Ačiū medikams už stebuklą

Ačiū medikams už stebuklą

Portugalijoje skausmus kenčiančiai lietuvei studentei vietiniai medikai padėti nesugebėjo. Tik skubiai grįžusi į Lietuvą mergina sužinojo, kad jos organizme be jokių simptomų jau penkerius metus auga navikas - prieš porą savaičių trys profesoriai iš studentės kūno pašalino 17 centimetrų ilgio ir 1,3 kilogramų svorio auglį.

Kaip „Vakaro žinioms“ pasakojo 23-ejų Aurelija Vaškevičiūtė, Vilniaus universitete studijuojanti anglų filologiją, rugpjūčio mėnesį ji pagal ERASMUS studijų programą išvyko mokytis į Portugaliją. Rugsėjį mergina pajuto skausmus viršutinėje pilvo dalyje po dešiniuoju šonkauliu, tad kreipėsi į studentų sveikata besirūpinantį gydytoją. Jis paklausė, kiek vyno mergina geria, mat įtarė, kad skausmus sukelia padidėję kepenys. Atlikus echoskopiją įtarimai dėl kepenų nepasitvirtino, tačiau tyrimas parodė, kad pilve yra kažkoks darinys. Ji buvo nusiųsta konsultuotis pas chirurgą. Šis priėmė tik po dviejų savaičių ir konstatavo: pilvo ertmėje yra kažkokia masė ir reikia atlikti kompiuterinę tomografiją.

„Laukiau tyrimo ir po dviejų savaičių sulaukiau skambučio, kad per 3-5 savaites man praneš, kada atvykti atlikti kompiuterinę tomografiją, - pasakojo mergina. - Skausmai tęsėsi, laukti darėsi vis sunkiau, tad ėmiau ieškoti privačių klinikų. Miestelyje, kuriame gyvenau, jų buvo keturios, tačiau trys mane priimti be siuntimo atsisakė, o ligoninė, kurioje prieš tai buvau, siuntimo nedavė, nes man išėjus kitur prarastų ir pinigus. Ketvirtojoje klinikoje dėl medikų klaidos tyrimo taip pat nepadarė, tad važiavau į visai kitą miestą, pasidariau tyrimą ir sulaukiau atsakymo: nežinome, kas čia yra, bet geriau kuo greičiau tai pašalinti.“

Tuo pat metu merginos tėvai aktyviai ieškojo pagalbos dukrai Lietuvoje ir kreipėsi į Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centrą. Supratusi, kad pagalbos Portugalijoje sulaukti nebus lengva, A.Vaškevičiūtė grįžo į Lietuvą. Santariškių klinikų medikai, įvertinę iš kolegų Portugalijoje gautus merginai atliktus radiologinius tyrimus ir atlikę vidaus organų echoskopiją, kasos galvoje pamatė didžiulį naviką.

„Auglys buvo išskirtinai didelis, čiuopiamas per pilvo sienelę, stipriai išstumdęs, perspaudęs ir peraugęs kai kuriuos vidaus organus. Buvo aišku, kad laukia sudėtinga ir sunkiai prognozuojama operacija, - apie išskirtinę situaciją pasakojo operacijai vadovavęs Santariškių klinikų pilvo chirurgas, akademikas prof. Kęstutis Strupas. - Operacija buvo unikali dar ir tuo, kad jos metu teko keisti iš anksto aptartą strategiją, nes norėta minimalizuoti operacinę traumą jaunai pacientei. Kadangi šiuo atveju susidomėjo net trys profesoriai - pilvo chirurgai, mūsų komandos darbas išties pasiteisino, nes visi drauge galėjome priimti ne standartinius, o kūrybinius sprendimus.“

Operacija truko apie penkias valandas. Medikams pavyko sėkmingai pašalinti auglį, išsaugoti kasą, sutvarkyti tuos vidaus organus, kuriuos navikas buvo išstumdęs, deformavęs.

„Gerai tai, kad pacientei chemoterapijos nereikės, mat tokio tipo auglys retai būna piktybinis, nors ilgainiui gali ir supiktybėti, - sako kitas merginą operavęs profesorius Audrius Šileikis. - Santariškių klinikose tokių operacijų esame atlikę ne vieną, bet šis atvejis buvo išskirtinis tiek dėl operacijos atlikimo technikos ir taktikos, tiek dėl darinio dydžio.“

Medikų teigimu, praėjus 2-3 savaitėms po operacijos tokie pacientai grįžta į normalų gyvenimą. Sparčiai sveikstanti jaučiasi ir A.Vaškevičiūtė - Naujuosius metus ji jau tikisi sutikti namuose. „Džiugu - kartu su augliu ligoninėje netekau dar ir maždaug 5 kilogramų svorio, - juokavo mergina. - Manau, viskas bus gerai ir jau vasarį galėsiu grįžti tęsti mokslų, tik jau čia, Vilniaus universitete.“

Solidinis pseudopapilinis kasos navikas yra labai reta patologija, kuri sudaro tik apie 0,17-2,7 proc. kasos auglių. Keisčiausia, kad 90 proc. ligonių, kuriems tenka šalinti tokius navikus, - jaunos moterys. Dažniausiai šie navikai ilgą laiką auga be jokių simptomų arba pasireiškia nespecifiniais simptomais. Skausmai prasideda tik tada, kai smarkiai išaugęs navikas nebeturi erdvės plėstis ir ima spausti kitus vidaus organus.

„Labai kviesčiau visas moteris kartkartėmis pačiupinėti pilvą, nes tokio dydžio auglys, kokį pašalinome merginai, yra lengvai užčiuopiamas“, - sakė operacijoje dalyvavęs Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centro profesorius Eligijus Poškus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder