Lietuvos socialdemokratai - geriausia "Gazpromo" investicija

Lietuvos socialdemokratai - geriausia "Gazpromo" investicija

Pasiaiškinkime, ką reiškia socialdemokratų žodžiai, kad ir nauja atominė jėgainė, ir suskystintųjų dujų terminalas Lietuvai – per brangūs.

[CITATA] Gerai, kad socialdemokratų gretose yra Birutė Vėsaitė. Kol Algirdas Butkevičius vyniojo į vatą, kaip čia visiems įtikus („Mes pasisakome, kad suskystintųjų dujų terminalas yra prioritetinis, svarbus Lietuvai. Kalbėdami apie Visagino AE, mes vis dėlto norime sužinoti, kokia bus galutinė elektros kaina, kada jis bus pagaminta ir parduodama“), B.Vėsaitė viską sudėliojo: nauja atominė yra per brangi; suskystintųjų dujų terminalas irgi yra per brangus.

Jos žodžiais, „labai keista, kodėl iš pradžių perkamas brangus laivas, o po to ieškoma dujų“.

Birutė Vėsaitė susirūpino, kad terminalo dujos gali būti brangesnės nei „Gazpromo“. Laikas prieš rinkimus – tai metas sužinoti, kas yra kas. Nors partijos ir politikai moka milijonus už savo viešuosius ryšius, greitai tai išaiškėja. Už lojalumą socialdemokratinėms vertybėms B.Vėsaitė po rinkimų turbūt bus apdovanota Energetikos ministerijos ministro pareigybe.

Įdomu, kas vyksta, ypač energetikoje, kuri bus vienas svarbiausių, jei ne pats svarbiausias, ateinančių rinkimų klausimų? Spalį jau visi galvos apie naujo šildymo sezono košmarą – kainas. Kiti projektai, vadinami strateginiais, – taip pat itin brangūs. O ten, kur dideli pinigai, mažai sąžinės. Ir nesvarbu, kuriai partijai priklausai.

Vyriausybė nuo pat gyvavimo ėmėsi elektrinės, visą pasaulį išmaišė nuo Japonijos iki Amerikos ieškodama, kas Lietuvai galėtų padėti ją statyti. Bet Liberalų sąjūdis, vienas iš stabilesnių koalicijos parterių, palaiko referendumą dėl šių statybų. Juk artėjant rinkimams reikia žmonėms apie save priminti.

Palaikantys referendumą šalia kitų opozicinių partijų pareiškė ir socialdemokratai. Liberalai – tiesiog naivūs, o socialdemokratai – gudrūs ir tuo gudrumu pavojingi.

Ką reiškia palaikyti referendumą dėl VAE ir sakyti, kad suskystintųjų dujų terminalas yra per brangus? Socialdemokratų manymu, tai reiškia, kad nieko išvis nereikia daryti. B.Vėsaitė atvira: „Mes nesimeldžiame kažkokiam nepriklausomybės dievui. Nes nepriklausomybės energetikoje nėra.“

Išties nauja atominė yra labai komplikuotas projektas. Ir labai brangus. Lietuviai tokių sumų, kiek kainuos nauja atominė, ir tokio projekto masto net nesugeba suvokti. Žmonės, kurie jį įgyvendina, patys netiki, kad jau tiek pavyko ir tam tikra prasme eina „va bank“. Pagaliau yra ekspertų, kurie nuoširdžiai suskaičiavę viską sako – ne, yra kitų alternatyvų dujoms, atominės Lietuva nepatemps. Gal, sako ekspertai, investuokime į renovaciją, biokurą, žmonių švietimą, už tuos pinigus užkardykime korupciją, kad šilumos ūkiai nebūtų monopolininkų melžiamos karvės.

Tiesą sakant, jei VAE Lietuvoje kada nors stovės, tai bus grynų gryniausias stebuklas. Tad ir šnekos apie naują VAE ir visokie referendumai – tik vandenėliui padrumsti, prieš rinkimus žmonių nuomone pasidomėti.

Suskystintųjų dujų terminalas – ne iš stebuklų srities. Jis seniai jau turėjo stovėti kaip alternatyva Rusijos šantažui dujų kainomis.

O nestovi todėl, kad prie valdžios vairo buvo socialdemokratai. Viena geriausių „Gazpromo“ investicijų Lietuvoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder