Ministras ar visa Vyriausybė – kontrabandininkų tarnai?

Ministras ar visa Vyriausybė – kontrabandininkų tarnai?

Pastarosiomis dienomis valdžia skelbia karą su kontrabanda.

Pasvarstykime, ar šis šūkis nėra tik dar viena valdžios viešųjų ryšių akcija, nieko bendro neturinti su realia kova.

Niekam nėra paslaptis, kad kovojant su blogiu, visų pirma, reikia kristi jo šaknis, pačias ištakas. Didžiulė ekonominė nauda skatina pavienius asmenis ir gerai organizuotas gaujas užsiimti kontrabanda, nepaisant bausmių ir kitų rizikos faktorių. Prieš devynerius metus valdžios įvykdytas mokesčių sistemos pakeitimas - pensijų, socialinių garantijų sumažinimas – pastūmėjo žmones ir sudarė palankias sąlygas jiems verstis kontrabanda. Vieni tai daro, kad išgyventų, kiti, kurių nusikalstami mastai didžiuliai, - kad pralobtų.

Kaip visada, mokesčių inspekcija pranešė, jog, visų pirma, užsiims smulkiomis žuvelėmis – pensininkais, kurie važiuoja į Baltarusiją ar Rusiją užsipildyti vieno kito kuro bako, kad galėtų sudurti galą su galu.

Kita silpna grandis kontrabandos kelyje – pareigūnai, kurių atlyginimai yra mažinami, nepakankamai finansuojama veikla. Net nebėra pinigų uniformoms įsigyti. Neatsitiktinai šiomis dienomis prie Seimo badaujantys pareigūnai šalies statutinių pareigūnų situaciją vertina kaip grėsmingą ir konstatuoja, kad 2011 m. biudžete vidaus reikalų įstaigoms numatyti asignavimai neleis jiems tinkamai atlikti priskirtų funkcijų ir užtikrinti viešojo saugumo.

Nereikia daug aiškinti, kad tokie pareigūnai – lengvai pažeidžiami, yra lengvas grobis kontrabandininkams ir korupcinio veiksmo tikimybė yra didžiulė.

Ką šiuo atveju daro valdžia? Ji apkaltina statutinių įstaigų vadovus blogai vykdant pareigas ir pasinaudojusi proga keičia juos savais, ištikimais partijai pareigūnais. Suprantama, kad bendra situacija nuo to nesikeičia.

O svarbiausia, kad didelio masto kontrabandoje dalyvauja politikai, pareigūnai ir šie srautai yra neįmanomi be patikimų "stogų“ Vyriausybėje ir Seime.

2010 metų rugsėjo 20 dieną tiesioginėje BTV laidoje “Sąmokslo teorija” Lietuvos televizijos ir radijo žurnalistas Tomas Dapkus pateikė faktų apie politikų, partijų, net Vyriausybės narių sąsajas su nusikalstamo pasaulio veikėjais, kontroliuojančiais pasienio ruožą su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi ir organizuojančiais kontrabandos gabenimą į Lietuvą.

Jūs paklausite, ar Vyriausybės vadovas A. Kubilius žino, kokius faktus pateikė žurnalistas T. Dapkus? Manau, kad žino, nes toje pačioje tiesioginėje televizijos laidoje dalyvavo jo patarėjas Virgis Valentinavičius.

Žurnalistas T. Dapkaus pateikta informacija rodo, kad jokios kovos su kontrabanda nėra, nes nusikaltėliai turi patikimus "stogus“ Vyriausybėje ir Seime?

“… kol Švinius skirstys Kaliningrado srities sektorius, kol jo verslo įmonių vadovai bus Liberalų ir centro sąjungos nariai, kol turės tiesioginį ryšį su vidaus reikalų ministru, niekas nepasikeis…”.

“… mažiausiai trys politinės partijos, jų atskiri vadovybių nariai, palaiko ryšius su nusikaltėlių struktūromis… mažiausiai trys politinės partijos – Tvarka ir teisingumas, kai kurie socialdemokratai, Liberalų ir centro sąjungos – neturi moralinės teisės kalbėti apie kovą su korupcija...“.

Šios dvi paskutinės pastraipos – atviri ir vieši žurnalisto T. Dapkaus teiginiai, išsakyti visai Lietuvai televizijos laidoje.

Kodėl tylima?

Kodėl tyli Vyriausybės vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, nenorintis naikinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, nors to ne kartą reikalavo prezidentė?

Ar tokie kaltinimai ministrams, siejamiems su nusikaltėlių pasaulio vadeivomis, jau normalus reiškinys, dėl kurio net nereikia pasiaiškinti visuomenei?

Esu įsitikinęs, kad premjeras privalo prisiimti atsakomybę už savo ministrų veiksmus, įvertinti valdančiosios koalicijos partnerius. Nieko neveikimas ir tylėjimas šiuo atveju – tarnavimas nusikaltėliams. O juk dar visai neseniai A. Kubilius pareiškė, kad didieji kontrabandininkai – ne pavieniai ichtiandrai, plukdantys rusiškas cigaretes per upę, bet organizuotos grupuotės.

Žodžiai teisingi, bet tikra tiesa, kad su kontrabanda kovojama ne žodžiais ir kabinetuose, o realiais darbais ir prie sienos. O to nematyti!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder