Pralaimėjęs G. Kirkilas sieks socialdemokratų telkimosi

Pralaimėjęs G. Kirkilas sieks socialdemokratų telkimosi

Lietuvos socialdemokratų darbo partijai neperžengus 5 proc. slenksčio ir jos atstovams kol kas nepatekus į Seimą, partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas sako sieksiantis socialdemokratinių jėgų jungimosi.

Anot jo, šis klausimas itin aktualus turint omenyje, kad lūkesčių nepateisino ir Gintauto Palucko vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija.

„Mes visada siekdavome socialdemokratinių jėgų konsolidacijos – tas klausimas visada išlieka darbotvarkėje. Ilgos derybos buvo ankstesniais laikais, kuomet buvo Lietuvos demokratinė darbo partija ir socialdemokratai. Kada įvyko jų susijungimas – įvyko, kai abi partijos pralaimėjo. Panaši, beje, situacija klostosi ir dabar“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

„Mūsų partija gali suvaidinti konsoliduojantį vaidmenį realiam socialdemokratiniam flange. Čia yra mūsų vaidmuo, aš manau“, – tvirtino socialdarbiečių lyderis.

G. Kirkilas taip pat patikino ir toliau dalyvausiantis partijos veikloje, tačiau prisiima atsakomybę už pralaimėtus rinkimus ir ketina užleisti vadovavimą kitiems lyderiams jau gruodį vyksiančiame suvažiavime.

„Visi lyderiai turi prisiimti atsakomybę už rinkimus ir aš tikrai ją prisiimu, mes gruodžio mėnesį turėsime suvažiavimą ir spręsime. Pasirinkti turime iš ko, yra žmonių, kurie gali būti lyderiais ir jau yra tam tikra prasme lyderiai, turi parlamentinio darbo patirtį, vyriausybinio darbo patirtį, todėl potencialas yra“, – kalbėjo partijos vadovas.

Anot jo, vienas iš potencialių kandidatų vadovauti partijai galėtų būti užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, pralaimėjęs rinkimus Užsienio lietuvių vienmandatėje apygardoje, tačiau jis kol kas yra nepartinis ir, pasak G. Kirkilo, nėra apsisprendęs dėl politinės ateities.

Tuo metu partijos vicepirmininkas Juozas Bernatonis pranešė, jog traukiasi iš aktyvios politikos.

„Man tai buvo septinti rinkimai į Seimą, penkeri buvo sėkmingi, jau antri – ne. Ir aš daugiau neplanuoju kandidatuoti į Seimą, tiesiog padėsiu ruoštis kitiems bendraminčiams“, – sakė J. Bernatonis.

G. Kirkilas sako, kad antrajame ture dar spręsis, ar daugumą formuos centro dešiniosios, ar centro kairiosios partijos ir dar tikisi keturių socialdarbiečių atstovų pergalės vienmandatėse apygardose. 

„Dar pagal tai, kokios partijos dalyvauja antrajame ture, taip pat ir mūsų keturi kandidatai, mes tikimės, kad jie laimės – nėra nuspręstas klausimas ar tai bus kairiojo centro, ar dešiniojo centro Vyriausybė. Greičiausiai, yra tiktai šitie du variantai ir įmanomi (...) ir aš tikiuosi, kad antrajame ture žmonės gerokai pagalvos, ypatingai šitoje situacijoje, dėl savo sprendimų. Bet, aišku, daugiausiai nulems asmenybės“, – sakė jis“, – sakė jis.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija surinko 3,17 proc. rinkėjų balsų ir į Seimą nepateko. Antrajame ture vienmandatėse apygardose dėl patekimo į parlamentą varžysis keturi partijos atstovai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder