jauna šeima, kuriai suteikta subsidija būsto kredito pirmajam būstui įsigyti, negali visiškai laisvai disponuoti įsigytu nekilnojamuoju turtu: jeigu per pirmuosius 10 metų nuosavybės teisės bus perleistos kitam žmogui, subsidija turės būti grąžinama į valstybės biudžetą.

    Skaitomiausi portalai

    Rašyti komentarą

    Plain text

    • HTML žymės neleidžiamos.
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
    Sidebar placeholder