Gabrielius Landsbergis

Gabrielius Landsbergis aiškinosi teismui

Koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas penktadienį apklausė opozicinių konservatorių lyderį parlamentarą Gabrielių Landsbergį apie jo susitikimus su byloje kaltinamu buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

Į teismo posėdį atvykęs G. Landsbergis patvirtino pažįstantis R. Kurlianskį, taip pat byloje kaltinamus politikus, išskyrus Šarūną Gustainį.

„Aš turėjau tris susitikimus su ponu Kurlianskiu“, – teismui teigė politikas.

Pasak G. Landsbergio, pirmas susitikimas įvyko 2015 metų pavasarį, kai jis buvo išrinktas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininku.

Parlamentaro teigimu, susipažįstant su R. Kurlianskiu tarp3ininkavo viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus, bet susitikime jis nedalyvavo.

G. Landsbergio pokalbis su R. Kurlianskiu įvyko jo kabinete „MG Baltic“ būstinėje Vilniuje.

„Tai nebuvo draugiškas susitikimas. Man rodos, kad galėjau susidaryti įspūdį, kad pono Kurlianskio nuomonė apie mane nebuvo pozityvi“, – kalbėjo politikas.

Jis teigė negalintis tiksliai nusakyti, kodėl susitikimas nebuvo malonus: „Jeigu mėginčiau dabar atkurti jums žodyną, (...) tai nebūtų tikslu todėl, kad aš neturiu įrašo to pokalbio“.

Seimo narys tvirtino, kad šio susitikimo metu jokių lūkesčių neturėjo, o pokalbio detalių sakė neatsimenantis.

Tvirtina sumokėjęs už pietus

Jo teigimu, kitas susitikimas restorane įvyko 2015 metais, jame dar kaip koncerno atstovas dalyvavo valdybos narys, teisininkas Romanas Raulynaitis.

„Ir tada, ir dabar susitinku su tais žmonėmis, jeigu aš manau, kad tai yra įdomu, reikalinga, neperžengiant etikos ir įstatymų ribų“, – tvirtino G. Landsbergis.

Politikas teigė, kad per susitikimą aptartos politinės aktualijos.

„Gal jūs pasakykite galų gale, kas mokėjo už tuos pietus?“ – replikavo R. Kurlianskis.

„Aš mokėjau“, – jam atsakė G. Landsbergis.

Pasak politiko, trečias susitikimas su R. Kurlianskiu įvyko 2016 metais, artėjant Seimo rinkimams.

G. Landsbergis teigė, kad tada susitiko su daugelio žiniasklaidos priemonių atstovais ir pristatė jiems konservatorių rinkimų programą.

„Susitikimų turėjo būti daugiau nei dešimt“, –  tvirtino konservatorių lyderis.

Parlamentaras teigimu, trečio susitikimo metu R. Kurlianskis pareiškė, kad koncernas turi galimybių paremti partiją, tačiau to jis griežtai atsisakė.

G. Landsbergis teigė per šį susitikimą pareiškęs, kad žiniasklaidos priemonės turi būti objektyvios.

„Tai buvo iš pokalbio išėjusi abstrakti mintis. Tai nebuvo jokiu būdu implikuojama, kaip prašymas“, – sakė Seimo narys.

Apklaus A. Zuoką

Prieš parlamentaro apklausą byloje kaltinamo Eligijaus Masiulio advokatas pareiškė, kad G. Landsbergio susitikimų su R. Kurlianskiu turinys taip pat gali būti neteisėtas.

„Ikiteisminio tyrimo metu fiksuoti G. Landsbergio prašymai nušviesti partiją tam tikra prasme koncerno valdomose žiniasklaidos priemonėse“, – sakė Mindaugas Bliuvas.

„Mano ginamajam E. Masiuliui pasirodymas vienoje laidoje yra inkriminuojamas kaip kyšis. (...) Šiuo atveju yra netgi pora tokių prašymų“, – teigė jis.

Teisininkas tvirtino, kad dėl to teismas neturėjo įspėti G. Landsbergio apie atsakomybę už melagingų parodymų teikimą.

„Pagal teismų praktiką, jeigu asmuo gali duoti parodymus apie savo galimai padarytą nusikalstamą veiką, tai teismai jo neįspėja apie galimai melagingų parodymų teikimą“, – kalbėjo advokatas.

E. Masiulis paklausė G. Landsbergio, ar po 2016 metų gegužės, kai viešai paskelbta apie ikiteisminį tyrimą dėl politinės korupcijos, konservatoriai nekūrė strategijų pervilioti Liberalų sąjūdžio rinkėjus.

„Ne, tokios strategijos nebuvo“, – sakė politikas.

Penktadienį taip pat baigta žiniasklaidos agentūros „PHD Lietuva“ vadovo Daliaus Dulevičiaus apklausa.

Jis aiškinosi dėl „MG Baltic“ valdomos LNK grupės nuolaidos Darbo partijai už politinę reklamą. Šią nuolaidą prokurorai laiko R. Kurlianskio kyšiu buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.

Popiet planuojama apklausti Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininką, sostinės tarybos narį Artūrą Zuoką.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas kaltinamas davęs kyšių ir kitiems politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Byloje be R. Kurlianskio ir V. Gapšio korupcija kaltinami buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Kaltinimai oficialiai pateikti ir Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder