Gražinos skiltis. Metų žodžiai ir posakiai

Gražinos skiltis. Metų žodžiai ir posakiai

Trinkelizacija ar thunberginti?

Tarptautinės gimtosios kalbos dienos proga trečią kartą Lietuvoje renkamas Metų žodis ir Metų posakis. 2019-ųjų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus organizuoja Lietuvių kalbos draugija, Lietuvių kalbos institutas ir portalas alfa.lt. Rezultatai turėtų būti paskelbti šiandien.
2018 metų žodžiu - nugalėtoju tapo žodis veryganas, o metų posakiu - popiežiaus Pranciškaus palinkėjimas "Viešpatie, te Lietuva būna vilties švyturiu". Ponia Jadvyga, balsavusi už žodžius 2019-7j7 konkurse, išsirinko žodį "trinkelizacija".
O štai kokius 2019 m. žodžius ir posakius konkursui siūlė tautiečiai vertinti:

Spalvingiausi posakiai

"Mes dzūkai - ne paspirtukai", - Alytaus meras apie žmonių laikyseną gaisro dienomis.
"Negalima žadinti tautos, jei ji taip nori miego", - filosofas apie Lietuvos visuomenę. "Liaukimės pliurpti, eikime kurti", - Klaipėdos mero raginimas visuomenei. "Jei pasiūlys, tai paimsim", - naujos Seimo frakcijos vadovas apie galimybę gauti postų.
"Neteisėta, bet įteisinta", - geologas apie statybų tendencijas Vilniuje.
"Kiekvienos Kūčios bet kuriam leidiniui gali būti paskutinės", - poetas apie kultūrinę spaudą. "Nereikėtų liepą kirsti liepų", - Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius apie medžių kirtimą. "Visus tris rinkimus", - valdančiosios partijos vadovas apie jos rezultatus rinkimuose. "Tėvynės labui", - paraiška registruoti statutinį šūkį kaip prekės ženklą. "Visa Lietuva yra stebėtojų taryba", - filosofas apie Lietuvos visuomenę.

Charakteringiausi žodžiai

Gaisras - žodis, simbolizuojantis metų gaisrus Paryžiuje, Australijoje, Alytuje. Riestanagystė - savanaudiškumu grįstas valstybės apgaudinėjimas. Gerovė - Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos išpopuliarintas žodis. ŠimŠimas - Remigijaus Šimašiaus ir Ingridos Šimonytės rinkėjas. Trinkelizacija - viešųjų erdvių klojimas trinkelėmis, niveliuojant vietovių išskirtinumą. Knygomatas - knygų išdavimo automatas. Antiskiepininkas - kas nusistatęs prieš skiepus ir skiepijimą.
Thunberginti - vengti naudotis taršiu transportu. Vėtra - nesutarimų dėl generolo Vėtros atminimo lentos fone naują prasmę įgavęs žodis. Kartelė - žodis, simbolizuojantis metų diskusijas dėl Seimo narių skaičiaus.
Kurie žodžiai ir posakiai padarė įspūdį konkurse balsavusiems? Man tai labai patiko posakis "Negalima žadinti tautos, jei ji taip nori miego". Poniai Jadvygai įspūdį padarė (man irgi) žodis "trinkelizacija". Pasižadu pasekti šiųmetinio konkurso rezultatus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder