Prekyba alkoholiu bus draudžiama tik vieną dieną

Prekyba alkoholiu bus draudžiama tik vieną dieną

Tradiciškai rugsėjo pirmoji bus minima ir kaip diena be alkoholio. Mokslo metų pradžią dauguma mokyklų bendruomenių švęs ne šeštadienį, o pirmadienį, tačiau pagal Lietuvos įstatymus draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją negali būti perkeliamas į rugsėjo 3 dieną. Taip Eltai teigė Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Pasak departamento atstovės, ne tik šeštadienį, bet ir rugsėjo 3 dieną bus imamasi papildomų kontrolės priemonių, kad parduotuvėse alkoholio negalėtų įsigyti nesulaukusieji 20 metų, ir pirmoji mokslo metų diena būtų kuo blaivesnė.

Kaip priminė G. Belian, rugsėjo 1 dieną alkoholiniais gėrimais prekiauti draudžiama visiems ūkio subjektams, išimtis taikoma viešojo maitinimo vietoms. Alkoholiu taip pat bus galima prekiauti tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose mini baruose, taip pat neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiosiose prekybos vietose.

Alkoholinių gėrimų pardavimas išsinešimui iš viešojo maitinimo vietų taip pat traktuojamas kaip draudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais rugsėjo 1 dieną, atkreipia dėmesį departamentas, pirmosiomis rugsėjo dienomis planuojantis skirti ypatingą dėmesį prekybos alkoholiniais gėrimais vietų stebėsenai ir priežiūrai.

Kaip rašė ELTA, gegužę skelbtoje Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ataskaitoje atkreiptas dėmesys, kad Lietuvoje vienas vyresnis nei 15 metų gyventojas 2015 metais vidutiniškai suvartojo 15,2 litro alkoholio. Tai daugiau nei bet kurioje kitoje EBPO šalyje.

Antroje vietoje pagal vartojimą esanti Belgija nuo Lietuvos atsiliko 2,6 litro vienam asmeniui per metus, o paskutinėje vietoje esančiame Izraelyje, pasak organizacijos, alkoholio suvartojama 2,6 litro. Tuo metu visoje EBPO vienas gyventojas vidutiniškai suvartoja 9 litrus alkoholio.

„Pagal alkoholinę psichozę, alkoholinę kepenų cirozę, pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis Lietuva taip pat tai antra, tai trečia bendrijoje. Visuomet esame pirmame sergamumo šiomis ligomis dešimtuke”, - tuomet Eltai sakė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja G. Belian, tačiau prognozavo, kad nuo sausio 1 dienos įsigaliojusios alkoholio kontrolės priemonės duos vaisių.

„Nuo 2016-ųjų lapkričio 16 dienos uždraudus skelbti apie alkoholio akcijas, sumažėjo spontaninių alkoholio pirkimų gavus į telefoną žinutę apie nuolaidą ir pan. Neabejotinos įtakos turėjo ir nuo sausio 1 dienos stipriai padidinti alkoholio akcizai, draudimas alkoholio parduoti jaunesniems nei 20 metų amžiaus asmenims”, - sakė G. Belian.

ELTA primena, kad draudimas rugsėjo 1 dieną parduotuvėse prekiauti alkoholiu įvestas prieš 12 metų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder