Istoriją, kaip trichinelės pateko į dešrą, Kėdainių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prašys tirti teisėsaugininkų. Pasak tarnybos viršininko Alfonso Genio, policija turės atlikti veiksmus, kurių negali patys veterinarai. Mat žmonės užsikrėtė trichinelioze, nors šernienoje, iš kurios gamintos šaltai rūkytos dešros, užkrato nerasta.
Kėdainių visuomenės sveikatos centro vedėja Ona Šulcienė teigė, kad pirmas sunegalavęs kėdainiškis į medikus kreipėsi praėjusį trečiadienį. Iki savaitgalio nelaimėlių padaugėjo iki 4, o vakar pavakare jų buvo jau 14. Dauguma ligonių - Kėdainių rajono gyventojai, tarp susirgusių ir vienas kaunietis. Iš viso įtartinos mėsos gaminių valgė 32 žmonės.
„Dešros gamintos gruodžio mėnesį. Galbūt iš pradžių žmonės nevalgė. Jeigu paragavo per Kalėdas, o ligos inkubacinis periodas vidutiniškai trunka nuo 2 savaičių iki vieno mėnesio ir ilgiau, dabar ima ryškėti rezultatai“, - tvirtino O.Šulcienė.
Kėdainių VMVT viršininkas teigia, kad susirgo tie, kurie ragavo Petraičių kaimo (Šėtos seniūnija) ūkininko Rimgaudo Čeponio šernienos gaminių. Tiesa, dešras gamino ir rūkė jo pažįstamas žmogus, tokiu būdu ruošiantis mėsos gaminius savo poreikiams.
R.Čeponis šernus augino voljere. Jo aptvare knisinėjosi net 7 ilgasnukiai.
Pasak A.Genio, paskelbus kovą su afrikiniu kiaulių maru, savo „fermą“ ūkininkas turėjo likviduoti iki gruodžio 1 d. Tai ir buvo padaryta. Vienas paskerstų šernų iškeliavo ūkininko draugui į Vilkiją, šešių skerdiena liko Šėtoje. Iš keturių buvo pagaminti konservai, o dviejų mėsa buvo atiduota sukimšti į dešras.
Vilkijoje veterinaro patikrintas šernas buvo sveikas. Pasak Kėdainių VMVT viršininko, nerasta trichinų lervų ir likusių 6 šernų mėginiuose, kuriuos saugojo juos tyręs veterinaras. Todėl manoma, kad gaminant dešrą patikrinta šerniena galėjo būti sumaišyta su nepatikrinta užkrėsta šerno mėsa ar kiauliena. Ir ūkininkas, ir gamintojas tokį variantą neigia.
Kas ta trichineliozė?
Trichineliozė - ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus jomis užsikrečia valgydamas kiaulieną ar šernieną, kurioje yra gyvybingų trichinelių lervų.
Trichinelių lervos yra labai atsparios. Net verdant ar kepant didelio gabalo viduje trichinelės išlieka gyvos.
Pirmieji trichineliozės simptomai - karščiavimas, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, viduriavimas. Lervoms patekus į raumenis, ligonį krečia šaltis, skauda galvą ir raumenis judant ar kramtant, patinsta akių vokai, išberia odą, akių junginėse ir po nagais atsiranda kraujosruvų.
Pasveikęs žmogus ligos pasekmių paprastai nejaučia, tačiau jo raumenyse lieka sukalkėjusios trichinelių lervos.
Rašyti komentarą