Po R. Karbauskio pranešimo trauktis – džiaugsmas ir palengvėjimas net tarp savų

Po R. Karbauskio pranešimo trauktis – džiaugsmas ir palengvėjimas net tarp savų

Trys nuožmaus mūšio dienos, ir valstiečių karvedys Ramūnas Karbauskis traukiasi iš kovos lauko. Kas tai – kapituliacija ar gerai apgalvotas planas vėl sugrįžti?

R.Karbauskis ketvirtadienį pranešė, kad traukiasi iš parlamento. Jei nepersigalvos, Seimo nario mandato jis gali netekti jau antradienį. Tiesa, valstiečių vedlys valdantiesiems dar paliko galimybę jį sustabdyti.

Su šypsena veide, kuri buvo matyti net per kaukę, politikas ištarė, kad sprendimą pasitraukti iš Seimo jis pakeistų tik tuo atveju, jeigu valdantieji to paprašytų.

Iš tokio ultimatumo kvatojosi ne tik R.Karbauskio bendražygiai.

Iškelta sąlyga prajuokino ir valdančiuosius. Vis dėlto jie ėmė stabdyti valstiečius traiškantį buldozerį ir užsiminė, kad didžiausia opozicinė frakcija gali tikėtis valdžios malonės ir Seimo vicepirmininko posto.

Kaip tokie viražai vertinami valstiečių stovykloje? Savo karvedį iš mūšio lauko jie išlydi plojimais ar sukandę dantis? Kas laukia vedlio ir be jo Seime likusių valstiečių?

Įtampa buvo per didelė

Neoficialiai kalbinti valstiečiai teigė, jog iš Seimo trauktis R.Karbauskis nutarė su jais nepasitaręs. Daugeliui jų esą tai buvo visiškai netikėtas žingsnis.

„Apie R.Karbauskio planą trauktis galėjo žinoti vos keli jam artimi asmenys. Visi kiti nieko nežinojo ir reagavo įvairiai. Buvo nuomonių, kad tai visiška nesąmonė, buvo ir tokių, kurie besąlygiškai jam pritarė“, – apie nuotaikas frakcijoje kalbėjo vienas jos atstovų.

Tarp galimų R.Karbauskio plano trūkumų buvo įvardytas galimas frakcijos skilimas, bet dalis jos narių tyliai apsidžiaugė, kad pagaliau baigsis apčiuopiamų rezultatų valstiečiams neatnešusios kaktomušos su naująja valdžia.

R.Karbauskis ir frakcijoje neturėjo šimtaprocenčio palaikymo dėl į Seimo vicepirmininkus bruktos Auršrinės Norkienės kandidatūros.

Dar daugiau įtampos esą atsirado pradėjus dalytis kėdes Seimo komitetuose. Valdantieji ir čia bando apžaisti valstiečius, palikdami juos be kai kurių tradiciškai opozicijai priklausančių postų. Vienas tokių – Audito komitetas, į kurį pretendavo ištikimiausia R.Karbauskio ginklanešė Agnė Širinskienė, kuri, tikėtina, valdantiesiems būtų užkūrusi pirtį.

Proga pasitraukti skambiai

Bet kol kas R.Karbauskis įstengė užkurti pirtį tik saviškiams.

Todėl nė vienas valstietis tikisi, jog pasitraukus vedliui iš Seimo iki virimo užkaitusi temperatūra tarp valdančiųjų ir didžiausios opozicinės frakcijos turėtų atvėsti.

„Kai tokia aukšta temperatūra, geriausia paaiškinti savo pasitraukimą. R.Karbauskiui pavyko užaštrinti kampus, parodyti, kokie blogi valdantieji ir kad jis nesilaiko įsikibęs Seimo nario kėdės“, – aiškino vienas valstiečių.

Išties pasvarstymų, kad R.Karbauskis gali palikti Seimą, buvo pasigirdę jau liepos mėnesį, kai jis apsisprendė nekelti savo kandidatūros vienmandatėje rinkimų apygardoje Kaune.

Tada svarstyta, jog politikas šitaip pasilieka atsitraukimo galimybę tuo atveju, jei valstiečiai prarastų valdžią. Tiesa, gali būti, kad jį stabdė ir baimė pralaimėti.

Konfliktai paspartino įvykius

Bet kokiu atveju šiomis dienomis kalbinti valstiečiai įsitikinę, kad pastarųjų dienų įvykiai galėjo kiek pakoreguoti R.Karbauskio planus. Jie mano, kad partijos lyderis būtų vis tiek pasitraukęs, tik galbūt ne taip greitai.

Valstiečiai taip pat vienu balsu tikino, kad R.Karbauskio sprendimas trauktis iš Seimo nėra visiškai neapgalvotas – esą spontaniškai jis niekada nesielgia, bet dar sunku pasakyti, ką iš šios situacijos išspaus.

Beje, kalbinti valstiečiai nemano, kad pasitraukus R.Karbauskiui dabar frakcijoje sustiprės į opozicijos lyderius pretenduojančio Sauliaus Skvernelio įtaka.

Valstiečių stovykloje taip pat atmetama tikimybė, kad daugiau erdvės Seime turėsiantis buvęs premjeras galėtų pretenduoti iš R.Karbauskio perimti ir partiją.

Buvo perlenkta lazda

Tuo, kad iš Seimo pasitraukęs R.Karbauskis užleistų lyderio pozicijas ir partijoje, netiki ir „Lietuvos ryto“ kalbinta šios politinės jėgos senbuvė Rima Baškienė.

Beje, valstiečiai į kampą valdančiųjų buvo užspeisti iš dalies būtent dėl R.Baškienės, nes pastarieji tikėjosi, jog R.Karbauskis nusileis ir pateiks jos kandidatūrą į Seimo vicepirmininkus.

Vengdama įtampų frakcijoje buvusi Seimo vicepirmininkė į šį postą kandidatuoti atsisakė, bet tuomet aistros įsiplieskė ir už frakcijos ribų.

„Šių įvykių atomazga buvo netikėta. Gal dėl to, kad aš su R.Karbauskiu vis mažiau bendrauju? Bet man atrodo, kad jo sprendimas netikėtas buvo ne tik man.

Pirmininko sprendimą lydėjo tyla. Ką ji byloja? Vieniems šis žingsnis pasirodė skubotas. Buvo ir tokių, kurie mano, kad reikia ne trauktis, o įrodyti nusiteikimą dirbti.

Vis dėlto R.Karbauskis pasirinko protesto formą. Turbūt paskutinis lašas buvo siūlomos Seimo statuto pataisos, kuriomis iš mūsų siekiama atimti Audito komiteto, Antikorupcijos komisijos kontrolę. Čia buvo perlenkta lazda.

Valdantieji tikrai persistengė norėdami mus pasodinti ant atsarginių suolo“, – aplinkybes, privertusias lyderį trauktis, vardijo R.Baškienė.

Būti opozicijoje – ne jam

Paklausta, ar R.Karbauskio demaršas padės frakcijai atsikovoti prarandamas pozicijas, R.Baškienė sakė, jog reikia laiko.

„Pamatysime, kokių veiksmų imsis S.Skvernelis. Aš norėčiau tikėtis, kad jis daugiau kalbėsis ir daugiau sutars.

Tačiau negalėčiau tvirtinti, kad R.Karbauskis iš Seimo traukiasi norėdamas daugiau erdvės jame palikti S.Skverneliui.

Galbūt R.Karbauskis mano, kad šis jo žingsnis bus savotiškas niuksas valdantiesiems, kurie irgi ims kalbėtis ir keistis. Gal tikisi, kad tai padės jam sustiprinti partiją, geriau pasiruošti rinkimams.

Bet kokiu atveju būti opozicijoje R.Karbauskiui yra pernelyg sudėtinga, nes jis – veiklos žmogus.

R.Karbauskis prieš ką nors darydamas, pagalvoja. Jis juk šaškininkas ir turi numatęs būsimus ėjimus. Turbūt jis planavo trauktis iš Seimo, tik ne taip greitai“, – svarstė R.Baškienė.

Kita vertus, politikė mano, kad ir kitiems valstiečiams išties sunku iš valdžios atsidurti opozicijoje: „Mums dabar reikia būti piktiems, o ne visi tai sugebame.“

Savo pozicijų nepraras

Kad ir kaip būtų, R.Baškienė nemano, kad R.Karbauskis praranda turėtas pozicijas partijoje, – būsimame suvažiavime esą greičiausiai jis bus perrinktas pirmininku.

„Stebiu situaciją ir matau, kad jis turi didžiulį palaikymą, – jam paklūsta ir jo nuomonę palaiko absoliuti frakcijos dauguma.

Tai parodė ir frakcijos seniūno rinkimai, kai niekas neišdrįso su juo konkuruoti.

Tačiau nelyginčiau frakcijos su sekta, kuri aklai sektų paskui vadovą bedugnės link“, – kalbėjo valstietė, pati nevengianti kritikuoti lyderio.

Beje, paklausta, ar R.Karbauskio pasiryžimas atsisakyti mandato iki antradienio neišgaruos, R.Baškienė buvo įsitikinusi, kad valstiečių vedlys nepersigalvos.

Mato ir logiką, ir grėsmes

Tuo metu kita įtakinga valstietė A.Širinskienė sakė, jog R.Karbauskio žingsnis jai nebuvo netikėtas.

„Aš jau niekuo nesistebiu, nors valdančiųjų bandymas riboti opozicijos teises suglumino ir mane. Sveiko proto žmogus tokių dalykų numatyti turbūt negalėtų.

R.Karbauskio veiksmuose, priešingai nei valdančiųjų, matau logikos. Tai protesto žingsnis, kuriuo siekiama parodyti, kad darbas už Seimo ribų gali atverti daugiau galimybių.

Jis dabar nebus taip varžomas, kaip būdamas Seime. Jis traukiasi iš Seimo, bet nesitraukia iš partijos ir politikos“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Širinskienė.

Kartu ji neigė svarstymus, jog R.Karbauskis jau seniai planavo išeiti iš parlamento. Ar vis dėlto ne pernelyg lengvai R.Karbauskis traukiasi iš ką tik pradėto mūšio?

„Bet tos trys mūšio dienos sugriovė mūsų demokratinę sistemą.

Tapome panašūs į Baltarusiją, kur opozicija yra išmesta iš visko – trūksta tik Konstitucijos pataisų, kad opozicija būtų uždrausta“, – rėžė A.Širinskienė.

Be to, valstietė pyko, jog valdantieji sugebėjo ne tik paminti demokratiją, bet ir paversti Seimą COVID-19 židiniu.

Paklausta, kad galbūt R.Karbauskis todėl ir nutarė sprukti iš viruso židinio, A.Širinskienė nusijuokė: „Po to, kai liberalai be kaukių užvalgė torčiuko ir palakstė po Seimą, izoliuotis reikėtų visiems.“

Seimo komitetų dar gali padaugėti

Seimas užvakar patvirtino 14 komitetų vadovus.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė – konservatorė Aistė Gedvilienė.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas – konservatorius Mykolas Majauskas.

Ekonomikos komiteto pirmininkas – konservatorius Kazys Starkevičius.

Europos reikalų komiteto pirmininkė – konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas – liberalas Viktoras Pranckietis.

Kultūros komiteto pirmininkas – konservatorius Vytautas Juozapaitis.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas –konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas – konservatorius Mindaugas Lingė.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas – konservatorius Antanas Matulas.

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas – Laisvės frakcijos narys Artūras Žukauskas.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas – konservatorius Stasys Šedbaras.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas – konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas – liberalas Ričardas Juška.

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas – Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius.

Dėl Audito komiteto pirmininko parlamentas apsispręs vėliau. Jam turėtų vadovauti opozicijos atstovas.

Seimas taip pat pradėjo svarstyti siūlymą įsteigti Ateities komitetą. Pretendentas jam vadovauti – liberalų atstovas Raimundas Lopata.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder