Naujojo Seimo padėjėjai – nuo V. Uspaskicho „langų plovėjos“ pamotės iki „Laisvės TV“ darbuotojo

Naujojo Seimo padėjėjai – nuo V. Uspaskicho „langų plovėjos“ pamotės iki „Laisvės TV“ darbuotojo

Didžioji dauguma naujojo Seimo narių jau išsirinko padėjėjus ir patarėjus. Panagrinėjus atidžiau jų biografijas aiškėja, kad publika susirinko margaspalvė: nuo buvusios tuometinio premjero Andriaus Kubiliaus patarėjos, kuri paliko pareigas po to, kai neblaivi sukėlė avariją, iki „langų plovėja“ pramintos Viktoro Uspaskicho kompanionės pamotės.

Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus pareigos traukia ir buvusius parlamentarus: neišrinkti šią kadenciją, jie noriai darbinasi pas partijų kolegas. Padėjėjais šią kadenciją tapo Artūras Skardžius, buvęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis, daugybė buvusių valdančiųjų iš LVŽS frakcijos.

Padėjėjų atlyginimai svyruoja nuo 986 iki 2076 eurų į rankas, tačiau ne visiems Seimo narių talkininkams tai taps vieninteliu pajamų šaltiniu – tarp pagalbininkų yra ir išties turtingų asmenų.

Marga Darbo partijos komanda

Į Seimą sugrįžęs Vytautas Gapšys pasirinko vieną margiausių padėjėjų kompanijų, į ją pateko buvęs Seimo narys, neperrinktas A. Skardžius. 16 metų Seime išdirbęs A. Skardžius šiemet kandidatavo su Darbo partija, tačiau liko be parlamentaro kėdės. 

V. Gapšio padėjėja dirbs ir buvusi parlamentarė Vilija Filipovičienė. Pažymėtina, kad kadencijos metu ji buvo viena turtingiausių Seimo narių – bendra anksčiau deklaruota jos turto vertė – apie pustrečio milijono eurų. V. Filipovičienė – Andželikos Filipovič pamotė, pastaroji 2006 m. pagarsėjo „langų plovėjos“ pravarde, nes buvo įtariama ryšiais su tuo metu dar vedusiu partijos lyderiu V. Uspaskichu.

Trečiąja V. Gapšio padėjėja tapo anksčiau parlamentarui Valerijui Simulik talkininkavusi Dalia Šeferienė.

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė taip pat priglaudė neskurstantį partijos kolegą – 2012 m. rudenį į Seimą kandidatavęs Kastytis Masalskas VRK deklaravo turto už 60 tūkst. litų (17,39 tūkst. eurų), 40 tūkst. litų (11,59 tūkst. eurų) santaupų ir 750 tūkst. litų (217 tūkst. eurų) gautų ir negrąžintų paskolų. Į Seimą jis nepateko, tačiau įsidarbino Respublikinės Kauno ligoninės direktoriumi valdymui ir jau po poros metų tapo milijonieriumi – jo deklaruojamas turtas pasiekė 2,39 mln. litų (690 tūkst. eurų).

 

Artūras Skardžius © Vygintas Skaraitis / Fotobankas

Valstiečiai rūpinasi buvusiais kolegomis

Opozicine tapusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parlamentarai masiškai įdarbina į Seimą nepatekusius buvusius kolegas. Kai kurie jų, pavyzdžiui, buvusi Seimo narė Vida Ačienė, dirbs net dviem parlamentarams.

LVŽS narys Eugenijus Jovaiša darbu aprūpino buvusus kolegas – neperrinktus parlamentarus V. Ačienę ir Arūną Gumuliauską. Taip pat jam talkininkaus buvusi Aurellijaus Verygos patarėja Nomeda Jaseliūnienė. V. Ačienė taip pat dirbs kitos parlamentarės – Aušrinės Norkienės – padėjėja.

LVŽS frakcijai priklausantys Rita Miliūtė ir Lukas Savickas taip pat dalysis viena padėjėja – Ramune Muzikevičiūte-Narmontiene.

Arvydas Nekrošius, įdarbinęs į Seimą neperrinktą LVŽS narę Astą Kubilienę, gali netrukus likti be pagalbininkės – Ramūnui Karbauskiui atsisakius mandato, jo vietą greičiausiai užims būtent ji.

Į Seimą išrinkto A. Verygos padėjėja dirbs be parlamentarės kėdės likusi A. Kubilienė. LVŽS frakcijai priklausantis Antanas Vinkus padėjėja įdarbino buvusią Seimo narę Levutę Staniuvienę.

LVŽS frakcijos seniūnė Seime A. Norkienė sakė, kad buvusius parlamentarus valstiečiai rinkosi įdarbinti „kolegiškai susitarę“. 

„Kaip kolegos kolegiškai susitarė, nes labai didelė paspirtis Seimo nariui turėti padėjėją buvusį Seimo narį. Patarėjų algos nėra įspūdingos ir dažniausiai buvo sudėtinga rasti kvalifikuotų darbuotojų – tenkindavomės studentų pagalba“, – aiškino parlamentarė. 

Remiantis Seimo interneto svetainėje pateikiama informacija, padėjėjų ir patarėjų pareiginės algos svyruoja nuo 986 iki 2076 eurų į rankas be priedų. 

Ne visi valstiečiai įsidarbina LVŽS frakcijoje – buvusi parlamentarė, LVŽS narė Audronė Jankuvienė šią kadenciją dirbs Rimantės Šalaševičiūtės padėjėja. A. Jankuvienė kandidatavo į Seimą su LVŽS, tačiau antrajame ture pralaimėjo konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui.

 

Vida Ačienė © Karolis Kavolėlis/Fotobankas

Į patarėjus – draugai ir bendražygiai

Vytautui Bakui gelbės kadenciją baigęs Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų direktorius Vytautas Lamauskas, rašytoja Edita Milaševičiūtė ir Jūratė Būtėnienė. Visi jie, įskaitant parlamentarą, priklauso vienai organizacijai – Jungtiniam demokratiniam judėjimui.

Zigmantas Balčytis į padėjėjus pasiėmė į Seimą neperrinktą buvusį teisingumo ministrą J. Bernatonį. Parlamentarui taip pat talkininkaus nuo LSDP praėjusią kadenciją atskilusios ir naujai įkurtos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) narė Marija Balezina.

Buvusiai Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narei, konservatorei Paulei Kuzmickienei talkininkaus operos solistė, Vilniaus vicemero Valdo Benkunsko žmona – Vismantė Benkunskienė. Politikė į pagalbą pasikvietė ir „Laisvės TV“ scenarijų autorių Lauryną Kaminską. P. Kuzmickienė aiškino, kad su V. Benkunskiene dirba jau nuo pernai, pastarosios pareigos Seime – planuoti darbotvarkę, atsiliepti į skambučius. L. Kaminskas rūpinasi komunikacijos reikalais.

L. Kaminskas Alfa.lt paaiškino, kad interesų konflikto neįžvelgia. 

„Prieš pradėdamas dirbti „Laisvės TV“, su abiem pusėmis susiderinau ir gavau sutikimus, t. y. informuota „Laisvės TV“ vadovybė ir TS-LKD vadovybė. Esu viską deklaravęs privačių interesų deklaracijoje“, – sakė komunikacijos specialistas. 

„Interesų konflikto nematau, bet jei jis atsirastų, turėčiau galimybę nusišalinti nuo konkretaus projekto“, – pridūrė L. Kaminskas. 

Laisvės partijos lyderei Aušrinei Armonaitei Seime dirbti padės jos partijos narės Grėtė Lelė, ir Laura Bliujienė, abi jos patarėjomis dirba nuo 2019 m. ir abi nesėkmingai kandidatavo į Seimą 2020 m. rinkimuose.

Stasio Šedbaro padėjėja dirbs žurnalistė ir rašytoja Loreta Jastramskienė, taip pat „Šedbaro advokatų profesinės bendrijos“ teisininkė Adelė Levikovaitė.

Alytuje kandidatavusiam, bet pagal sąrašą išrinktam Robertui Šarknickui Seime padės valstiečių į VRK Alytaus apygardoje deleguota Dovilė Šinkariukienė.

Keičia Seimo narius

Kai kurie parlamentarų padėjėjai prieš tai dirbo kitiems Seimo nariams. Andrius Navickas į padėjėjų komandą priėmė buvusią Andriaus Kubiliaus padėjėją Jovitą Morkūnaitę, kuri 2011 m. vairuodama neblaivi – parodymuose įrašytas 2,22 prom. girtumas – sukėlė avariją ir dėl to nusprendė trauktis iš pareigų.

A. Navickas tikino, kad šis J. Morkūnienės biografijos faktas darbui įtakos neturės. 

„Jau praėjo labai daug laiko, ir šiuo atveju tikrai nesitikiu nieko blogo“, – kalbėjo A. Navickas. 

„Ir pats esu dirbęs priklausomybių komisijoje, žinau, kas yra priklausomybė. Žinau, kad Jovita tikrai turėjo drąsos gydytis ir džiaugiuosi, kad ji su tuo taip tvarkėsi. Aš ją seniai pažįstu ir pasitikiu ja ir jos patirtimi“, – akcentavo Semo narys. 

Arūnas Valinskas įdarbino du buvusius Mykolo Majausko padėjėjus – Gražiną Sermontę ir Žilviną Labaną.

Karjerą baigusiam lengvaatlečiui Virgilijui Aleknai Seime talkininkaus buvusi Antano Guogos padėjėja Europarlamente. Pats buvęs pokerio lošėjas dėl komandos Seime dar neapsisprendė.

Įdarbinti tarybų nariai

Paprastai parlamentarai turi daugiau nei vieną padėjėją, dalis jų dirba apygardose, kur, kaip teigiama, priima gyventojų skundus, sprendžia jų problemas. 

Save iškėlęs parlamentaras Česlav Olševski į padėjėjas pasirinko Vilniaus miesto tarybos narę Romualdą Poševeckają. Ji priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijai „Krikščioniškų šeimų sąjunga“. R. Poševeckaja bandė patekti į Seimą, tačiau nesėkmingai – antrajame rinkimų ture ją įveikė konservatorė Monika Navickienė.

Kita Vilniaus miesto tarybos narė, taip pat priklausanti „Krikščioniškų šeimų sąjungos“ frakcijai, – Edita Šiško – padės save iškėlusiai parlamentarei Beatai Petkevič.

LVŽS priklausanti Kauno rajono savivaldybės narė, buvusi kandidatė į rajono meres Jūratė Truncienė talkininkaus buvusiam valstiečiui, vėliau pas liberalus perbėgusiam Viktorui Pranckiečiui.

Kauno miesto tarybos narys Mindaugas Ramelis talkininkaus konservatoriui Edmundui Pupiniui. Alytaus tarybos narys Edmundas Čečėta dirbs Juliui Sabatauskui. Širvintų rajono tarybos narė Anna Kuznecovienė dirbs Algirdui Sysui. Joniškio rajono tarybos narė Vilija Bartašienė talkininkaus konservatorei Gintarei Skaistei.

Andriui Palioniui Seime padės Birštono savivaldybės tarybos narė Valė Petkevičienė. Kretingos rajono savivaldybės tarybos narė Vitalija Valančiūtė dirbs A. Vinkaus komandoje. Tai – tik dalis savivaldos narių, panorusių dirbti parlamentarams.

 

Mindaugas Puidokas © Irmantas Gelūnas / Fotobankas

Minfo šešėlis 

Mindaugui Puidokui Seime padės Loreta Fokienė. Jos tekstus nuolat publikuoja vienas pagrindinių melagingų naujienų apie koronavirusą šaltinių – svetainė Minfo.lt

Svetainė priklauso VšĮ Maksimalistinės psichoterapijos draugijai, kurią valdo Marius Gabrilavičius. „Gerų žinių“ portalu besivadinantis Minfo.lt dedasi esąs žiniasklaidos priemonė ir giriasi teikiantis kokybišką ir patikrintą informaciją. 

Minfo.lt straipsnis

2020 m. kovą kilo skandalas, kai prieš COVID-19 melagingai buvo siūloma kovoti didelėmis vitamino C dozėmis. Tuomet M. Puidoko patarėja L. Fokienė buvo nurodyta kaip vyriausioji tinklalapio redaktorė. 

Parlamentaras tikino, kad pareigas moteris paliko prieš pradėdama dirbti jo komandoje. Tačiau Minfo.lt ir toliau periodiškai pasirodo M. Puidoko padėjėjos publikacijos.

 

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Nendrė Černiauskienė © Asmeninis albumas

Mišrios Seimo narių grupės atstovo Valdemaro Valkiūno padėjėja tapo su Lietuvos liaudies partija rinkimuose dalyvavusi Nendrė Černiauskienė. Parlamentaras sakė, kad N. Černiauskienę pasirinko dėl jos kompetencijų.

N. Černiauskienė anksčiau yra dirbusi sveikatos apsaugos ministro A. Verygos patarėja. Už korupcijos prevenciją atsakinga patarėja N. Černiauskienė, anksčiau dirbusi Specialiųjų tyrimų tarnyboje, buvo atleista kaip praradusi ministro pasitikėjimą.

N. Černiauskienė buvo Lietuvos lieudies partijos sąrašo vedlė 2020 m. Seimo rinkimuose, tačiau į parlamentą nepateko. Partija siūlė pirkti elektrą iš Astravo, žadėjo ją nemokamai dalyti daugiavaikėms šeimoms ir senjorams, „įteisinti senąją prigimtinę lietuvišką pasaulėžiūrą“, priimti įstatymą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder