Iš kur puola rusai?

Iš kur puola rusai?

Prieš kelias savaites toks režisierius Donatas Ulvydas paskelbė labai svarbią žinią. Dalia Grybauskaitė jam prisipažino, kad mokėsi KGB mokykloje.

D.Ulvydas pasakojo, kad jam pristatant savo filmą apie Dalią Grybauskaitę „Valstybės paslaptis“, auditorijose jo vis klausdavo: „O kur ta KGB mokykla?“ Toliau jau visiškai tiksliai: „O ką apie KGB mokyklą galima pasakyti? Ji jau yra sakiusi: „Taip, aš ten mokiausi! Ką apie tai kalbėti?“ Siūlau patiems paklausyti, jei manote, kad Janutienė išsigalvojo: Laisvės TV, „Laikykitės ten pokalbiai“, 2019 12 14, 9’28’’ https://www.youtube.com/watch?v=QQo8SS31tWM

Tačiau dar įdomiau yra tai, kas vyko po D.Ulvydo sensacingo pranešimo. Žurnalistas Andrius Tapinas išklausė ir... uždavė kitą klausimą. Vyrams nekilo jokių abejonių. Grybauskaitė mokėsi KGB mokykloje. O kur dar galėjo būti išugdyta vadovė, per kelerius metus padariusi tai, ko Kremliui nepavyko per 20 metų, kurių metu Lietuva apsiėjo be Grybauskaitės: paversti Lietuvą Rusijos energetine satelite?

Atominė uždaryta. Atvilktas dujų terminalas, už kurį mokesčių mokėtojai permokės milijardą eurų ir kuriuo importuojamos „Gazpromo“ dujos. „Rosatomas“ jau pastatė ant Lietuvos sienos vieną atominę ir stato kitą - Kaliningrado srityje, 10 kilometrų nuo Lietuvos sienos ir 30 km nuo Tauragės.

Maža to, D.Grybauskaitė atvirai protegavo ir visais įmanomais ir neįmanomais būdais grūdo į Lietuvos šilumos ūkį bendrovę „Fortum“, kurią neseniai V.Putinas paskelbė strategine partnere vystant Rusijos atominę energetiką.

Jau tikrai raudonoji Dalia galėtų ir turėtų raportuoti savo vadovybei kaip V.Putinas: „Užduotis įvykdyta!“ O kažkur Lubiankoje, slaptoje ir iškilmingoje ceremonijoje Plieninei Magnolijai galėtų skirti kokį nors plieninį ordiną. Lietuva labiau nei kada nors yra pririšta prie rusiško energetinio vamzdžio ir nei vienas „patriotas“ su neužmirštuole atlape nė nesulojo...

Maža to, mums su panieka nugarą atsuko ir buvę partneriai - kaimynai, ir JAV. Panašu, kad niekas už Lietuvos sienų jau nebetiki ta netalentinga antirusiška vaidyba. Latviai, lenkai, estai pirks Astravo elektrą. Pirks ir skandinavai, nes kabelis, siejantis Lietuvą su Švedija, atsirado iškart po to, kai Minskas pranešė statysiąs atominę. Taip, taip. Ta jungtis yra ne Lietuvai nuo ruso gelbėti, bet rusiškai elektrai atsipūsti.

Kas dėl amerikiečių, tai jie aiškiai pasakė, kad, jei reikės, tieks Astravui atominį kurą. Nieko asmeniška, pasaulis yra suinteresuotas... Baltarusijos energetine nepriklausomybe, jei jau Lietuva taip idiotiškai palindo po tuo rusu.

Ir tai nėra proceso, kurį Grybauskaitės politinis gimdytojas V.Landsbergis vadina „šliaužiančiu perversmu“, pabaiga.

Lietuvos banke liko Vitas Vasiliauskas, kuris tą patį daro su Lietuvos finansų rinka. Šitas veikėjas, kadaise talkininkavęs Rusijos oligarchui Cvetkovui atidarinėjant sąskaitas Lietuvos komerciniuose bankuose, pastaruoju metu suskubo atidarinėti duris į Europą įtariamoms rusiškoms pinigų plovykloms ir Kremliaus oligarchų finansuojamiems virtualiems bankams.

Pirmas buvo „Revolut“, finansuojamas Rusijos milijardieriaus Jurijaus Milnerio. Šis investavo į „Revolut“ 250 mln. USD iš rizikos kapitalo investicijų bendrovės „DST Global“. Milneris pagarsėjo, kai per Rusijos valstybinį banką VTB įsigijo „Facebook“ akcijų. Pinigai akcijoms įsigyti atkeliavo iš įmonės „Gazprom Investholding“, kuri kontroliuojama Kremliaus. Atlikdamas šias operacijas, Milneris bendradarbiavo su Rusijos oligarchu Ališeriu Usmanovu, artimu Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkai. Amerikiečiai Milnerį iš savo rinkos išvijo. Tada jam duris atidarė paslaugusis Vitas Vasiliauskas, t.y. Lietuvos bankas.

Šią savaitę - dar viena naujiena. „Lietuvos bankas“ registravo naują virtualių finansų „įstaigą“ „Settek“, apie kurios savininkus Marius Laurinavičius, Vilniaus politikos analizės instituto specialistas, sako: „Rimti banditai“. Paprašytas pasiaiškinti, D.Grybauskaitės rinkimų štabo vadovo vadovaujamas Lietuvos bankas atsakė, kad jie nieko nežino, jų niekas neįspėjo.

Atverčiu Valstybės saugumo departamento 2018 m. ataskaitą ir skaitau įspėjimą: „Šiomis galimybėmis aktyviai domėjosi ir investavimu užsiimančios bendrovės, įvairias finansines paslaugas teikiančios kompanijos bei finansinių technologijų (fintech) įmonės, kurių kapitalo kilmė, veikla ir ryšiai Lietuvai priešiškose valstybėse neatitiko nacionalinio saugumo interesų. Riziką nacionaliniam saugumui kėlė ir Lietuvoje registruotų įmonių, bendradarbiaujančių su Rusijos verslo subjektais, turinčiais tiesioginių sąsajų su šios šalies karinės pramoninės kompleksu, veikla.“

Neįspėjo? VSD įspėjo iškart, kai tik Seimas priėmė, Grybauskaitė pasirašė, o Lietuvos bankas griebėsi skubiai vykdyti Lietuvos bankų įstatymo pataisų, kurtų specialiai tam, kad į Lietuvą kaip koks narkomanas į savo finansų venas susileistų dozę purvinų rusiškų pinigų. Pataisas pateikė du socialdemokratai - Antanas Nesteckis ir Andrius Palionis.

Tikiuosi, kad nelabai jus nuvarginau, dėstydama faktus? Jei kas supluko beskaitydamas, tai labai atsiprašau. Tačiau manau, kad šita klika „nezabudkininkų“ iš Lietuvos atėmė ne tik energetinę ir finansinę nepriklausomybę, bet, visų pirma, sveiką protą ir gebėjimą atskirti savus nuo svetimų.

Vytautas Landsbergis, kuris mums dovanojo Dalią iš KGB mokyklos, visiškai nesuklydo, kai pranešė, jog Lietuva jau okupuota. Klaida buvo veido išraiška ir ne ta gėlė atlape. Tą žinią jis turėjo pranešti neslėpdamas tikrų jausmų, su džiugesiu, o vietoje neužmirštuolės rankoje laikyti raudonų gvazdikų puokštę.

„Vakarų ekspreso“ redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su nuomonių rubrikos tekstų autorių nuomone.  Už publikuojamų komentarų, nuomonių turinį atsako autoriai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder