Piaro sukurti herojai rėkia pasislėpę

Piaro sukurti herojai rėkia pasislėpę

Pasaulis smarkiai sumažėjo. Kažkada Lietuvą nuo Kinijos skyrė tūkstančiai kilometrų, o dabar tik keliolika valandų skrydžio lėktuvu.

Keliolika valandų lėktuvu iki valstybės, kuri sugebėjo suvaldyti savo šalyje koronavirusą ir net išsiųsti mums į Lietuvą taip reikalingų medikams apsaugos priemonių. Nemanau, kad koronavirusui siautėjant visame pasaulyje, savo šalyje tvarkomės geriau ar blogiau už kitus.

Stebiu ir matau daugybę demokratinei-parlamentinei sistemai, su išsibujojusiu biurokratiniu aparatu, būtinų, greitų ir ryžtingų sprendimų vėlavimą, baimę, priimant dabar taip būtinus valstybei veiksmus.

Rankų skysčio - dezinfekanto, - kurį bet kuris Dzūkijos kaime gyvenantis degtindarys pagamintų per pusdienį, Lietuvos prekybos tinklams teko laukti kelias savaites. Šalyje ilgą laiką net medikams trūko kaukių, kurių pilni sandėliai vienoje Pabradės įmonėje, o pagaminti gali net mokiniai.

Nesu nei didelis premjero Sauliaus Skvernelio, nei sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos gerbėjas, tačiau šioje situacijoje jų veiksmams alternatyvos nematau. Liaudyje sakoma, kad tvarkai įvesti reikia „šlubo vokiečio“.

Mūsų atveju, kai visi pasaulio galingieji kalba apie karą su pandemija, mano manymu, buvęs policininkas atsidūrė reikiamoje vietoje ir laiku.

Vilniaus universitete ekonomikos vadybą dėstęs profesorius M.Krejeris yra ne kartą sukritikavęs posakį: „Demokratija nėra gerai, bet niekas nieko geresnio nesugalvojo“. Paskaitose dažnai pateikdavo pavyzdžių, kai tik stipri asmenybė ir jos autokratinis valdymas įvairiais istoriniais momentais gelbėjo ne tik ekonomikas, bet ir valstybes. Šviesios atminties profesorius mus mokė, kad norint būti savo srities profesionalu, reikalingas to dalyko išsilavinimas ir darbo stažas pasirinktoje srityje.

Ne be pagrindo Kanados premjeras dar prieš mėnesį pasakė, kad autokratinė Kinijos valdžia su koronavirusu susitvarkys greičiausiai.

Žinau, kiek daug pastangų prireikė Lietuvos ambasadorei Kinijoje Inai Marčiulionytei, kad gyvybiškai svarbios siuntos pasiektų Lietuvą.

Tik čia paaiškėjo, kad trys „išminčiai“ Lietuvos „didžiavyriai“ konservatoriai Audronius Ažubalis, Žygimantas Pavilionis ir Emanuelis Zingeris siūlo surengti Seime Užsienio reikalų komiteto posėdį ir apsvarstyti Vyriausybės priimtą „abejotiną humanitarinę pagalbą iš Kinijos“.

Bet kuris mano kaime gyvenantis žmogus pasiūlytų tokiems politikieriams kreiptis į psichiatrus, bet Tėvynės sąjungos partijos asams tai yra aukščiausias politikos pilotažas. Beje, kaip ir tos pačios politinės jėgos atstovės Ingridos Šimonytės pareiškimas, kad ji sutinka šiuo sunkiu Lietuvai metu, eiti premjerės pareigas.

 

 

Nežinau, kas jos to prašė, bet tikriausiai pamiršo, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje buvusi finansų ministre, minėta ponia sugebėjo krizės metu pasiskolinti su 9 proc. palūkanomis. Tiksliai nežinau, bet atrodo, kad tai absoliutus neprofesionalumo pasaulio rekordas, arba politinių sukčių gaujos kokybės ženklas.

Būtų juokinga, jeigu visų šių minties bokštų negirtų ir kasdien netransliuotų mokesčių mokėtojų išlaikoma LRT.

Na, o jei tokį pavyzdį demonstruoja valstybine vadinama televizija, tai ko norėti iš visos kitos sisteminės žiniasklaidos, kuri jau seniai gyvena principu: „kas moka, tas ir užsako muziką“. Taip tvoros netvėrę herojai, staiga padaromi namų ir valstybių statytojais, gelbėtojais, nepakeičiamaisiais.

Ir pabaigai. Priminsiu abėcėlinį profesionalios ekonomikos, atsidūrusios krizinėje situacijoje, atvejį. Labiausiai pavykusi britų žvalgybos operacija II pasaulinio karo metu: „Britų žvalgyba pagrobė 1944 m. Vokietijos karinio-pramoninio komplekso vadovą. Į klausimą, kaip atsilaiko prieš viso pasaulio sąjungininkų bombardavimus Vokietijos karinė pramonė, jis atsakė: gamybą organizavau po žeme, o svarbiausia - į vadovaujančius postus, atleidę Hitlerio partiečius, grąžiname specialistus.“

Na, o Lietuvoje, kurioje garsiausiai rėkia piaro sukurti herojai, veiksmas vyksta kitaip.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder