Lietuvių batalijos Europarlamente: po konservatorių pareiškimų S. Jakeliūnas išplatino laišką

Lietuvių batalijos Europarlamente: po konservatorių pareiškimų S. Jakeliūnas išplatino laišką

Valstiečių deleguotas europarlamentaras, Žaliųjų politinės grupės narys Stasys Jakeliūnas Europos Parlamento (EP) Europos liaudies partijai, kuriai priklauso Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė ir Liudas Mažylis (konservatoriai) bei Aušra Maldeikienė, išsiuntė laišką.

Jame pastaruosius (išskyrus L. Mažylį) apkaltino neleistinu kišimusi į Žaliųjų grupės veiklą ir kitomis „nuodėmėmis“, kad EP „kolegos žinotų, su kuo jie dirba, ir turėtų tai omenyje“.

Pasak S. Jakeliūno, šio žingsnio jis ėmėsi, kai vasario pabaigoje R. Juknevičienė savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad EP Žaliųjų grupė į ruošiamą rezoliuciją dėl homofobijos Lenkijoje norėjo įtraukti ir Lietuvą – dėl esą bandymų pašalinti savo homoseksualumo neslepiantį Tomą Vytautą Raskevičių iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko posto.

„Klausimą Europos Parlamente iškėlė ir ruošiasi pasmerkti Lietuvą, kaip bebūtų paradoksalu, Žaliųjų politinė grupė. Paradoksalu ne todėl, kad jiems šis klausimas svarbus, nes jiems LGBT klausimai visada svarbūs, o todėl, kad toje grupėje dirba du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų atstovai.

Dar ir todėl, kad būtent tos partijos atstovas yra komisaras nuo Lietuvos. O būtent šios partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis skelbiasi remiantis šią „peticiją“, planuoja savo partijos frakcijos vardu registruoti rezoliuciją Seime.

Man šie faktai patvirtina prielaidą, kad būtent R. Karbauskis ir yra šio scenarijaus vienas iš autorių“, – rašė politikė (beje, praėjusią savaitę ji Alfa.lt teigė, kad galiausia EP žalieji atsisakė šios idėjos).

S. Jakeliūno laiške teigiama, kad šis ir vėliau transliuoto R. Juknevičienės pokalbio su A. Kubiliumi metu išsakytos mintys klaidingai rodo Žaliųjų grupės poziciją, taip pat „nepriimtiną kitos politinės grupės narių kišimąsi į žaliųjų veiklą“.

„Manau, kad bandymai supriešinti mane su mano politine grupe neatitinka aukštų Europos Parlamento elgesio standartų“, – rašo S. Jakeliūnas. Jo teigimu, laiškas buvo išsiųstas Europos liaudies partijos EP nariams ir jų padėjėjams, iš viso – daugiau nei 1000 adresatų.

Be to, laiške S. Jakeliūnas mini ir kitus „netinkamus“ kolegų iš Lietuvos elgesio atvejus: Seimo nario Mykolo Majausko seksualinio priekabiavimo skandalą, kurio metu esą konservatoriai parėmė savo narį M. Majauską, o ne auką.

Europarlamentaras taip pat sako, kad, iki tol rėmusi neva nukentėjusias merginas, A. Maldeikienė, tapusi EP ir Europos liaudies partijos grupės nare, „pakeitė savo poziciją ir stojo į priekabiautojo ir jo šalininkų pusę“.

Be to, S. Jakeliūnas laiške irgi pamini „neteisėtą verslo interesų atstovavimą Konstituciniame Teisme“, kurį esą vykdė konservatoriai.

„Pradžia – nuo A. Maldeikienės 2019 m., kai ji parašė laišką Žaliųjų grupei ir ten prirašė visokių dalykų, kaip aš ją nežmoniškai spaudžiau ir t. t. Aš tai vertinau kaip intervenciją į Žaliųjų grupės veiklą, jau nekalbant apie diskreditavimą, melą ir pan. Tai nėra priimtina Europos Parlamente.

Tuomet aš svarsčiau kreiptis į EP etikos kokią instituciją, bet kadangi ji (M. Maldeikienė – red. past.) tuo metu sirgo, todėl nieko nedariau.

Tačiau tokie veiksmai kartojasi – šiuo atveju A. Kubiliaus ir R. Juknevičienės vieši pareiškimai apie tai, kaip Žaliųjų grupė inicijuoja Lietuvos pasmerkimą, ir ten užuominos, kad paklausinėti reikia Bronių Ropę, mane. Tas paskatino“, – Alfa.lt sakė S. Jakeliūnas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder