Mokesčiai Lietuvoje smaugia vis stipriau

Mokesčiai Lietuvoje smaugia vis stipriau

Politikai, žodžiais pavirkaudami apie Lietuvos visuomenės ir regionų socialines atskirtis, vis žada įvesti progresinius mokesčius ir per juos labiau „nugręžti“ turtuolius. Ir tuos eurus atiduoti skurdžiams. Tačiau progresiniai mokesčiai jau laipsniškai įvedinėjami. Kaip?

Mokesčių rebusai

Pats aiškiausias progresinio mokesčio pavyzdys - gyventojų pajamų mokestis (GPM). Dar 2018 m. mokėjome vienodą 15 proc. GPM. O 2019 m, jei žmogaus pajamos per metus neviršija 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), jis moka 20 proc. GPM. O jei uždirbo daugiau, moka 27 proc. GPM. Tad jei per metus uždirbai daugiau nei 154 680 Eur „ant popieriaus“, jau esi labiau apmokestinamas. O Seimo valdančiosios koalicijos sutartyje, pasirašytoje šią vasarą, kitąmet numatomas dar progresyvesnis GPM. Uždirbantys nuo 84 VDU iki 120 VDU mokėtų 27 proc. tarifą, o dar turtingesni - 32 proc. tarifą.

Kaip iš tikrųjų bus, dar pamatysime. Skirtingose šalyse skirtingas ir gyventojų pajamų apmokestinimas. Pavyzdžiui, Prancūzija neapmokestina GPM gyventojų, kurių metinės pajamos - 9807 Eur. Vokietija taiko nulinį tarifą iki 9000 Eur. Malta - iki 9100 Eur. O austrai ne tik leidžia neapmokestinti pajamų iki 11 000 Eur, bet ir labai skrupulingai didina GPM tarifus nuo 25 iki 50 proc. O austras, per metus uždirbantis daugiau nei milijoną eurų, jau turi atiduoti valstybei pusę pajamų.

Daugiau uždirbantys išvažiuos

Anot Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertės Ievos Valeškaitės, per pastaruosius 5 metus vien GPM įstatymą siūlyta keisti 75 kartus ir priimta 18 pakeitimų. I.Valeškaitė pripažino, kad Lietuvoje progresiniai mokesčiai jau seniai įvesti:

„Progresyvumą turime iš neapmokestinamų pajamų dydžio taikymo. Progresyvumas taip pat egzistuoja, kai vieniems gyventojams taikomas 20 proc. GPM tarifas, o daugiau uždirbantiems 27 proc. Trečiasis progresyvumas gaunamas per išmokas, nes prieš kelerius metus įvedus „Sodros“ įmokų lubas, turtingesni moka „Sodrai“ daugiau, tačiau santykinai gaus iš „Sodros“ mažiau išmokų“. Seimo narys Tomas Tomilinas siūlo apmokestinti daugiausiai uždirbančių gyventojų pajamas jau ne 27 proc., bet 32 proc. tarifu. Jei GPM iki 32 proc. padidėtų, tai turtingesni gyventojai, mokėdami „Sodrai“ lubas, dar daugiau atiduos valstybei ir santykinai gaus dar mažiau išmokų. „Taip, dauguma Europos valstybių turi progresinius mokesčius, bet jie įvesti teisingais būdais. Kitose valstybėse neapmokestinamų pajamų dydis (NPD) sutampa su minimalia mėnesine alga (MMA). Jei pajamos mažos, piliečiai visai GPM nemoka.“

I.Valeškaitė taip pat patikino, jog nereikia papildomai bausti didesnių pajamų gavėjų ir GPM didinant, ir „Sodros“ lubas paliekant. Nes tada aukštesnes pajamas turintys nesistengs uždirbti daugiau. Nenorės likti Lietuvoje.

„Daugiausiai uždirbantys aukštos kvalifikacijos specialistai yra patys mobiliausi, todėl išvažiuos kitur. Išveš ir savo pajamas. Ir pajamų mokesčių iš jų nesurinksime, ir atgrasomi specialistai, kurie ir kuria Lietuvoje aukštesnę pridėtinę vertę“, - sako LLRI ekspertė.

Ciniškas argumentas

Europos Sąjungoje progresinių GPM tarifų dar neturi Estija, Čekija ir Vengrija. Bulgarų visiems gyventojams vienodas GPM tarifas - 10 proc. Čekijoje ir Vengrijoje - 15 proc., o Estijoje - 20 proc.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas, „valstietis“ T.Tomilinas kartu su dar keliais Seimo nariais birželį įregistravo GPM įstatymo pataisą, kurią priėmus žmonės, per metus gaunantys daugiau nei 84 vidutinius darbo užmokesčius, jau mokėtų ne 27 proc., bet 32 proc. Ką gi, jei kas gali, tegul ir moka. Bet tame pačiame įstatymo projekte pasiūlyta, kad GPM nemoka tik tie asmenys, kurių metinės pajamos ne didesnės nei 4200 Eur. Vadinasi, žmogus atleidžiamas nuo prievolės tik tuo atveju, jei per mėnesį uždirba ne daugiau nei 350 Eur. Ar nelogiškiau būtų susieti nulinį GPM su minimalia mėnesine alga, tai yra, 555 eurais ant popieriaus? Nes šiais metais Lietuvoje NPD - 300 Eur, o MMA - 555 Eur.

„Gal ir logiškiau būtų, - sutiko T.Tomilinas, - bet valstybė nuolat kelia MMA po 50 eurų ir tai viršija visas infliacijas. Jei nulinį GPM tarifą nuo 350 eurų mėnesinių pajamų iki 600 eurų mėnesinių pajamų padidinsime, tai kokių išlaidų tektų atsisakyti? Kelių netaisyti? Krašto apsaugos nefinansuoti? Pajamas turime susirinkti. Einama link to, kad kuo daugiau pajamų gautume iš pačių turtingiausių, bet pusė pajamų ateina iš vidutinio gyventojų sluoksnio.

Turtingieji didesniu jų pajamų apmokestinimu, aišku, nėra patenkinti, bet per trejus metus į visus Lietuvos laisvosios rinkos instituto siųstus laiškus, prašančius stabdyti kokį nors sprendimą, Seimas neatsižvelgė nė į vieną. O „Sodros“ lubos naudingos visiems piliečiams ta prasme, kad turtingieji nustoja puldinėti ir sakyti, kad „Sodra“ kiaura. Paskatino turtinguosius labiau „Sodra“ pasitikėti. Dabar „Sodros“ lubos yra iki 120 VDU, o kitąmet bus iki 80 VDU.

Lubų įvedimas numatytas etapais.

Labai daug pasipriešinimo sulaukiame. Ciniškas argumentas iš investuotojų forumo, kad turtingi žmonės turi kažką laimėti iš „Sodros“. Taip, jie gauna milžiniškus atlyginimus, bet „Sodra“ negalės jiems mokėti milžiniškų pensijų. Todėl ir yra „Sodros“ lubos. Jas turi atsverti normalūs progresiniai mokesčiai. Progresiniai GPM įprasti visame pasaulyje.

Prezidentas Gitanas Nausėda dar siūlo padidinti bei suvienodinti dividendų apmokestinimo ir kapitalo prieaugio apmokestinimo tarifus. Kad būtų po 20 proc. Tiesa, Europoje dar yra šalių, turinčių visiems piliečiams vienodą GPM tarifą. Pavyzdžiui, Bulgarija. Bet į Bulgariją juk nesilygiuosime?“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder