7 naudingiausios uogos, kurias reikia valgyti reguliariai

7 naudingiausios uogos, kurias reikia valgyti reguliariai

1. Šilauogės.

Šilauogės turi daug ląstelienos, vitamino C ir antioksidantų antocianų.

Šilauogių nauda:

– mažina širdies ir kraujagyslių susirgimų rizikos faktorius;

– gerina jautrumą insulinui ir mažina 2 tipo diabeto išsivystymo riziką iki 26%;

– stiprina smegenų sveikatą.

2. Avietės.

Avietės turi daug ląstelienos ir antioksidantų polifenolių.

Aviečių nauda:

– padeda mažinti rūgštinį stresą po treniruotės ir pagreitinti raumenų atsistatymą;

– juodosios avietės mažina širdies ir kraujagyslių susirgimų rizikos faktorius, kraujo spaudimą ir cholesterino lygį kraujyje;

– juodosios avietės taip pat mažina uždegimą žmonėms su metaboliniu sindromu.

3. Godži uogos.

Jos auginamos Kinijoje ir naudojamos liaudies medicinoje. Bet dabar jos tapo populiarios ir vakarų pasaulyje.

Godži uogų nauda:

– godži uogų sulčių vartojimas didina metabolizmą ir mažina liemens apimtį žmonėms su antsvoriu;

– gerina akių sveikatą;

– didina antioksidantų kiekį kraujyje.

4. Braškės.

Braškės – vienos dažniausiai vartojamų uogų pasaulyje, o taip pat vienas geriausių vitamino C šaltinių.

Braškių nauda:

– padeda kontroliuoti cukraus lygį kraujyje, kas svarbu užkertant kelią diabetui;

– gerina širdies sveikatą ir mažina širdies priepuolio riziką;

– gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką net 18%;

– silpnina uždegimą sumažindamos uždegiminių cheminių medžiagų kiekį kraujyje;

– mažina rūgštinį stresą ir uždegiminių cheminių medžiagų lygį pas žmones su didele stemplės vėžio išsivystymo rizika.

5. Mėlynės.

Mėlynės labai panašios į šilauoges, ir jas dažnai painioja. Mėlynės kilusios iš Europos, o šilauogės – iš Šiaurės Amerikos.

Mėlynių nauda:

– mažina cholesterino lygį kraujyje;

– padeda sulieknėti;

– racionas, gausus mėlynių, pilnagrūdžių produktų ir žuvies, mažina cukraus lygį kraujyje pas žmones su aukštu lygiu;

– mažina uždegimą žmonėms su širdies susirgimų ar metabolinio sindromo rizika.

6. Spanguolės.

Spanguolės – ypač naudingas rūgštaus skonio produktas. Iš jų dažniausiai daro sultis, o ne valgo šviežias uogas.

Kaip ir kitose uogose, spanguolėse gausu antioksidantų polifenolių. Tarp kitko, daugiausia jų yra spanguolių odelėje.

Spanguolių nauda:

– mažina skrandžio ir šlapimo takų infekcijų riziką;

– gerina širdies sveikatą;

– mažina cholesterino lygį, kraujo spaudimą, rūgštinį stresą ir arterijų „kietumą“.

Tačiau geriau vengti spanguolių sulčių su dideliu cukraus kiekiu.

7. Vynuogės.

Šios uogos labai populiarios: jas valgo šviežias, džiovina ar smulkina sulčių ruošimui.

Vynuogių odelė ir kauliukai yra puikus antioksidantų polifenolių šaltinis.

Vynuogių nauda:

– polifenolių ekstraktai vynuogių kauliukuose gali sumažinti tiek arterinį spaudimą, tiek širdies susitraukimų dažnį;

– vynuogių ar razinų vartojimas maistui 3 kartus per savaitę mažina 2 tipo diabeto riziką 12%;

– mažina cholesterino lygį kraujyje ir rūgštinį stresą žmonėms su aukštu cholesterino lygiu;

– gerina smegenų sveikatą

Sidebar placeholder