Policija paaiškino, ar apie „trikojus“ privaloma įspėti kelio ženklais

Policija paaiškino, ar apie „trikojus“ privaloma įspėti kelio ženklais

(1)

Vos tik šalies gatvėse pradėjo veikti mobilieji greičio radarai, vairuotojai pasiskirstė į dvi grupes. Vieni sveikino šią iniciatyvą, o kiti teigė, kad taip siekiama pasipelnyti baudžiant žmones, o apie vadinamuosius „trikojus“ privaloma įspėti kelio ženklais. Tiesa, policijos atstovai į tokią situaciją reaguoja ramiai ir tikina, jog informacinių ženklų nereikia.

Į 15min kreipėsi skaitytojas Žilvinas, kuris nesutinka su tuo, kad informacinių ženklų nereikia.

„Mano supratimu, naujieji greičio matuokliai yra automatiniai prietaisai, ir nieko neužsimenama apie tai, kad automatiniai prietaisai turi būti stacionarūs, ką dažnai pabrėžia Lietuvos policija. Atsakymą gavau, kad šis punktas kalba apie įrengtus matuoklius, o mobilūs matuokliai yra pastatomi, o ne įrengiami“, – tikina skaitytojas.

Jis bendravo su Facebook paskyrą „Lietuvos policija“ administruojančiu asmeniu.

Pagal Kelių eismo taisykles (KET), 636 informacinis kelio ženklas – „Automatinė eismo kontrolė“ – statomas kelio ruože, kuriame įrengti nustatyto greičio režimo ar kitus pažeidimus fiksuojantys automatiniai prietaisai.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Taikos pr. pradžioje esantis greičio matuoklis.

Skaitytojas tikina, kad, patikrinęs žodžio reikšmes, rado, jog žodžio „pastatyti“ reikšmė yra „įrengus palikti“. Policijos paklausęs, kuo skiriasi šie žodžiai, nes jų skirtumo pats neįžvelgė, skaitytojas sulaukė tokio atsakymo: „Įrengiami yra stacionarūs, o mobilūs yra keičiantys vietą. Anksčiau greičių matuoklius pareigūnai laikydavo rankose, dabar padeda ant trikojo.“

Perspėjimas neprivalomas

Internetinėje erdvėje jau plinta ir peticija, kuria siekiama įrengti ženklus, kurie įspėtų apie stovinčius trikojus. Šią peticiją pasirašė daugiau ir 5 800 žmonių.

O perspėjimai apie šiuos greičio matuoklius, pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininko Dainiaus Šalomsko, nėra privalomi.

„Manau, kad pagal teisinį reglamentavimą, prieš mobilų greičio matuoklį ženklinimas nėra reikalingas. Jis reikalingas tik prieš stacionarų. O dėl peticijų ir parašų – demokratija ir žmonės gali elgtis kaip nori. Nors manau, kad pirmiau reikia pradėti rinkti parašus tam, kad ilgiau laikysis eismo taisyklių“, – sako D.Šalomskas.

Sudarys vietų žemėlapį

Kaip pirmadienį teigė D.Šalomskas, bus sudarytas vietų, kuriose galės stovėti trikojai, žemėlapis. Jis bus naujinamas ir paskelbtas viešai.

„Pagrindinis tikslas yra prevencija, kadangi šiuo metu esame padarę tų vietų, kuriuose ketiname matuoti, žemėlapį. Jį tikrai išplatinsime viešai ir mūsų apskrities žmonės galės patys pasižiūrėti, kurioje vietoje jų gali laukti matuoklis“, – žurnalistams dar pirmadienį teigė D.Šalomskas.

Vairuotojų, kurie socialiniuose tinkluose dalijasi įspėjimais apie tai, kur stovi mobilūs greičio matuokliai, D.Šalomskas nepuola smerkti. Pasak jo, svarbiausia, kad vairuotojai išmoktų save kontroliuoti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder