Lietuviai atranda Maldyvus, o maldyviečiai - Lietuvą

Lietuviai atranda Maldyvus, o maldyviečiai - Lietuvą

Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjo verslininkė ir buvusi Maldyvų sveikatos apsaugos ministrė Marijam Šakila (Mariyam Shakeela). Pirmą kartą mūsų šalyje apsilankiusi moteris ne tik susipažino su Lietuva, aplankė gražiausias vietas, bet ir atrado sričių, kuriose bendradarbiavimas atneštų teigiamų pokyčių tiek vienam, tiek kitam kraštui. Apie tai išskirtinis interviu „Vakaro žinioms“.

- Kokių turėjote lūkesčių prieš kelionę į Lietuvą ir ar jie pasiteisino?

- Taip, man patiko jūsų šalis, žmonės, kraštovaizdis, čia esanti tvarka. Kita vertus, mano kelionės tikslas buvo ne tik susipažinti su Lietuva, bet ir surasti bendrų sąlyčio taškų, sukurti tarpusavio

ryšius ir padėti pagrindus bendradarbiavimui. Manau, tą pavyko įgyvendinti. Gaila, kad dėl užimtos dienotvarkės negalėjau aplankyti visų gražiausių jūsų šalies vietovių, bet tikiu, kad čia grįšiu ir susipažinsiu su Lietuva dar geriau.

- Kalbant apie bendradarbiavimą, kaip manote, kokiose srityse galėtume kurti ryšius?

- Kadangi dirbame tiek su gėrimų, tiek su turizmo sektoriais, viena iš sričių, su kuria norėjome susipažinti, buvo alaus industrija. Ekspertai, atvykę kartu ir paragavę lietuviško alaus, buvo maloniai nustebinti. Anot jų, lietuviškas alus yra vienas geriausių, kokį teko ragauti. Taigi vienas svarbiausių tikslų buvo pasiektas.

Kita sritis - kultūriniai mainai. Manau, Lietuvos ir Maldyvų jaunimas galėtų vieni iš kitų daug ko pasimokyti, apsikeisti patirtimi bei žiniomis. Pavyzdžiui, jie galėtų bendradarbiauti tokiose srityse kaip kinas, teatras. Tai būtų labai įdomu.

Be to, pastebėjau, kad Lietuvoje visi sužavėti Maldyvais, bet daugelis mūsų kraštą apibūdina kaip itin brangią kelionių kryptį. Taip, tai brangi kryptis, bet, jei žinai, kur eiti, ką daryti, su kuo bendrauti, Maldyvai taps prieinami. Pavyzdžiui, yra poilsio kompleksų, kurie organizuoja mokymus norintiems dirbti aptarnavimo srityje. Jie nėra brangūs, kai kurie - už simbolinę kainą, bet tai yra puiki galimybė Lietuvos jaunimui, kuris norėtų išmėginti save čia.

- Maldyvuose prieš keletą metų buvote sveikatos apsaugos ministrė. Medicina, sveikata ir šiandien jums yra artimos sritys. Lietuvoje sveikatos apsaugos sfera turi daugybę problemų. Viena jų - mūsų šalis pirmauja savižudybių skaičiumi. Kokį sprendimą jūs galėtumėte pasiūlyti?

- Esu įsitraukusi į vieną tarptautinę programą, kuri siūlo išeitį. Ją sukūrė daugelio šalių ekspertai, tarp kurių australai, singapūriečiai. Jie puikiai susipažinę su šia problema ir žino, kaip ją išspręsti. Ką aš planuoju daryti - tai pasiūlyti jiems atvykti į Lietuvą, pabendrauti su jūsų šalies vadovais ir spręsti šią problemą drauge.

- Teko girdėti, kad vos 2 proc. moterų Maldyvuose dirba. Ką jūs apie tai manote?

- Tai nevisai tiesa. Daug moterų Maldyvuose dirba. Mūsų valdžia sukūrė puikias galimybes mums studijuoti ir įgyti išsilavinimą. Daugelis mokinių mokykloje dabar yra mergaitės. Bet problema yra tuomet, kai pradedame kalbėti apie vadovų pozicijas. Ypač tai matosi parlamente, šalies valdžioje - čia dirba tik labai nedidelis procentas moterų. Bet yra išeitis. Moterys dažnai pačios save apriboja. Aš noriu padrąsinti jas siekti savo svajonių, nepaisant to, kad visuomenė kartais tam priešinasi. Daugelis galvoja, kad vyras tą darbą padarys geriau, bet jei moteris yra stipri ir randa būdą, kaip galiausiai pasiekti savo, ji užsitarnauja didelę pagarbą. Bet kelias iki jos būna tikrai nelengvas.

- Bet būdama politikoje jūs galite pakeisti pasaulį į geresnę pusę.

- Žinoma. Tiesa, mano vyras buvo šokiruotas, kai sutikau prisiimti atsakingas pareigas. Jis paklausė manęs, kodėl aš ten einu. Aš pasakiau, kad dėl to, jog galiu padaryti kažką gero savo šaliai. Beje,

kalbant apie politiką, džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje turėjome progą susitikti su jūsų prezidentu Rolandu Paksu. Tai buvo nuostabus susitikimas. Turiu pasakyti, kad jis turi puikių idėjų.

Pavyzdžiui, jūs neturite Maldyvų ambasados, o mes - Lietuvos. Tai viena iš sričių, kur galėtume bendradarbiauti. Nežinau nė vieno lietuvio Maldyvuose, kuris čia turėtų verslą, bet žinau daugybę kitų Europos šalių atstovų, dirbančių su turizmu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder