Seimas priėmė vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisas

Seimas priėmė vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisas

Seimas ketvirtadienį priėmė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas.

Už jas balsavo 71 parlamentaras – visi dalyvavusieji balsavime. Tai minimalus įstatymui priimti  reikalingas balsavime dalyvaujančių Seimo narių skaičius.

Per pastarąjį balsavimą kovo pabaigoje opozicija buvo suardžiusi kvorumą ir taip blokavo pataisų priėmimą.

Opozicija nepalaikė valdančiųjų balsais įstatyme „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio siūlymu įrašyto reikšmingos žalos vaiko sveikatai kriterijaus. Jam nebuvo pritaręs pagrindinis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Šiuo kriterijumi numatyta, kad vaikas iš specialistų akiratin patekusių tėvų paimamas, jeigu jie „nededa pastangų, nekeičia savo elgesio ir toliau šeimoje išlieka realus pavojus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, galintis sukelti reikšmingą žalą vaiko sveikatai ar grėsti jo gyvybei“.

Dalis parlamentarų tvirtino, kad tokia pataisa pateisina tam tikro lygio smurtą prieš vaikus, tuo metu kai kurios šeimas vienijančios organizacijos laikosi pozicijos, kad taip bus užkirstas kelias nepagrįstam vaikų atskyrimui nuo tėvų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tuomet teigė, kad įvedus papildomus kriterijus kyla rizika, jog specialistai turės rinktis – apsaugoti vaiką arba save.

Seimo komitetas apie minimą formuluotę buvo pasisakęs, kad įvedant papildomai reikšmingos žalos galimybę „negalėtų būti tinkamai visapusiškai užtikrinta vaiko apsauga ir gerovė“.

Komitetas argumentavo, kad reikšmingos žalos pasekmės vaikui nebūtinai iš karto atsiras ir negalės būti pamatuotos specialistų: į ateitį sunku nuspėti ar įvertinti, kokią žalą vaikas patirs.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas pakeistas po visuomenėje kilusio rezonanso dėl iš šeimos paimtų vaikų.

Pataisos parengtos sujungus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „valstiečių“ vadovo R. Karbauskio pateiktus siūlymus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder