Savaitgalį didžiuosiuose miestuose planuojama tirti atsitiktinius žmones

Savaitgalį didžiuosiuose miestuose planuojama tirti atsitiktinius žmones

Ilgąjį savaitgalį dešimtyje didžiųjų miestų planuojama atlikti išplėstinį atsitiktinių žmonių testavimą dėl koronaviruso, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. 

„Ilgąjį savaitgalį išnaudosime atlikti nemažą kiekį testų, kuris paprastai per savaitgalį nukrenta. O tas tyrimų skaičius leistų įsivertinti tam tikrą epidemiologinę situaciją ten, kur žmonės lankosi intensyviausiai“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Savivaldybės išsirinks tam tikrą vietą. Labiausiai tikėtina, kad tai bus didelis prekybos centras, kur yra didelis traukos objektas“, – pridūrė jis.

Pasak jo, šiose vietose žmonėms bus išduodami kodai, kurie leis per Karštąją liniją 1808 užsirašyti testui į mobilųjį patikros punktą.

Dviejų didžiųjų miestų – Vilniaus ir Kauno – pasirinktose vietose, anot ministro, turėtų būti įrengti ir atskiri mobilieji patikros punktai, kuriuose iš karto bus paimamas ėminys.

„Bus testuojami tiek žmonės, kurie ateina į tam tikras apsipirkimo vietas, tiek tų vietų darbuotojai, vaistininkai galės būti testuojami“, – kalbėjo A. Veryga.

„Kalbame tiesiog apie įprastą populiaciją, kuri savaitgalio metu ateina į prekybos centrą, tuo pačiu dalį tyrimų atliekant ir darbuotojams“, – teigė ministras.

Anot jo, per savaitgalį didžiuosiuose miestuose bus išdalinti „keli tūkstančiai“ kodų tyrimams.

Kembridžo universiteto ligoninės gydytojas Tumas Beinortas ketvirtadienį Vyriausybės spaudos konferencijoje sakė, kad kol nėra išrasti vaistai ar vakcina nuo koronaviruso, labai svarbu šalyje vykdyti reguliarią epidemiologinę kontrolę.

„Epidemiologinė kontrolė yra aktyvus visuomenės testavimas ir proaktyvus situacijos sekimas, koks yra užsikrėtimo dažnis tarp ne vien tik simptomus turinčių, bet ir besimptomių asmenų“, – teigė jis.

Pasak gydytojo, šiuo metu Lietuvoje testuojama pakankamai daug simptomų neturinčių valstybės tarnautojų, pareigūnų ir medikų, bet nežinoma situacija bendroje populiacijoje.

A. Veryga sako, kad reguliariai tirti atsitiktinius žmonės planuojama ir ateityje, tačiau viskas priklausys nuo to, ar patys gyventojai norės tą daryti.

„Aišku, žmonės turi eiti tirtis, varu nenuvarysim. Matysim, kaip seksis šį savaitgalį, kaip žmonės registruosis, kaip aktyviai dalyvaus. Pats prioritetas buvo didžiausios rizikos grupės, bet visuomenę testuoti taip pat reikia. Pradėsim nuo šio savaitgalio, matysim, ar reikės koreguoti kažką, ar ne“, – kalbėjo ministras.

Lietuvoje koronavirusas šiuo metu patvirtintas 1385 asmenims. Trečiadienį ištirti 7354 mėginiai, iš viso šalyje atlikti 125 555 tyrimai dėl COVID-19.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder