Ar tikrai sveika gerti šviežiai spaustas sultis?

Ar tikrai sveika gerti šviežiai spaustas sultis?

Viešojoje erdvėje galima pastebėti skatinimą gerti šviežiai spaustas sultis, tačiau to daryti nereikėtų, mat spaudžiant sultis pašalinamos sveikatai naudingos maistinės skaidulos, kurių ir taip trūksta mūsų regiono gyventojams, sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Specialistės teigimu, sulčių gėrimas taip pat didina alkio jausmą bei miltinių saldumynų poreikį.

Į LRT.lt redakciją kreipėsi skaitytoja, klausdama, ar gerti šviežiai spaustas sultis tikrai yra sveika. „Kad sultys pakeliuose nėra pats geriausias pasirinkimas, neabejoju, o ar šviežiai spaustos sultys tikrai yra kur kas geriau? Jas gerti sveika?“ – klausia Inga.

Sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė teigia, kad šviežiai spaustos sultys yra kur kas geriau nei sultys pakuotėse, tačiau jų gerti nerekomenduoja: „Viešojoje erdvėje pastebimas skatinimas gerti šviežias sultis. Žinoma, jos nepalyginamai sveikiau už pakuotas sultis, tačiau nemanau, jog gerti vaisių sultis sveika, o daržovių sultys kartais mažais kiekiais gali būti geriamos gydymo tikslais, labai specifiškai.“

Pasak mitybos specialistės, užuot gėrus vaisių sultis, reikėtų valgyti vaisius, kadangi spaudžiant sultis yra pašalinamos tokios naudingos medžiagos, kaip maistinės skaidulos, kitaip vadinamos ląsteliena. „Skaidulos išvalo žarnyną, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, jos suteikia sotumo jausmą ir lėtina cukraus iš vaisių pasisavinimą. Tai reiškia, kad sotumo jausmas trunka daug ilgiau, o kalorijų organizmas gauna tiek pat“, – pasakoja V. Kurpienė.

V. Kurpienės teigimu, maistinių skaidulų mūsų regiono žmonėms labai trūksta, tad jas išmesti išmesti yra nuodėmė.

Be to, sultys labai skatina alkio jausmą, miltinių saldumynų poreikį. Kadangi nutukimo problema vis didėja, tai yra labai svarbu, dėmesį atkreipia V. Kurpienė.

Mitybos specialistė pabrėžia, kad vaikams iki trejų metų grynų sulčių gerti negalima visai, jas būtina skiesti. „Pastaruoju metu mada tapo vaikams duoti „sultytes“, kurias vaikai gurkšnoja visą dieną. Nuo to nuolat gaunamo cukraus kiekio vaikams tikrąja to žodžio prasme pradeda tirpti dantys“, – kalba V. Kurpienė.

Kalbėdama apie daržovių sultis, mitybos specialistė rekomenduoja verčiau valgyti pačias daržoves, tačiau pažymi, kad kartais daržovių sultys yra naudojamos gydymo tikslais. „Paprastai tokiu atveju sultys tam tikru metu yra geriamos mililitrais, o ne stiklinėmis. Ir ribotą laiką, pavyzdžiui, 10 ar 14 dienų“, – teigia V. Kurpienė.

Vienintelės sveikos sultys, pasak mitybos specialistės, yra beržų arba klevų sula jų sezono metu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder