Svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalga

Svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalga

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija. Lietuvoje šeštadienį pranešta apie 626 naujus COVID-19 atvejus per parą, nuo šios infekcinės ligos mirė aštuoni žmonės. Sekmadienio statistika buvo 356 nauji koronaviruso atvejai, devynios mirtys. Sekmadienio duomenimis, pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 250,3 atvejo.

Metai su pandemija. Sekmadienį sukako metai, kai Lietuvoje buvo nustatytas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Nuo tada COVID-19 nustatyta daugiau nei 199 tūkstančiams Lietuvos gyventojų, liga nusinešė per 3,2 tūkst. gyvybių.

Konservatorių pirmininkas. Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų taryba patvirtino 39-erių užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį partijos pirmininku dar vienai ketverių metų kadencijai.

B. Nemcovo minėjimas. Šeštadienį Vilniuje Boriso Nemcovo skvere Latvių gatvėje prie Rusijos ambasados kelios dešimtys žmonų pagerbė Maskvoje prieš šešerius metus nužudyto šio Rusijos opozicionieriaus atminimą. Vienas iš aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų B. Nemcovas nušautas netoli Kremliaus 2015 metų vasario 27 dieną. B. Nemcovo šeima ir sąjungininkai mano, kad tikrieji nužudymo organizatoriai iki šiol yra nenubausti.

Nuskendo treneris. Vilniuje šeštadienį Neries upės ledui neatlaikius šuns gelbėti puolusios poros, nuskendo žinomas dviratininkų treneris Vaidas Rimkus. Moteriai pavyko išsigelbėti, o vyrą srovė įtraukė po ledu. Vyro kūno gelbėtojams kol kas nepavyko rasti.

Neramumai Mianmare. Mianmaro saugumo pajėgos sekmadienį nušovė mažiausiai aštuonis protestuotojus. Tai buvo iki šiol daugiausia aukų pareikalavę veiksmai, kurių buvo imtasi per keturias savaites po šalyje įvykusio karinio perversmo. Mianmaro karinė chunta kovoja su masiniais protestais, kurių metų reikalaujama grąžinti valdžią ir paleisti iš posto nuverstą civilinę šalies lyderę Aung San Suu Kyi. Ji su politiniais sąjungininkais buvo sulaikyta šio mėnesio pradžioje.

J&J vakcina: Jungtinėse Valstijose šeštadienį buvo išduotas leidimas esant ekstremalioms sąlygoms naudoti bendrovės „Johnson & Johnson“ sukurtą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos, suleidžiamą viena doze.

A. Navalno įkalinimas. Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas išsiųstas į Vladimiro sritį už maždaug 200 kilometrų į rytus nuo Maskvos, kur atliks pustrečių metų įkalinimo bausmę pataisos kolonijoje.

Sankcijos Rusijai: JAV naujas sankcijas Rusijai gali įvesti po kelių savaičių, pranešė Baltieji rūmai. Sankcijos svarstomos reaguojant į pranešimus, kad Rusijos atstovai mokėjo Talibanui už amerikiečių žudymą Afganistane, ir į rusų programišių kibernetines atakas prieš JAV vyriausybės institucijas.

Pandemijos didvyris. Jungtinė Karalystė šeštadienį per televizijos transliuotas laidotuves atsisveikino su 100-mečiu kapitonu Tomu Moore'u, karo veteranu, surengusiu nepaprastą lėšų rinkimo kampaniją pandemijos metu ir tapusiu pasaulio didvyriu. T. Moore'as mirė vasario 2 dieną. Jis sirgo pneumonija, testais jam buvo nustatytas koronavirusas.

COVID-19 aukos. Visame pasaulyje nuo pandemijos pradžios patvirtintų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius iki sekmadienio ryto viršijo 113,78 mln., o COVID-19 aukų skaičius padidėjo iki 2,52 mln. Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, iš viso pasveiko daugiau kaip 88 mln. užsikrėtusiųjų. Po 10 mln. ir daugiau užsikrėtimo atvejų patvirtinta Jungtinėse Valstijose, Indijoje ir Brazilijoje.

Mitingai Danijoje. Danijos policija per vėlų šeštadienio vakarą Kopenhagoje surengtą demonstraciją prieš karantiną sulaikė aštuonis žmones. Mitingas Danijos sostinėje, kurį organizavo „Vyrais juodais drabužiais“ pasivadinusi grupė ir kuriame dalyvavo apie 1,2 tūkst. žmonių, buvo pirmasis nuo tada, kai vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė pratęsianti daugelio dėl koronaviruso pandemijos nustatytų apribojimų galiojimą.

Protestai Airijoje. Dubline šimtai žmonių šeštadienį susirinko į protestą prieš karantiną, per kurį nebuvo apsieita be smurto. Trys pareigūnai buvo sužeisti, vienas iš jų buvo paguldytas į ligoninę. Sulaikyti 23 žmonės. Demonstrantai laikė plakatus su įrašais „leiskite Airijai gyventi“ ir skandavo „užbaikite karantiną“.

BNS

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder