Ar viską žinome apie migreną?

Ar viską žinome apie migreną?

Daugelis yra girdėję, o kai kurie - net savo kailiu patyrę, kas yra migrena. Tačiau kiek ir kokių ši liga turi rūšių, kaip jos išvengti ir kokių pasekmių šis negalavimas sukelia ilgalaikėje perspektyvoje, žino ne visi.

Kelias dienas trunkantis galvos skausmas, šviesos netoleravimas, pykinimas ir mirgėjimas akyse - tai pagrindiniai simptomai, kuriuos jaučia daugelis žmonių prasidėjus migrenos priepuoliui. Tačiau, remiantis Migrena sergančiųjų asociacijos internetinio puslapio duomenimis, šios ligos simptomų ir rūšių yra kur kas daugiau.

Dažniausiai pasitaikančios yra dvi - migrena su aura, kai prieš stiprų galvos skausmą pasireiškia kalbos, regos ir jutimo sutrikimai, ir migrena be auros, kai pasireiškia itin stiprus, tvinkčiojantis skausmas vienoje galvos pusėje.

Tačiau simptomai, priklausomai nuo ligos rūšies, gali būti įvairūs.

Esant lėtinei migrenai, galvos skausmo dienų yra daugiau nei pusė per mėnesį ir bent per 8 iš jų yra jaučiamas stiprus migreninis skausmas.

Migrenos su smegenų kamieno aura simptomai - pusiausvyros praradimas, dvejinimasis akyse, kalbos sutrikimas ir net alpimas. Itin reta, tačiau sunki migrenos su aura forma yra vadinama hemiplegine migrena. Prasidėjęs būtent šios rūšies priepuolis net gali sukelti laikiną, dažniausiai vienos kūno pusės paralyžių.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje neurologu dirbantis dr. Saulius Taroza teigia, kad migrena yra lėtinis neurologinis susirgimas. "Dažniausiai šia liga serga moterys (apie 20 procentų moterų). Vyrų, sergančių migrena, pasitaiko bent du kartus rečiau. Dėl dažno šio susirgimo paplitimo pasauliniu mastu migrena sergančiųjų skaičius siekia milijardą", - kalbėjo gydytojas. Minėto internetinio puslapio duomenimis, migrenos priepuoliai paprastai prasideda jaunystėje, o labiausiai ji paplitusi 25-55 metų amžiaus žmonių grupėje.

Anot dr. S. Tarozos, migrena yra smegenų būklė, pasireiškianti jutiminės informacijos perdirbimo disfunkcija ir galvos skausmu. Manoma, kad tai pasireiškia dėl smegenų tinklo tam tikrų dalių veiklos sutrikimo.

Vyraujanti migrenos teorija teigia, kad galvos skausmas kyla aktyvuojantis trigeminovaskulinei sistemai, tinklui, sudarytam iš nervų, susietų su galvos kraujagyslėmis. Migrenai atsirasti įtakos turi genetiniai, aplinkos (oro slėgio pokyčiai, patiriamas stresas) bei hormoniniai (menstruacijos, nėštumas) veiksniai.

Kadangi ligos pasireiškimas priklauso nuo hormoninės būklės, metams einant ji gali tapti dažnesnė, pvz., premenopauziniu laikotarpiu, arba atvirkščiai - priepuolių gali mažėti, ypač pomenopauziniu laukotarpiu.

"Dėl tos pačios priežasties bei kraujotakos ypatumų su amžiumi gali kisti ir ligos simptomai. Vyresniame amžiuje (>65 m.) skausmas dažniau apima abi galvos puses, rečiau būna pulsuojantis bei lydimas pykinimo, be to, dažniau būna jaučiamas kakle. Migreninė aura taip pat labiau paplitusi tarp vyresnio amžiaus žmonių", - pasakojo neurologas.

"Migreniniai galvos skausmai dažnai būna išprovokuojami tam tikrų veiksnių, tokių kaip, pavyzdžiui, neišsimiegojimas (arba persimiegojimas), nepakankama mityba, tam tikrų medžiagų vartojimas (pvz., raudonasis vynas, tam tikros rūšies sūris), kvapai ir pan.", - komentavo specialistas. Migrena sergančiųjų asociacijos puslapyje akcentuojama, kad ligos priepuolius gali paskatinti tokie maisto produktai kaip šokoladas, citrusiniai vaisiai, alkoholiniai gėrimai, sūris ar net jūros gėrybės.

Anot dr. S. Tarozos, ligos gydymas yra įvairus, tačiau vienas iš svarbiausių veiksnių gydant migreną yra gyvenimo būdo keitimas.

"Reikia stengtis vengti priepuolius provokuojančių veiksnių ir pabandyti susikurti optimalias gyvenimo sąlygas, kad būtų galima išvengti skausmo, atsirandančio dėl migrenos", - akcentavo pašnekovas.

Kita alternatyva, anot neurologo, yra gydymas vaistais. Vaistų pasirinkimas yra platus ir parenkamas gydytojo, atsižvelgiant į individualius veiksnius, tokius kaip amžius, gretutinės būklės, vartojami medikamentai, tolerancija ir efektas. Pagrindinės vaistų grupės apima nesteroidinius priešuždegiminius medikamentus, opiatus, triptanus, botulino toksiną ir monokloninius antikūnus, blokuojančius skausmo receptorius.

"Tačiau kartais migrena užsitęsia. Skausmas yra itin stiprus ir jokios priemonės namų sąlygomis nepadeda jo numalšinti. Tokiu atveju žmonės yra priversti vykti net į skubios pagalbos skyrių", - apie pasitaikančius atvejus pasakojo medikas. Pasak specialisto, svarbu žinoti, kad lėtinius galvos skausmus gali sukelti ir dažnai vartojami migrenai gydyti skirti vaistai, ypač nesteroidiniai priešuždegimiai bei triptanai, todėl svarbu, kad ligonio gydymas būtų prižiūrimas neurologo.

Anot gydytojo, neseniai Lietuvoje atsirado itin veiksmingas lėtinei migrenai gydyti skirtas ligonių kasų kompensuojamas vaistas. Vaisto sudėtyje esantys antikūnai blokuoja trigeminovaskulinės sistemos skausmo receptorius. Šis į pilvą leidžiamas preparatas gali reikšmingai suretinti ir palengvinti lėtinį migrenos sukeltą skausmą.

Migrena sergantiems žmonėms būtina stebėti savo ligos eigą ir simptomus. Pasikartojantys ir praeinantys priepuoliai gali sukelti ne tik trumpalaikius fizinius pakitimus. "Ilgiau negu tris paras trunkantis migrenos priepuolis jau priskiriamas migreninei būklei. Retais atvejais migrena gali komplikuotis ir net sukelti galvos smegenų infarktą", - apie galimas grėsmes kalbėjo neurologas.

Sergantiesiems šia liga ateityje padidėja rizika patirti galvos smegenų išeminį insultą. Ypač tai aktualu moterims, patiriančioms dažnas migrenos su aura atakas, naudojančioms peroralinius kontraceptikus bei rūkančioms. Remiantis paskutinėmis rekomendacijomis, moterims, patiriančioms migreną su aura, patariama vengti estrogenų sudėtyje turinčių kontraceptikų", - komentavo gydytojas.

Deja, kol kas dar nėra žinoma, kas konkrečiai sukelia migreną. Tačiau neurologas džiaugiasi, kad šiandien jau turime kur kas daugiau galimybių šios ligos simptomams pažaboti.

Daugiau informacijos apie migreną, jos gydymo būdus ir kt. galima rasti internetiniame puslapyje sergumigrena.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder