J. Lago baiminasi, kad Lietuva taps kaip Vakarų Europa

J. Lago baiminasi, kad Lietuva taps kaip Vakarų Europa

Pirmadienį Europos Parlamento rinkimuose dalyvauti ketinantis komitetas „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę“ pristatė savo programą ir keliamus kandidatus. Vilniaus universiteto profesoriaus V. Radžvilo vedamame komiteto sąraše žinomi vardai - menininkė, rašytoja Jurga Lago, kompozitorius Faustas Latėnas, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus.

Naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje pristatydami politinę programą, komiteto nariai būgštavo dėl gilesnės Europos Sąjungos integracijos, abejojo didžiųjų ES valstybių valia ginti Lietuvą, skeptiškai žiūrėjo į pabėgėlių priėmimą ir diskusijas, kylančias dėl vaikų teisių apsaugos. Kartu rinkimų komiteto dalyviai skeptiškai pasisakė feministinių idėjų atžvilgiu ir apskritai reiškė susirūpinimą dėl lietuvių tautos bei valstybės suvereniteto išlikimo.

Pasak jų, Lietuva turi griežčiau saugoti nacionalinį savitumą, nebūti pernelyg atvira Vakarų Europoje įsivyravusioms valstybės bei visuomenės organizavimo tradicijoms. V. Radžvilo teigimu, Lietuva turėtų mokytis iš ES rankų laužyti nesiduodančių Vengrijos ir Lenkijos pavyzdžių, o J. Lago tvirtino turinti viltį, kad ilgainiui Lietuva neatkartos principų, kurie šiuo metu vyrauja išsivysčiusiose Vakarų valstybėse.

Pagrindinius principus pristačiusio komiteto lyderio V. Radžvilo teigimu, už gilesnės ES integracijos projekto stovi „globalistinis elitas“, kuris, pasak jo, siūlydamas dar gilesnę ES integraciją, tik dar labiau gilina krizę Europoje.

Komiteto nariai įsitikinę, kad Lietuva turi ateitį tik atsinaujinusioje Europoje, kurioje sugebės atsispirti ne tik nuo ES federalizacijos inercijos, tačiau ir nuo šiuo metu Vakaruose įsivyravusių ydingų tradicijų.

Antroji reitingo sąraše esanti J. Lago teigė, kad jai nerimą kelia tai, jog Lietuva po kelių metų atsidurs ten, kur šiuo metu yra Vakarų Europos valstybės.

„Esu čia, nes šiuo metu Lietuva atsilieka nuo Europos kokiais dvejais metais, kalbant apie madas, dizainą, meno tendencijas. Lygiai tas pats yra ir su politika. Todėl matau ateitį, matau, kur mes būsime po dvejų metų - ten, kur šiandien yra Ispanija ir Vokietija“, - teigė menininkė. Tačiau, pasak jos, tai, kad Lietuva pasivys šias išsivysčiusias Vakarų valstybes, nėra gerai. J. Lago neslėpė, kad ją gąsdina genderizmo, teigiančio, kad lytis yra neįgimta, bet įgyjama, idėjos, kurios, pasak jos, yra skiepijamos Vakarų mokyklose.

„Matau labai didelį norą ideologizuoti mūsų universitetus, įleisti ideologiją į mokyklas. Kai mano vaiko mokykloje privalomos tapo genderizmo pamokos, aš susimąsčiau, ką man daryti. Į Lietuvą tai dar neatėjo, tačiau mes esame be 5 minučių ties tuo slenksčiu“, - kalbėjo menininkė.

Dizainerė atsargiai žiūrėjo ir į Vakaruose, pasak jos, šlubuojančią socialinę ir kultūros politiką. Taip pat akcentavo grėsmes, kurios kyla dėl migrantų.

„Atėjo metas suprasti, kur mes einame ir gal mes dar galime kažką padaryti“, - teigė J. Lago.

Savo ruožtu, komiteto sąrašo viršuje taip pat esantis kompozitorius Faustas Latėnas teigė, kad V. Radžvilo suburtoje iniciatyvoje dalyvauja, nes jam svarbu, kad Lietuva išliktų kaip valstybė.

„Aš noriu, kad čia gimtų mūsų menas, mūsų kultūra“, - teigė jis. Menininko manymu, dabartinis ES projektas kėsinasi į tai, ką reikėtų Lietuvai ir lietuviui iš esmės saugoti.

„Mes vadinami Marijos žeme ir globojami iš aukščiau, tikėkimės, kad Marijos žemė bus ilgai ir kad šioje žemėje gims tikri lietuviai, patriotai“, - sakė F. Latėnas.

Komiteto programoje taip pat akcentuojama būtinybė nepritarti ES kariuomenės kūrimui, atšaukti ES pritarimą „Nord Stream 2“ projektui; ES lygiu apginti tėvų teisę auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus ir būti saugiems nuo valstybės mėginimų atimti vaikus, jei šeimoje nėra tiesioginio pavojaus vaikų sveikatai ar gyvybei; ES lygmeniu teisiškai reglamentuoti paneuropinių žiniasklaidos tinklų veiklą, naujoje sutartyje ar kitu ES dokumentu pripažinti antikines ir krikščioniškas Europos ištakas.

Komiteto sąrašo pirmajame dešimtuke, be jau minėtų pavardžių, taip pat yra Dovilas Petkus, Romas Pakalnis, Rasa Čepaitienė, Eglė Mirončikienė, Audrys Karalius, Eligijus Dzežulskis-Duonys.

Lietuvoje rinkimai į EP vyks gegužės 26 dieną.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder