Kaip gyvena „uždaryti“ atlikėjai, aktoriai?

Kaip gyvena „uždaryti“ atlikėjai, aktoriai?

Valstybė populiariosios muzikos atlikėjus, aktorius tiesiog pamiršo. Ir niekam nesvarbu, kaip, uždraudus koncertus, renginius, kurie buvo daugelio pragyvenimo šaltinis, turi išgyventi popatlikėjai.

 Tai neteisinga, įsitikinę populiariosios muzikos, nevalstybinių teatrų kūrėjai ir aktoriai, kurie taip pat mokėjo mokesčius valstybei. Tad Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA ) sprendimas suteikti paramą atlikėjams, patyrusiems nuostolių dėl koronaviruso pandemijos, sutiktas ne tik kaip sveikintina reali parama, bet ir dėmesio ženklas.

Pagalbos ranką tiesia AGATA

Jau gegužę asociacijos AGATA nariai - muzikantai, aktoriai, muzikos leidėjai - turėtų sulaukti finansinių išmokų iš šios asociacijos parengto 2,7 mln. eurų vertės pagalbos plano.

Šalyje dėl pandemijos ir karantino atšaukus pavasarį turėjusius įvykti renginius, vasaros koncertus, festivalius bei kitus pasirodymus ir taip jautrus kultūros sektorius patyrė didžiulius nuostolius.

Pasak AGATA direktorės pavaduotojos Martynos Gudaitės-Gulbinienės, paramą asociacijos nariai galės gauti net keliais būdais, o pasinaudojus visomis priemonėmis, suma, teksianti vienam nariui, gali siekti keletą tūkstančių eurų.

Siekiant paskatinti muzikantus ir toliau kurti turinį bei leisti albumus, buvo išplėstas AGATA Muzikos leidybos finansavimo fondas, kuris šiemet skirs papildomus 90 tūkst. eurų. Fondui įprastai skiriamas 60 tūkst. eurų biudžetas padidintas iki 150 tūkst. eurų.

Dėl atšauktų renginių - vienkartinės išmokos

Atsižvelgdama į susidariusią situaciją dėl atšauktų koncertų, spektaklių, filmavimų, AGATA inicijavo lėšų, gautų iš tuščios laikmenos atlygio, perskirstymą. Kultūros ministerija ir Kultūros taryba pritarė AGATA siūlymui vietoje kasmet remiamų kultūrinių projektų skirti vienkartines 600, 1200 arba 1800 eurų išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams, kurie dėl įvestos ekstremaliosios situacijos ir karantino prarado pajamas.

Skaičiuojama, kad išmokas turėtų gauti apie 800 individualių menininkų - muzikantų, aktorių, įvairių sričių kūrėjų. Bendra šioms išmokoms skirta suma siekia 750 tūkst. eurų. Prašymus dėl šios išmokos bus galima pateikti artimiausiu metu.

Atlyginimai už licencijuotus kūrinius pasieks anksčiau

AGATA atlyginimus už viešumoje naudojamą muziką, perklausas legaliose internetinėse platformose kūrėjams išmoka du kartus per metus, tačiau šių metų terminas bus paankstintas ir dalis pinigų AGATA narius pasieks jau gegužę.

Išankstiniams atlygiams už kūrinių perklausas muzikos platformose bei kompensaciniams (tuščios laikmenos) atlygiams skirta suma siekia beveik 2 mln. eurų, kuriuos pasidalins aktoriai, muzikantai ir fonogramų gamintojai.

AGATA vienija daugiau kaip 9 tūkst. muzikos atlikėjų, aktorių bei muzikos leidėjų visoje Lietuvoje.

KOMENTARAI


Vaidotas Valiukevičius, grupės „The Roop“ lyderis


AGATA visą laiką stengiasi padėti atlikėjams, muzikantams. Tai labai svarbu dabar, nes, kaip žinote, viskas yra nubraukta - visi koncertai, renginiai uždrausti.

Atlikėjams ne šiaip buvo sumažintas krūvis, jie visi tiesiog liko bedarbiai, neaišku iki kada. Tad kiekvienas euras, kuris ateina, atlikėjui labai reikalingas.

O kokia Vyriausybės pagalba? Populiariosios muzikos atlikėjai, muzikantai į valstybės biudžetą įneša tikrai didelius pinigus, bet yra traktuojami labai dviprasmiškai. Dauguma jų neturi menininko statuso.

Vienu atveju mes lyg ir ne menininkai, o kitu atveju, žiūrint iš verslo pozicijų, mes ir ne verslininkai. Todėl, kai kreipiamasi dėl paramos verslui, sako: ko jūs čia kreipiatės, jūs menininkai, o ne verslininkai, o kai einame ten, kur menininkai, mums sako - jūs ne menininkai.

Kiek ir kokių asociacijos AGATA išmokų gautume, dar tiksliai neišsiaiškinome. Dabar mes daugiau sukame galvas, kuriame įvairius planus, kaip pasikeitusioje situacijoje gyventi toliau, o ne verkti ir prašyti išmokų.

Nes reikia persiorientuoti, reikia greitai galvoti, kas bus po trijų mėnesių, po pusės metų. Kokie variantai? Kol kas esame dar tik galvojimo, įvairių pabandymų stadijoje - pažiūrėsime.

Ne vien nuo mūsų priklausys, svarbu, kaip tas naujoves priims žmonės, tai yra vartotojai. O ir dėl dalyvavimo kitų metų „Eurovizijoje“ dar niekas neaišku, dar turime laiko iki gruodžio, kai galime paduoti paraiškas.

Atlikėjas Deivis Norvilas


Man susidaro įspūdis, kad atlikėjus, neetatinius aktorius, tai yra tuos žmones, kurie neturi valstybinio darbo, valstybė pamiršo. Ar valdžios vyrai galvoja, kad mes aukso klodus esame susikrovę, sąskaitas Šveicarijos banke turime?

Realiai mes esame tie, kurie tikrai neuždirbame šiandien nė cento. Ir jei yra tokia asociacijos AGATA iniciatyva padėti atlikėjams, labai gražu, labai tikiuosi, kad gal ir LATGA paseks tuo pavyzdžiu.

Norėtųsi, kad ir valstybė pažvelgtų į mūsų situaciją. Aš, kaip ir dauguma atlikėjų, neturiu menininko statuso. Bet tikrai neteisinga tai, kaip šiandien valstybė elgiasi su populiariosios muzikos atlikėjais.

Mes mokame didelius mokesčius ir, atėjus tokiai situacijai, aš pasigendu valstybės žvilgsnio į mus, pasigendu dėmesio. Etatiniai žmonės, turiu omeny, etatus turinčius operos solistus, choristus Operos ir baleto teatre, gauna tegul ir po 400 ar 500, bet tai yra pajamos.

O viskas, ką mes, atlikėjai, neturintys etato, dabar turime - tik išlaidos: mokesčiai, paskolos. Valstybė viską nurėžti, uždrausti sugebėjo, o kažkokios alternatyvos nepasiūlė.

Aš nieko prieš gauti darbo, dirbti, neprašau kažkokių malonių, niekada jų neprašiau, niekada nesirgau, niekada negavau iš valstybės jokių išmokų, tarkime, dėl sveikatos, nes mes, atlikėjai, neturime teisės sirgti. Yra koncertas ir tu dirbi. Sergi ar ne - tavo reikalas.

Dabar reikia, kad valstybė ir mus prisimintų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder