Kur aš tai girdėjau?

Kur aš tai girdėjau?

Yra toks senas geras animacinis filmukas, kuriame vienas jo herojų, klausydamas Pažaduko pažadų, vis užduoda sau klausimą: „Kur aš jį mačiau?“.

Kai klausausi mūsų oficialios valdžios komentarų apie Kovo 11-osios eitynes, o visai neseniai - apie Dieveniškių jaunimo vasaros stovyklą, pagalvoju, kad visą tai aš jau esu girdėjęs. Gimiau ir užaugau valstybėje, kuri vadinosi Tarybų Sąjunga. Dabar gyvenu Lietuvoje, kuri įstojusi į Europos Sąjungą. Tarybų Lietuvoje, kur viskam vadovavo Komunistų partija ir viską kontroliavo KGB, 1986 metais generolas majoras G. K. Vaigauskas Maskvoje išleido „vadovėlį praktikams“, kuris vadinasi „Lietuvių nacionalistų kenkėjiška veikla ir kova su ja“.

[CITATA]

1993 metais dabartinė Lietuvos Seimo narė, tuo metu žurnalo „Laisvės kovų archyvas“ redaktorė Dalia Kuodytė išleido šią knygą lietuvių kalba. Nuoširdžiai gerbiu Dalią Kuodytę už jos triūsą dirbant Genocido ir rezistencijos centro direktore ir jei būtų galimybė, siūlyčiau šią knygutę išdalinti visiems savo frakcijos ir valdančios koalicijos nariams.

Sužaiskime žaidimą: „Raskit dešimt skirtumų“. Ką ten dešimt! Užtenka vietoj tekste parašytų žodžių „Tarybų Sąjunga“ vartoti „Europos Sąjunga“, vietoj „internacionalizmas“ – „liberalizmas“, vietoj „nelegalių leidinių“ – „Respublika“, vietoj „rusifikacijos“ – „anglifikacija“ ir t.t.

Važiuojam!!! (Citatos iš Spalio Revoliucijos, Raudonosios vėliavos ordinų, F. Dzeržinskio vardo aukštosios TSRS KGB mokyklos vadovėlio praktikams „Lietuvių nacionalistų kenkėjiška veikla ir kova su ja“).

1. Atvirai nekviesdami versti Tarybų valdžios ir vengdami atviros antitarybinės propagandos, nacionalistai verčia pašnekovą savarankiškai apmąstyti aptariamus klausimus, pakiša politiškai kenksmingas išvadas.

2. Susitikimų metu nacionalistai pasikeičia nuomonėmis apie padėtį užsienyje, TSRS ir respublikoje, svarsto galimybes gyventojų nacionalistiniam auklėjimui, numato savo pozicijų sustiprinimą konkrečiose organizacijose (pavyzdžiui, į Liaudies meno draugiją Vilniuje ir Kaune kaip meistrai – namudininkai įsibrovė asmenys, anksčiau teisti už valstybinius nusikaltimus. Tai paveikė operatyvinę padėtį ir pareikalavo eilės agentūrinių-operatyvinių veiksmų).

3. Nacionalistinių elementų veikloje pastebima tendencija blokuotis su vietiniai klerikalais. Šis metodas Lietuvoje yra specifinis ir turi savo šaknis. Dar kovos su carizmu laikais lietuviškumas ir katalikybė ėjo drauge, kovojo prieš prievartinę rusifikaciją. Bandant išlaikyti šią vienybę ir dabar, nacionalistai ir klerikalai perša mintį, kad netekus katalikybės, išnyks ir lietuvių tauta. Klerikalų ir nacionalistų rašiniuose žodžiai „katalikas“ ir „lietuvis“ naudojami kaip sinonimai.

4. Pamoksluose kunigai-ekstremistai šmeižia Tarybų Sąjungos valstybinę politiką religijos ir nacionalistiniais klausimais, kviečia jaunimą nepasiduoti komunistiniam auklėjimui mokyklose. Agituoja tikinčiuosius netikėti tarybinėmis informacijos priemonėmis ir klausytis užsienio radiostočių.

5. Tikslas – kovoti prieš Lietuvos rusifikaciją, jos istorijos iškraipymą, už kultūrinio palikimo išsaugojimą, t. p. „solidarizavimas su visais, kurie linki Lietuvai gero“.

6. Nelegalių periodinių leidinių autoriai aiškina, kad jie rūpinasi lietuvių tautos dvasiniu gyvenimu. Tačiau pagrindinis jų tikslas – supriešinti jų propaguojamas lietuvių tautos dvasines vertybes viskam, kas tarybiška ir internacionalu.

7. Nuo 7-o dešimtmečio vidurkio iki pastarųjų metų KGB susiduria su klerikalų ir nacionalistų bandymais ideologiškai veikti jaunimą ir inteligentiją, įsiskverbiant į kraštotyros ir turistines draugijas (klubus, sekcijas). Turizmą, kaip legalią priedangą veikiant jaunimą nacionalistine dvasia, aktyviai naudojo objektas Poška, teistas už dalyvavimą LPS (Lietuvos Partizanų Sąjunga).

8. Poškos, Martinkaus atžvilgiu buvo imtasi profilaktinių priemonių. Kurį laiką kraštotyrinių ir turistinių klubų veiklą nepakankamai kontroliavo partiniai ir tarybiniai organai. Renginiai (net respublikos mastu) vyko nesuderinus su aukštesnėmis instancijomis. Pirmiausiai kalba eina apie Rasos šventes Kernavėje, „saulėgrąžos“ šventes (pagoniškas kultas) ir kt. Jose dalyvaudavo šimtai žmonių. Buvo organizuojamos ekskursijos, ekspedicijos, turistiniai žygiai į Baltarusijos TSR teritoriją, kur gyvena lietuviai. Čia, prisidengus švietėjiška veikla, buvo skleidžiamos nacionalistinės idėjos.

9. Dabartiniu metu respublikos KGB organai tiria eilę nacionalistiškai nusiteikusių asmenų, kurie toliau bando veikti jaunimą per kraštotyros ir turistinius klubus. Jų tikslas – nukreipti kraštotyrininkų ir turistų dėmesį Lietuvos istorijos tyrimui, kurią tarsi iškraipo tarybiniai istorikai. Jie skatina nacionalinio egoizmo ir išskirtinumo jausmus, skatina rinkti faktus ir įrodymus apie lietuvių tautos rusifikaciją.

10. Nacionalistiniai elementai skatina kūrybinius darbuotojus kurti ir rodyti kūrinius, kurie savo klaidingu idėjiniu turiniu veiktų visuomenę.

Elitas visada išduoda savo tautą.

Sako: mainos rūbai margo svieto, o man atrodo, kad geriau tiktų posakis: „ta pati panelė, tik kita suknelė“. Tokiu atveju, draugai globalistai, iškilus problemai susijus su lietuvišku nacionalizmu, nesivarginkit kurdami, rašydami straipsnius. Užsiimkit vertimais – viskas jau seniai parašyta. O baigiant, dar viena citata iš „Laisvės kovų archyvo“ mano minėtos knygelės leidėjų įžangos:

„Skaitydamas įsitikini – klasta ir cinizmu ši organizacija lenkia visas kitas tokio pobūdžio organizacijas, žinomas istorijai. Vadovėlis parašytas geriausiu sovietiniu stiliumi, jame atsispindi Lietuvos komunistų partijos ryšiai su represiniais okupantų organais, jų bendra kova.

Jų ginklai – psichologinis spaudimas, šantažas, papirkinėjimai – naudojami ir šiandien.

Tikimės, kad ši knygelė paaiškins kai kuriuos mūsų nesenos istorijos faktus, atskleis jų šaknis ir priežastis. O – kas žino! – gal po kurio laiko atrasime ir publikuosime ir šių dienų Lietuvos įvykių scenarijų“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder