Karikatūrų naikinimo didvyriai

Karikatūrų naikinimo didvyriai

Filosofai Antanas Maceina ir Juozas Girnius apie ateistų susikurtą dievo, tikėjimo karikatūrą yra rašę, kad ją demonstratyviai sukritikavę jaučiasi iš ringo išeinantys nugalėtojais. Bet juk sukritikuota, „nugalėta“ tik pačių sukurta karikatūrą, o ne tikrasis minties ar reiškinio oponentas. Šia paralele remdamasis aptarsiu ir kitas pas mus tam tikrų ekspertų ar jėgos struktūrų susikurtas karikatūras ir jų įnirtingą naikinimą.

Galima pasakyti visiškai priešingus dalykus apie kokį dalyką ir abu bus teisingi, bet visiškai skirtingom prasmėm: „Darbas padeda išsaugoti sveikatą“ – „Darbas sugadino sveikatą“. Ir vienas ir kitas yra teisingas. O jei sąvoka naudojama neteisinga prasme, ji įgauna karikatūros ir manipuliacijos pobūdį.

Maudynės šaltame vandenyje kenkia prostatai!

Baigiasi žiemiški orai, žiniasklaidoje mirgėjo straipsniai ir nuotraukos apie sveikuolių žiemos maudynes. Pasitaikė ir „ekspertinių“ komentarų, kad tai nesveika, ypač kenkia vyrų prostatai, net prostatos vėžys išsivysto iš tokių maudynių. Net parodomas „pavyzdys“, kad tokios maudynės labai pakenkė – štai garsus rusų sveikuolis Michailas Kotlerovasmirė nuo prostatos vėžio. Yra abejojančių, kad kažin ar nuo prostatos vėžio, bet esmė visai ne čia. Tokie karikatūrų naikinimo ekspertai visai nepasako, kad M. Kotlerovas turėdamas dar tik 60 metų jau buvo medikų nurašytas ir pasiųstas numirti, kaip beviltiškas, o prie savo gyvenimo pradėjęs sveikuoliškai gyventi pridėjo dar kelias dešimtis metų ir mirė 90 metų. Toks amžius tikrai solidus, žinant, kad jo senatvė buvo pilnavertė ir sveikutėlė. Sveikuolių maudynėse yra trumpalaikis niurktelėjimas į šaltą vandenį, kuriame prostata tikrai nespėja sušalti.

Paimamas vienas reiškinys (persišaldymas) ir komentuojamas, pritaikomas visai kitam. Ir kas būdinga sukritikuojant susikurtą karikatūrą: naudojamas žodis „gali“. Daug kas gali būti, pirmiausia jei darome ne pagal taisykles, ne taip, o jeigu ir taip: kokia to „galėjimo“ išraiška procentais? Persišaldymas (žvejojant, netinkamai apsirengus ir pan.) ne tas pat, kas sveikuolių sąmoningos maudynės žiemą atvirame telkinyje. Tikrai kenkia prostatai jos peršaldymas, turiu konkretų pavyzdį, kad didelė tikimybė, vienas mėgėjas žvejoti žiemą persišaldė ir tapo nevaisingas. Bet kokiam organui kenkia jo peršaldymas, kaip ir bet koks „per“ – persivalgymas, persimiegojimas, pervargimas ir panašiai.

Kūdikių dinaminės mankštos – kūdikių sukratymo trauma!

Taip pat sulaukia prieštaringų vertinimų dinaminės kūdikių, vaikų mankštos. Kritikai naudodami jau minėtą žodį „gali“ sako:kepenis ir smegenis galima „iškratyti“, rankas išsukinėti, atsiranda kūdikių sukratymo sindromas ir panašiai. Ir vėl kalbama apie vieną reiškinį pritaikant jį visiškai kitam. Tai baisi nekompetencija, manipuliacija.

Konkretus pavyzdys: vienos akušerės, mokinančios dinaminės mankštos sūnus taip pat medikas, tai kolegos ir sako, kad po jūsų mamos mankštų sulaukiame daugybe sutraumuotų vaikų. Neapsikentusi tokio komentaro, akušerė nuėjo pas gydytoją su kelių dešimčių metų darbo rezultatų patirtimi, kelių tūkstančių kruopščiu vaikų sąrašu, kurių tėveliai buvo išmokinti tas mankštas daryti. „Parodykite savo sąrašą, kurie buvo sutraumuoti anot jūsų, o aš parodysiu savo. Ir ar tas sąrašas sutaps?“Po šio pokalbio kažkaip nebeliko traumuotų...

Patempiamos, išsukamos rankos net vien einant, netinkamai sugriebiant, o „sukratymo sindromas“ dažniausiai atsiranda kai tėvai supykę, netekę kantrybės supurto savo vaiką arba užsiima nekoordinuotais, staigiais, grubiais veiksmais. O tai visai kas kita nei sisteminga, palaipsniška dinaminė mankšta.

Galiu pasidalinti ir asmenine patirtimi, kai dinaminę mankštą darome su savo kūdikiu. Anksčiau nei priimta pradėjo nuo nugaros apsiversti ant pilvo. Pasakius apžiūrinčiai šeimos gydytojai, kad jau apsiverčia, ji tik pasakė, kad čia nesąmoningai, netyčia apsiverčia. Ir nepasakojome, kodėl gal būt jis jau apsiverčia „pirma laiko“. O dar pasakyti, kad jis ir nardo po vonią pats sulaikydamas kvėpavimą – tai bus visiškas išgąsdinimas, kūdikio bandymas nuskandinti... Nemokslinių praktikų taikymas.... Realybė tokia, kad kūdikis panardintas po vandeniu, sulaikęs kvėpavimą gali nerti kelis metrus. Bet apie tai kitą kartą.

Asocialios, kaprizingos, įtakingos sektantės gimdo namuose!

Tikriausiai daugiausia karikatūrų prikurta kovojant su gimdančiomis namuose. Dar kartą pasakysiu, kad nesu gimdymo namuose skatintojas, o tinkamai pasiruošus,sąmoningo, natūralaus gimdymo šalininkas, bet tos viešos manipuliacijos, karikatūros ir jų „didvyriškas“ naikinimas tiesiog pasišlykštėtinas. Žmogėdros, placentos valgytojai, sektantai, vaikų pardavinėtojai, asocialios mamos, egoistės, įtakingos lobistės ir panašiais žodžiais įvardijamos tos, kurios gimdo namuose ir nori, kad šį sritis būtų reglamentuojama kitų senųjų Europos šalių pavyzdžiu. Tik reikėtų patiems karikatūrų kūrėjams apsispręsti: kokį baisų karikatūros konkretų vaizdą formuoti? Štai teisėtvarkos pareigūnai spaudos konferencijoje užsiima viešaisiais ryšiais, kad siekiančios įteisinti gimdymą namuose yra įtakingos, išsilavinusios, kita vertus asocialios, patvoriuose gimdančios psichiškai nesveikos sektantės. Nebeaišku net kokią sukurtą karikatūrą norima sunaikinti?

Žindymo atnaujinimo entuziastas Lietuvai atgavus nepriklausomybę gyd. pediatras Kazimieras Vitkauskas knygoje „Kūdikio žindymas“ rašo: „Merdint kūdikių žindymo tradicijai visame pasaulyje, motinos pačios ėmė burtis į savitarpio pagalbos grupes, kur jos pasidalindavo savo patirtimi, džiaugėsi sėkme ir mokėsi iš klaidų, bandė ginti savo teises žindyti abejingoje, o dažnai ir atvirai priešiškoje visuomenėje“. Pasirodo žindymo atgijimas prasidėjo taip pat nuo „sektantiškų“ grupių priešiškoje aplinkoje. Beje, šiandien žindymas primygtinai rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos, kaip būtinas vaikų vystymuisi, kurio negali pakeisti jokie dirbtiniai mišinukai kūdikiams.

Galiausiai žindymų sektos ideologija išplito taip plačiai, kad net Pasaulio sveikatos organizacija priėmė dokumentus raginančius valstybes skatinti „urvinių laikų“ ,„atsilikusį“ kūdikių žindymą, Sektos tikrai galingos! O karikatūros galingos? Ar jų naikintojai dar galingesni?

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder