Artūras Žalys: "Kam reikalingas dviratis kvadratiniais ratais"

Artūras Žalys: "Kam reikalingas dviratis kvadratiniais ratais"

Perskaičiau straipsnį „Klaipėdos sporte bręsta pokyčiai“, susipažinau su visuomenei pristatyta Klaipėdos sporto galimybių studija. Daug žadantys pavadinimai lyg ir turėtų sukelti malonias mintis ar net viltis apie atgimstantį sportą mieste - juk rašoma ir kalbama apie pokyčius, reformas, atgaivinimą, studijas...

Tačiau, kažkodėl nesitiki, kad Klaipėdoje ir vėl patekės sporto saulė.

Tiesą sakant, pokyčiai sporte tiek pribrendę, kad nuo jų jau senokai sklinda negeras kvapas. Neseniai buvusios populiarios ir miestiečių mėgstamos sporto šakos jau baigia išleisti, o kai kurios jau seniai išleido paskutinį kvapą: futbolas, šaudymas iš lanko, stalo tenisas, dviračių sportas, plaukimas, šaudymas...

Jau seniai neteko girdėti apie lengvaatlečių, irkluotojų, boksininkų, imtynininkų, badmintonininkų kiek nors svaresnius pasiekimus.

Akivaizdu, kad viskas ne tik pribrendo, o jau seniai perbrendo, ir tik sporto vadovų nenoras suprasti realybę toliau skatina juos statyti smėlio pilis, įmituojant nepaliaujamą ir ugningą veiklą.

Pradžioje - apie pinigus. Jų visada trūko ir visada trūks, tačiau tie 15 milijonų eurų, kasmet skiriamų kūno kultūrai ir sportu, tikrai nėra esminis dalykas.

Artūras ŽALYS: "Juk jei būtų 30 milijonų, tai vis tiek dar tiek pat trūktų".

Sporto bendruomenės netenkina jau kuris laikas besitęsiantis chaosas, netvarka, nesusigaudymas ką daryti, nekompetencija.

Bet tai dar įmanoma toleruoti, juk sporte visko būna. Kur kas nemaloniau, kad miesto sportui vadovauja nemotyvuoti, atsitiktiniai ir tolimi nuo sporto žmonės, nesergantys juo, neišgyvenantys dėl sėkmių ir nesėkmių, kuriems malonesni biurokratiniai žaidimai, ataskaitos, beverčiai planai, projektai nei sportininkų, trenerių, sporto žmonių poreikiai ir interesai.

Ir tai labai aiškiai atsiskleidžia čia paminėtuose „bręstančiuose pokyčiuose“ ir „galimybių studijoje“.

„Bręstančiuose pokyčiuose“ nenuilstamai aprašinėjama kaip vienos biudžetinės įstaigos (BĮ) bus paverstos į viešąsias (VŠį), o tos savo ruožtu perduotos kitoms BĮ (Sporto bazių valdymo centrui).

Pasikeistų ir pačių bazių valdymas. Tokie pokyčiai paliestų futbolo ir lengvosios atletikos mokyklas, o „Viesulo“ sporto centras, „Gintaro“ ir „Vlado Knašiaus“ mokyklos taptų tik sportinės veiklos įstaigomis ir sporto bazes valdytų pačios.

Sunku suprasti, ką toks jovalas duos, kaip tos „bręstančios permainos“ ištrauks miesto sportą iš duobės, tačiau tokia painiava ir tai, kad bus įsteigtas dar ir naujas juridinis darinys, finansuojamas iš miesto biudžeto - Klaipėdos sporto renginių centras“, leidžia daryti išvadą, kad ir vėl nieko nebus!

Artūras ŽALYS: "Kaip sėdėjome, taip ir sėdėsime dalydami biudžeto pinigus, rašydami instrukcijas, projektus ir, be abejo, - ataskaitas".

Nejučia pagalvojau, ar kas nors kur nors parašė ataskaitą apie tai, kodėl Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse mūsų miestui atstovavo tik sunkiaatletis Aurimas Didžbalis,  Panevėžiui - 10, Šiauliams – 11 sportininkų!?

Akivaizdu, kad kažkas stringa, kad negerai, juk trečias pagal dydį ir ekonominį pajėgumą valstybės miestas sporto prasme atsidūrė nuošalėje.

Tačiau vietoje to, kad iš esmės išanalizavę priežastis ir nustatę diagnozę (manau, kad tai būtų chroniška stagnacija) mes, vaizdžiai sakant, BĮ verčiame į VŠį, jungiame vėl prie BĮ, be visa kita steigiame dar vieną velniai žino kam reikalingą biudžetinę sporto renginių organizavimo įstaigą, galutinai suveliame sporto bazių valdymą ir priežiūrą ir šventai tikime, kad Klaipėdos sportas vėl suklestės!

Valstybėse, diktuojančiose sportines madas, jau seniai veikia šimtus kartų išbandyta ir gyvenimo patvirtinta sporto klubų (centrų) sistema.

Ten niekas nesuka galvos - BĮ ar VŠį prižiūrės infrastruktūrą, organizuos varžybas.

Klubai (centrai) privatūs! Savivaldybės, kolektyvai, privatūs asmenys perka iš jų paslaugas. Kadangi už kiekvieną asmenį mokami pinigai, klubai suinteresuoti pritraukti kiek galima daugiau žmonių, suteikti jiems ne tik geresnes treniravimosi sąlygas, bet ir aukštos kvalifikacijos pedagogus.

Klaipėdai visa tai kažkodėl netinka, čia per galvą verčiamasi, kad tik ne taip, o kaip nors kitaip.

Vaizdas toks, kad valdininkai verčiasi per galvą, stengdamiesi išrasti dviratį! Tačiau ar reikia, kai jis seniai išrastas, daug kartų tobulintas ir tie, kas nori, puikiausiai juo naudojasi.

Klaipėdoje, deja, ne!

Trūks plyš išgalvosime kitokį, su kvadratiniais ratais. Nors bus nepatogu, bet už tai kaip originalu! Kai yra taip, belieka palinkėti sėkmės, ir kantriai laukti kitų reformatorių ir reformų.

Tiesą sakant, nenudžiugino ir „galimybių studija“. Atidžiai susipažinęs sužinojau, kad miestui reikalingi šiuolaikiški ir efektyvūs daugiafunkciai sporto centrai, naujos sporto salės, baseinai, stadionai ir lengvosios atletikos maniežas.

Suprantama, tokio lygio „atradimai“ Klaipėdos sporto vadams niekada nebūtų šovę į galvą.

Reikėjo studijos

„Studija“ dar nustatė, kad tarptautines ir nacionalines varžybas galima organizuoti tik „Švyturio“ baseine, arenoje ir atskiruose teniso kortuose.

Ir gerai, kad paaiškino, o tai būtume nežinoję ir ką nors suorganizavę. Nors, jei atmintis neapgauna, Klaipėdoje vyko net keturi Europos jaunių ir jaunučių sunkiosios atletikos čempionatai, Lietuvos bokso pirmenybės, rankinio ir futbolo krepšinio (moterų) čempionatų rungtynės...

Taigi, šiokia tokia infrastruktūra yra, nors geresnė tikrai nepakenktų. Bet bėda ta, kad valdininkai kaip velnias kryžiaus bijo privačių investuotojų, naujų iniciatyvų.

Bijo, kad mieste gali atsirasti kažkas, kas nepasiduos jų diktatui ir biurokratiniam spaudimui, kad pradės dirbti savarankiškai, be ataskaitų, ant ko negalėsi užsiundyti visokių komisijų ir patikrinimų.

Tuo įsitikinau asmeniškai, kai siūliau mieste po Mokyklos gatvės viaduku, įrengti kelias naujos ir labai sparčiai populiarėjančios sporto šakos – padelio - aikšteles.

Negalima! Klaipėdos rajone, Stančių kaime, Tvenkinio gatvėje, dvi tokias aikšteles atidarėme praėjusį penktadienį.

Pasirodo kitur galima tik ne Klaipėdoje. „Galimybių studija“ į tokius mažmožius dėmesio neatkreipė.

Už tai nustatė, ką reikia parduoti. Pirmiausia - Smiltynės bazės sklypą. Nurodė ir kainą – 0,5 – 0,7 mln. eurų. Gaila, kad nenurodė kam!

Toliau sporto salę prie piliavietės (0,7 – 1,2 mln.). Už gautus pinigus pastatyti kokį nors sporto objektą. Dar reikėtų parduoti Dviračių treką ir už gautus 6 mln. eurų pastatyti sporto salę Šviesos gatvėje.

Tai tiek! Tačiau viską perskaičius taip ir norisi paklausti:

1. Kiek dar ilgai bus švaistomi miesto pinigai, finansuojant neefektyviai veikiančias biudžetines įstaigas? Kodėl deklaruojant, kad naikinamos BĮ, tuo pat metu steigiamos naujos, nesuvokiamai suveliamas sporto bazių valdymas? Ir pagrindinis klausimas - kada pagaliau bus pereita prie sporto klubų ir sporto centrų modelio?

2. Kada bus maksimaliai įveiklintos mokyklų ir gimnazijų sporto salės ir dirbtinės dangos stadionai, kurie iki šiol taip ir liko mokyklų vadovų „nuosavybe“?

3. Kodėl miesto sporto vadovai neskatina, tiksliau, visai nesirūpina naujų sporto šakų atėjimu į Klaipėdą (laipiojimo sportas, padelis, crossfitas, pliažo tinklinis, riedlenčių sportas, BMX (dviračių krosas), krepšinis 3 prieš 3).

Dalis jų jau spėjo tapti olimpinėmis sporto šakomis, o pas mus – visiškas štilis.

4. Kodėl toliau eskaluojamas klausimas dėl prioritetinių sporto šakų nustatymo, vėl aiškinant, kad turi prisidėti sporto bendruomenė? Pasiekti rezultatai yra sporto šakos prioriteto rodiklis, o ne tai, kas kam labiau patinka, kas kokiam VIP klubui priklauso, ar gerų draugų valdžioje turi.

5. Kaip mieto vadovai įsivaizduoja konkurenciją, kada vienos įstaigos gauna pinigus iš biudžeto, o kitos juos turi uždirbti pačios?

Teirautis galima be krašto, tačiau ir be to matyti, kad vienos ir aiškios sporto koncepcijos miestas neturi.

Artūras ŽALYS: "Einame, bet nežinome kur, ruošiamės daryti, bet nežinome kaip".

Sporto vadovai įklimpę į smulkmenas, asmeniškumus, sporto bazių vadovai ir treneriai nežino, kas bus rytoj, poryt, po mėnesio...

Ir taip tęsis tol, kol nebus aiškiai išgrynintas pagrindinis klausimas – ar pereiname nuo BĮ prie VŠį? Jei bus apsispręsta - visi kiti klausimai jau neesminiai.

 Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos nuomone.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder