2016-ųjų naujovės sveikatos apsaugos srityje

2016-ųjų naujovės sveikatos apsaugos srityje

2015-aisiais metais Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje buvo nemažai naujovių, bet dar daugiau jų laukia šiemet.

Praėjusių metų ryškiausias įvykis - birželį Lietuvoje startavusi E. sveikatos sistema. Nuo lapkričio pradėjo veikti viena pagrindinių jos dalių - elektroninis receptas. Siekiant mažinti pacientų eiles poliklinikose, daugiau funkcijų suteikta slaugytojams ir kt.

Didesnis biudžetas

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas 2016 m. sieks apie 1,4 mlrd. eurų ir, palyginti su 2015 m. biudžetu, jis bus didesnis 4,1 proc. (56,1 mln. eurų).

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) Biudžeto planavimo skyriaus vyriausiosios specialistės Jūratės Abromikaitės, daugiau nei 70 proc. 2016 metų PSDF biudžeto lėšų bus skiriama sveikatos priežiūros paslaugoms, apie penktadalį - vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, šiek tiek daugiau kaip 10 proc. - sveikatos programoms, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, ortopedijos technikos priemonėms ir kitoms sritims.

Kaip ir kasmet, 2016 m. didžioji dalis PSDF biudžeto lėšų - apie 1 mlrd. eurų - bus skiriama sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti. Tai tokios paslaugos kaip lankymasis pas šeimos gydytoją, gydytojų specialistų konsultacijos, gydymasis ligoninėse ir pan.

Siekiant skatinti gripo prevenciją kitais metais numatoma PSDF lėšomis gydymo įstaigoms pradėti mokėti už suaugusiųjų, priskirtinų rizikos grupėms, skiepijimą gripo vakcina. Nemokamai bus skiepijami vyresni nei 65 m. amžiaus žmonės, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, slaugos ir globos įstaigų gyventojai, medicinos personalas ir nėščios moterys.

Taip pat nuo 2016 m. sausio 1 d. pradėta mokėti už greitąjį streptokoko antigeno nustatymo tyrimą 2-7 metų vaikams, sergantiems viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis. Šis tyrimas padės gydytojams nuspręsti, ar gydymas antibiotikais vaikui yra tikrai reikalingas, ir neskirti jų be reikalo. Be to, šiemet planuojama įvesti papildomus psichologų etatus, PSDF biudžeto lėšomis pradėti mokėti už naujas gydytojų specialistų (pvz., sporto medicinos gydytojo, vaikų odontologo) konsultacijas ir daugelį kitų paslaugų.

Taip pat Privalomojo sveikatos draudimo taryba padidino sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balą. Taryba pritarė VLK siūlymui, kad nuo sausio 1 d. daugelio sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertė padidėtų iki 1 euro (anksčiau ji buvo 0,99 euro).

PSD - "Sodrai"

Asmenys, privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas mokėję Valstybinei mokesčių inspekcijai, nuo sausio 1 d. dėl šių įmokų turi teirautis ir jas mokėti "Sodrai". Be to, nuo sausio 1 d. iki 350 eurų didėja minimali mėnesio alga (MMA), todėl mokantys 9 proc. PSD įmoką, skaičiuojamą nuo MMA, kas mėnesį turės mokėti 31,50 euro PSD įmoką, o mokantiems 3 proc. PSD įmoką ji sieks 10,50 euro. Ši žinia svarbi verslo liudijimus turintiems asmenims, savarankiškai PSD besidraudžiantiems žmonėms ir tiems, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla - t. y. tiems, kurie iki šiol PSD įmokas moka VMI.

Dar viena naujovė, kuri įsigaliojo nuo sausio 1 d. - apdraustas PSD bus tik toks gyventojas, kuris neturės skolos ir bus sumokėjęs einamojo laikotarpio įmoką. Pavyzdžiui, jei gyventojas nuo 2016 m. sausio 1 d. iki liepos 1 d. nebus sumokėjęs PSD įmokų ir pradės jas mokėti tik nuo liepos 2 d., jis bus apdraustas PSD tik tuomet, kai sumokės PSD skolą, susidariusią iki liepos 2 d.

Ketvirtas etapas

Vyriausybės nutarimu patvirtintas Ketvirto sveikatos sistemos plėtros ir ligoninių tinklo konsolidavimo etapo planas. Jame numatytos trys veiklos kryptys. Viena jų - pirminės sveikatos priežiūros grandies stiprinimas, ambulatorinių paslaugų plėtra, profilaktika. Antroji kryptis - slaugos, ilgalaikio gydymo, paliatyvios pagalbos ir geriatrijos paslaugų plėtra bei intensyvesnis dienos stacionaro, dienos chirurgijos, stebėjimo paslaugų vystymas. Trečioji kryptis numato, kad, optimizuojant stacionarines paslaugas, nesudėtingos paslaugos bus perkeliamos į dienos stacionaro, dienos chirurgijos ir ambulatorinį lygmenį, siekiant nepabloginti šių paslaugų kokybės ir saugumo.

Akušerijos ir chirurgijos paslaugoms bus taikomi kriterijai, susiję su ligoninėse priimtų gimdymų ir didžiųjų operacijų skaičiumi. Priimti gimdymus galės ligoninės, kuriose per metus gimdė ne mažiau kaip 300 gimdyvių, o chirurginėms paslaugoms teikti nustatytas 400 didžiųjų operacijų per metus skaičius. Nustatant akušerinių ir chirurginių paslaugų teikimo galimybes taip pat bus atsižvelgiama į kitus faktorius - didesnį kaip 50 km atstumą nuo rajono iki artimiausios akušerines paslaugas teikiančios ligoninės, gautą ES fondų paramą, dalyvavimą Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programoje. Sprendimą dėl chirurginių paslaugų tolesnio teikimo konkrečiose gydymo įstaigose priims apskričių koordinavimo tarybos.

Pagal planą iki 2016 m. kovo 31 d. slaugos lovų skaičius turi būti padidintas nuo 2 iki 3 lovų 1 000 gyventojų, o iki 2016 m. pabaigos turi būti padidinta ambulatorinių paslaugų apimtis, įsteigta ne mažiau kaip 30 geriatrijos skyrių ir kabinetų, o iki 2017 m. pabaigos lovų užimtumas ligoninėse turi būti padidintas iki 300 dienų per metus. Įgyvendinant ketvirto etapo planą bus įvesta nauja ilgalaikio gydymo paslauga, numatyta ir daugiau rodiklių.

Skiepų naujovės

Turbūt daugiausiai diskusijų tarp tėvų ir politikų sukėlė nuo sausio 1 dienos Lietuvoje įsigaliojęs draudimas ikimokyklinio ugdymo įstaigoms priimti nuo poliomielito, tymų ir raudonukės neskiepytus vaikus. Tiesa, draudimas galioja tik naujai į darželius ateisiantiems vaikams, šiuo metu juos lankantys neskiepyti vaikai išprašomi nebus.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sakė palikusi įsigalioti savo pirmtako Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymą dėl neskiepytų vaikų nepriėmimo į darželius, nes politikai praeitais metais nespėjo apsispręsti dėl baudų skyrimo už vaikų neskiepijimą. Ministrės inicijuotos kelių įstatymų pataisos dėl baudų iki šiol užstrigusios Vyriausybėje, jas dar turi priimti ir Seimas.

R. Šalaševičiūtė anksčiau yra sakiusi, kad Seimui priėmus šias pataisas įsakymas dėl neskiepytų vaikų nepriėmimo į darželius bus atšauktas.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo Administracinių nusižengimų kodekse numatyti administracinę vaiko atstovo atsakomybę už jo neskiepijimą. Jei per du mėnesius, atėjus laikui, tėvai ar vaiko atstovai neduotų sutikimo skiepyti jį nuo poliomielito, tymų ir raudonukės, jie galės būti traukiami administracinėn atsakomybėn. Pirmiausia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras taikytų įspėjimą, o pakartotinai atsisakius būtų skiriama piniginė bauda nuo 60 iki 115 eurų už kiekvieną nepaskiepijimo atvejį. Kol kas taip pat nežinoma, kokia atsakomybė lauktų darželio darbuotojų, priėmusių vaiką, kurio tėvai nepateikė pažymos apie reikalingus skiepus.

Šiuo metu skiepai nėra privalomi. Lietuvoje patvirtintame vaikų profilaktinio skiepijimo kalendoriuje šiuo metu įtraukta 11 skiepų - nors jie rekomenduojami ekspertų, skiepai daromi tik vaikų tėvams sutikus. Pagal nacionalinį vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių naujagimiai, kūdikiai ir vaikai valstybės lėšomis skiepijami nuo tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, tymų, raudonukės, epideminio parotito, B tipo Haemophilus influenzae infekcijos, pneumokokinės infekcijos. Nuo rugsėjo vienuolikos metų mergaitės dar bus nemokamai skiepijamos ir nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos, galinčios sukelti gimdos kaklelio vėžį.

Valgiaraščiai - internete

Taip pat nuo sausio 1 d. įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo reglamentuojamas maitinimo organizavimas ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose.

Nustatomas leidžiamas cukraus kiekis vaikams tiekiamuose gėrimuose (ne daugiau kaip 5 g/100g pridėtinio cukraus), nes saldūs gėrimai vaikų ugdymo įstaigose yra vienas dažniausių tėvų nusiskundimų dėl vaikų maitinimo.

Taip pat įvedamas reikalavimas ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigų interneto svetainėse skelbti Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašą ir valgiaraščius, kuriais vadovaujantis maitinami vaikai.

Daugiau kompetencijų

Naujieji metai daugiau kompetencijų atnešė šeimos gydytojams. Sveikatos ministerija pritarė naujai tvarkai, kad jie pacientams galėtų suteikti daugiau paslaugų. Esą taip siekiama, kad pacientas būtų išsamiai ištiriamas per vieną konsultaciją, o siuntimai būtų išrašomi ne pas gydytojus specialistus, o tik atskiriems tyrimams. Juos skirti ir įvertinti galės šeimos gydytojas. Tokiomis naujovėmis norima mažinti eiles pas gydytojus specialistus. Šeimos gydytojai galės pacientus siųsti dalyvauti storosios žarnos vėžio programoje, raginti juos skiepytis nuo gripo, vaikams galės nustatyti streptokoko antigeną.

Paslaugos namuose

2015-ųjų pabaigoje patvirtintas ir naujas ambulatorinių slaugos paslaugų namuose teikimo reikalavimų aprašas. Šiuo teisės aktu išplėstas ambulatorinių slaugos paslaugų namuose gavėjų sąrašas. Be to, ambulatorines slaugos paslaugas namuose galės teikti ne tik poliklinikos, kaip buvo iki šiol, bet ir privačios įstaigos.

Pagal naująjį įsakymą slaugos paslaugas namuose gaus ne tik nuolatinės slaugos poreikių turintys asmenys (kaip yra šiuo metu), bet ir vyresnio amžiaus žmonės bei asmenys, turintys bendrą funkcinį sutrikimą dėl somatinių ligų ir pažeidimų, kuomet kasdieniniame gyvenime žmogus yra visiškai priklausomas nuo kitų pagalbos.

Keičiama ir slaugos paslaugų namuose apmokėjimo tvarka, nustatant atskirus įkainius už suteiktas konkrečias ambulatorinės slaugos paslaugas, o ne už asmenį, kaip buvo iki šiol. Ambulatorinės slaugos namuose paslaugą galės teikti bet kuri įstaiga ar institucija, atitinkanti reikalavimus, turinti licenciją. Įstaigos, šiuo metu teikiančios integralios pagalbos asmens namuose paslaugą, turės galimybę toliau dalyvauti šioje veikloje, išsiėmusios licenciją dėl teisės teikti ambulatorinės slaugos paslaugas namuose bei sudariusios sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų apmokėjimo. Nauja tvarka įsigalios nuo gegužės 1 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder