Lietuvoje būsimų pensininkų laukia karti tiesa

Lietuvoje būsimų pensininkų laukia karti tiesa

Seimas ėmėsi svarstyti įstatymo, susijusio su privačių pensijų išmokėjimu, pataisas. Mat ėmė lįsti ylos iš maišų ir paaiškėjo, kad taip išreklamuotų privačių pensijų dalys dažnai tesiekia po 15-20 eurų per mėnesį, o jas kaupę asmenys gauna gerokai mažesnę „Sodros“ pensiją. Tiesa, net jei Seimas ką nors ir pakeis, situacija iš esmės liks tokia pati.

Į „Vakaro žinių“ redakciją kreipėsi pavardės prašęs neskelbti skaitytojas Vidas iš Vilniaus, kaupiantis pensiją privačiame fonde. Jis gavo trumpą ataskaitą, kurioje nurodyta, kad nuo 2003 metų vyras sukaupė viso labo 4,6 tūkst. eurų. Ir paprašė paaiškinti: negi tai reiškia, kad jis iš privačios bendrovės tegaus vienkartinę išmoką. O jei ne - kokį priedą prie „Sodros“ pensijos gaus kas mėnesį.

Kreipėmės į ekspertą - ekonomistą prof. Romą Lazutką, kuris smulkiai išaiškino esamą ir būsimą situaciją.

Pasirodo, pensijų fondai tik kaupia pinigus, o sukauptas sumas išmokėdavo draudimo bendrovės. Tačiau dabar nuspręsta šį „malonumą“ perduoti „Sodrai“.

„Jei žmogus sukaupia mažiau nei 3 tūkst. eurų, jam visa suma išmokama. Kai sukaupiama daugiau, įstatymas reikalauja, kad jis pirktų anuitetą ir taip užsitikrintų priedą prie „Sodros“ pensijos iki gyvos galvos. Nes kitaip nusipirks, pavyzdžiui, automobilį. Ir kaip gyvens toliau?

Privačios draudimo bendrovės už anuitetus imdavo labai didelius mokesčius, nes anuitetų gavėjų buvo labai nedaug, vos keli šimtai. Kai jų nedaug, kyla labai didelė rizika. Pavyzdžiui, žmogus gyvens ilgiau negu numatyta anuiteto sutartyje. Reiškia, draudimo bendrovė po to pensijos dalį jam turės mokėti iš savų pinigų. Todėl valdantieji nusprendė mokėjimo prievolę perduoti „Sodrai“. Kitaip tariant, našta perkeliama ant jos pečių.

Bet ar tai teisinga? Kodėl ji tada turi padengti nuostolius? Kitaip tariant, kodėl padengti turi mokesčių mokėtojas, kuris, pavyzdžiui, net nedalyvauja pensijų kaupime?“ - retoriškai klausė R.Lazutka.

Pasak profesoriaus, vienas iš motyvų, kodėl šis reikalas pavestas „Sodrai“, - kad atpigtų anuitetų mokėjimas. Mat „Sodra“, kadangi yra viešoji įstaiga ir nesiekia pelno, paslaugą suteiktų pigiau nei privačios bendrovės.

„Mano nuomone, tai tas pensijų kaupimas iš viso yra nesąmonė, tą kalbu jau 20 metų. Vengrija, Lenkija to atsisakė, dabar ir estai jau priėmė tokį sprendimą, kad žmonės gali pasitraukti iš privačių fondų su visais pinigais. Žmonės yra suvedžioti, nes produktas buvo gerai išreklamuotas. Tačiau daug kas nutylėta.

Pavyzdžiui, vyras ir moteris sukaupė po 10 tūkst. eurų. Tačiau kadangi anuitetas bus mokamas iki gyvos galvos, o moterys gyvena ilgiau už vyrus, reiškia, jos pinigus gaus anksčiau mirusių vyrų (ne nuosavų, o visos Lietuvos vyrų) sąskaita. Bet dauguma vyrų to turbūt nežino, nes kitaip žinotų, kad pensijų kaupimo antroje pakopoje dalyvauti visiškai neapsimoka“, - svarstė R.Lazutka.

Pasak jo, antroji pakopa sukurpta dėl to, kad verslas buvo suinteresuotas pasipelnyti, o politikai norėjo nusiplauti rankas.

„O kalbant apie jūsų minėtą atvejį žmogaus, sukaupusio 4,6 tūkst. eurų... Reiškia, tiek per 17 metų tesukaupė.

Jei dabar tas žmogus išeitų į pensiją, turėtų tuos 4,6 tūkst. eurų padalinti iš 120 mėnesių, nes tiek mėnesių sudaro 10 metų. Gausime mažiau nei 40 eurų. Tačiau kadangi bus skaičiuojama, jog žmogus sulaukęs pensijos gyvens ne 10 metų, o kokius 20, jo privačios pensijos dalis per mėnesį nesudarys nė 20 eurų.

O vien dėl to, kad kaupė privačiai, gaus mažesnę „Sodros“ pensiją“, - paaiškino R.Lazutka, pridurdamas, kad „Sodros“ pensija nebebus mažinama tik tiems, kurie privačiai ėmė kaupti nuo pernai.

Profesorius atkreipė dėmesį į dar kelis dalykus, kuriuos tiek verslas, tiek politikai buvo linkę nutylėti.

„Žmonės dažnai nežino ir to, kad anuitetas yra neindeksuojamas. Kai sulaukus pensinio amžiaus bus paskirta 20 ar 40 eurų, tiek žmogus gaus iki gyvos galvos, o tuo metu „Sodros“ pensija yra indeksuojama: kai kyla algos, didinamos ir pensijos“, - paaiškino R.Lazutka. Ekonomistas pridūrė, kad privačiuose fonduose sukauptos sumos dar bus ir „apgraužtos“ infliacijos. Kitaip tariant, nuvertėjusios.

„Dėl visų šitų priežasčių nėra nė vienos civilizuotos šalies, kur nebūtų valstybinės pensijų sistemos“, - reziumavo prof. R.Lazutka.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario Algirdo SYSO komentaras:

„Esmė yra ta, kad įstatymas, kuriuo pavesta anuitetų išmokėjimo pareigą pavesti „Sodrai“, turėjo įsigalioti nuo sausio 1 d. Tačiau „Sodra“ tam nebuvo pasiruošusi, todėl įstatymo įsigaliojimas atidėtas liepos mėnesiui. O vakar „Sodra“ Seimui pateikė visą paketą pataisų.

Jų esmė yra ne tik, kad norima išgryninti „Sodros“ funkcijas anuitetų išmokėjime, bet keičiamos ir kitos nuostatos. Pavyzdžiui, dabar numatyta, kad anuitetas mokamas, jei yra sukaupta ne mažiau nei 3 tūkst. eurų. O ką tai reiškia?

Jei žmogus, išėjęs į pensiją, dar ruošiasi gyventi 20 metų, tai tuos 3 tūkst. eurų reikia padalinti iš atitinkamo mėnesių skaičiaus ir gausime priedą prie „Sodros“ pensijos. O dar iš to priedo reikės atimti administravimo išlaidas ir t.t. Gaunasi ašaros.

Dabar siūloma anuitetą mokėti sukaupus 5 tūkst. eurų. Vis tiek gausis ašaros“, - konstatavo A.Sysas.

Parlamentaras kritikuoja sprendimą anuitetų mokėjimą atiduoti „Sodrai“, nes visų pirma tai kirstų per jos prestižą: privačią pensijų dalį kaupia privatus verslas, o paskui, kai sukauptas menkas sumas turės mokėti viešoji įstaiga, ant jos ir bus kariami visi šunys.

„Kai prie jūsų 300 eurų senatvės pensijos „Sodra“ pradės mokėti 20 eurų anuitetą, ką pirmiausia kaltinsite? Sakysite, visą gyvenimą kaupiau, o tik tiek mokate. Kalta bus „Sodra“, - įsitikinęs parlamentaras.

Be to, anot Seimo nario, anuitetas yra išmoka iki gyvos galvos. Jei konkretus žmogus „nuspręs“ gyventi ilgiau, nei numato anuiteto sutartis, reiškia, jam mokės „Sodra“ arba, kitaip tariant, visi mokesčių mokėtojai.

„Iš kur paimsime pinigų?“ - retoriškai klausė A.Sysas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder