Persijoje sprogstančios raketos girdėsis ir pas mus

Persijoje sprogstančios raketos girdėsis ir pas mus

Deja Pasaulis pirmąsias naujų metų dienas sutinka labai neramiai. Trumpo dronai smogė Q.Soleimani kortedžui. Po kelių dienų, Irano raketos atskrido į JAV kariuomenės bazes prie Bagdado. Iš Teherano pakilęs nukrito modernus ir naujas Ukrainos avialinijų keleivinis lėktuvas.

Pasaulis ir vėl gyvena ant parako statinės. Kada riba tarp regioninio konflikto ir karo tapo labai labai plona. Kada į smilkstančią parako bačką gali būti įpilta vandens, o gali būti įmestas ir degantis degtukas.

Koks scenarijus mūsų belauktų pačioje artimiausioje ateityje, o taip norisi tikėti, kad laimės sveikas protas ir šalti nervai, visgi vien jau tai, kas atsitiko, turi sunkias ilgalaikes pasekmes, kurių ratilai neabejotinai atsiris iki Lietuvos ir Klaipėdos.

Ramiai. Karo veiksmų, tokių, kokius matome filmuose, nei prie Vėžaičių, nei prie Kairių ar Rukloje nebus. Vien jau todėl, kad nuo Klaipėdos iki Teherano yra 4100 km. Toli. Tačiau,

jeigu Persijos regione karas kils, Lietuva jame dalyvaus, kaip NATO narė. Jau dabar 16 Lietuvos karių yra Irake, kuriems karas prasidėtų pirmiausiai.

Artimųjų rytų dramą ir tragediją pajusime savo piniginėmis. Šio regiono valstybės aprūpina labai didelę pasaulio dalį nafta ir dujomis. Tas pats Iranas užima 5 procentus pasaulio dujų gavybos ir yra 4 vietoje pagal išgaunamą naftą ir dujas.

Sproginėjančios bombos tarp Tigro ir Eufrato tiesiogiai atsilieps sproginėjančioms kainoms mūsų degalinėse.

Neprognozuojama padėtis Artimuosiuose rytuose iš proto varys pasaulio akcijų rinkas. Daugelio įmonių akcijų vertė kris. Tuo pačiu kris ir investicijos į ekonomiką. Čia išimtis bus tik karinė ir su ja susijusi pramonė.

Tokiais atvejais, natūralu, žmonės ima saugotis, taupyti pinigus arba renkasi konservatyvias ir patikimas investicijas į auksą ar nekilnojamą turtą. Kurį laiką auksas tikrai brangs. Dar turėtų brangti pistacijos, ikrai ir dalis džiovintų bei šviežių uogų. Mat Iranas yra svarbiausias šių produktų tiekėjas pasaulyje.

Pabrangęs auksas, parduotuvių lentynose brangiau kainuojantys ikrai ar pistacijos, pagaliau didesnės persiškų kilimų ar netgi degalų kainos yra tikrai ne tragedija. Galima ir be jų išsiversti.

Kur kas skaudžiau ir jautriau pirkėjo kišenė reaguotų, jeigu brangtų būtiniausi kasdieniai produktai ir prekės. Pasaulis nedaug pasikeitęs. Ir mūsų įpročiai bei instinktai taip pat. Esant negeroms nuojautoms, kad gali kažkas blogo atsitikti, žmonės instinktyviai yra linkę kaupti ir ruoštis išgyventi.

Gyvename totalinės medios sąlygomis, kada sedėdami ant sofkutės ir gerdami kavą, televizoriaus ar kompiuterio ekrane tiesiogiai stebime karą. Nerimas ir įtampa sukeliami labia plačiai ir labia įtaigiai.

Cukrus, druska, kruopos, miltai, konservai, degtukai, žvakės nejučia atsiduria mūsų pirkinių krepšelyje. Jeigu tai tampa pastebimai masiniu reiškiniu, lauk šių prekių kainų augimo.

Akivaizdu, kad intensyvus konfliktas ar karo veiksmai pirmiausiai apima visa Artimųjų rytų regioną. Tai labai stipriai įtakos pasaulio turizmo tendencijas. Lietuvių atrastos ir jau pamėgtos kelionių kryptys į Izraelį, Jordaniją, Jungtinių Arabų Emyratus gali imti merdėti.

Žmogus nevažiuos ten kur nesijaučia saugus, net jeigu tai pigiai kainuoja. Net lietuviškų atostogų Eldorado - Turkija ar Egiptas gali tapti problematiškas konfliktui ar karo veiksmas įsiplieskus šių valstybių teritorijose.

Terorizmo grėsmės pavojus vėl didelis kaip niekada. Ir ne tik ten, kur veikia organizuotos grupės. Deja, bet pavieniai šlykštūs bandymai žudyti nekaltus žmones gali tik intensyvėti Europoje, Amerikoje ir net Australijoje.

Žmogaus saugumas šiais metais privalo tapti iššūkiu numeris vienas visoje Žemėje. Nereikia užmiršti, kad šie metai yra turtingi svarbiausių sporto renginių. Pasaulio futbolo čempionatas Katare, olimpinės žaidynės Japonijoje taps visų mūsų budrumo ir solidarumo išbandymu.

Užsitęsus konfliktui ar kariniams veiksmams, Europa turi ruoštis masiniai naujų pabėgelių bangai iš Irako, Irano, Sirijos ir kitų region šalių.

Metai prasidėjo labai neramiai. O ką tik, per šv. Kūčias, Kalėdas, Naujuosius Metus linkėjome vieni kitiems ramybės ir laimės.

Labai noriu, kad tuos linkėjimus išgirstų tie, kurių rankuose raketų paleidimo mygtukai...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder