sudaužyti termometrai

Gavo 40 pranešimų apie sudaužytus termometrus

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamentas informuoja 2018 m. ir 2019 m. sausio-vasario mėnesiais iš Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gavęs 40 pranešimų apie gyvenamosiose patalpose sudaužytus gyvsidabrio termometrus.

Specialistai visuose cheminės taršos gyvsidabriu židiniuose atliko gyvsidabrio garų koncentracijos tyrimus.

Iš viso buvo paimti 358 gyvenamųjų patalpų oro mėginiai, iš jų 26-iuose - gyvsidabrio koncentracija viršijo Lietuvoje nustatytas higienos normas.

Nustačius, kad gyvenamosiose patalpose gyvsidabrio garų koncentracija viršija didžiausią leidžiamą koncentraciją, patalpos toliau plaunamos bei vėdinamos ir kartojami gyvsidabrio garų koncentracijos tyrimai.

Gyvsidabris pavojingas sveikatai

Nuo 2009 metų gyvsidabrio termometrus tiekti į Lietuvos rinką uždrausta, tačiau nemažai gyventojų vis dar juos naudoja. Didžiausia problema yra tai, kad gyvsidabrio termometrai dažnai yra sudaužomi, todėl į aplinką patenka žmogaus sveikatai kenksmingi gyvsidabrio garai.

Gyvsidabris – bene nuodingiausias sunkusis metalas, galintis smarkiai paveikti nervų sistemą ir sukelti smegenų veiklos sutrikimus. Pats gyvsidabris, kaip metalas, nėra labai pavojingas, kur kas pavojingesni jo garai. Gyvsidabrio garų žmogus nejaučia, nes jie neturi nei spalvos, nei kvapo.

Pirmieji apsinuodijimo gyvsidabriu požymiai – silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, seilėtekis, metalo skonis burnoje, kartais būna pilvo skausmai ir kraujingas viduriavimas.

Blogiausia, kad gyvsidabris garuoti pradeda prie 0 laipsnių temperatūros ir kuo aukštesnė temperatūra, tuo garavimas yra intensyvesnis, ypač dabar, kai patalpos yra šildomos.

Išsiliejusį gyvsidabrį reikia surinkti

Išsiliejusį nedidelį gyvsidabrio kiekį gyventojai gali surinkti patys. Pasklidusius gyvsidabrio rutuliukus reikia sustumti lazdele ant popieriaus lapo. Gyvsidabrį galima surinkti ir lipnia juosta, klijais pateptu popieriumi ar gumine kriauše su specialiu stikliniu rinktuvu. Surinktą gyvsidabrį reikia suberti į stiklinį indą su vandeniu (vandenyje šis sunkusis metalas negaruoja) ir sandariai uždaryti dangteliu.

Jokiu būdu negalima gyvsidabrio išmesti į buitinių atliekų konteinerį. Indą su gyvsidabriu Klaipėdos apskrities gyventojai gali nugabenti į UAB „Toksika“ Klaipėdos filialą (Ketvergių g. 11, Dumpiai, Klaipėdos r.) arba į atliekų surinkimo aikšteles, kurių sąrašą galima rasti čia: http://www.kratc.lt/atlieku-surinkimas/atlieku-surinkimo-aiksteles.

Jeigu patiems surinkti sudužusio termometro gyvsidabrį nepavyksta, rekomenduojama bendruoju pagalbos telefonu 112 kviestis ugniagesius, kurie saugiai surinks išsiliejusį gyvsidabrį ir atliks pirminę demerkurizaciją (gyvsidabrio pašalinimą iš aplinkos).

Patalpas būtina išplauti ir išvėdinti

Jei garai plačiai pasklinda ir koncentracija stipriai padidėja, patalpoms visiškai išvalyti gali prireikti mažiausiai 2-3 savaičių, tad tiek laiko patalpose žmonėms būti draudžiama. Surinkus gyvsidabrį visus patalpų paviršius ir grindis reikia nuplauti pakaitintu (iki 70-80 °C) muilo ir sodos arba kalio permanganato tirpalu, po to viską perplauti vandeniu.

Patalpas plauti ir vėdinti reikia keletą kartų per dieną. Atlikus darbus būtina gerai išvėdinti patalpas, su muilu nusiplauti rankas ir veidą, išsiskalauti burną, persirengti ir išplauti rūbus.

Niekada išsiliejusio gyvsidabrio:

• nesiurbkite dulkių siurbliu - temperatūra dulkių siurblyje yra aukštesnė nei patalpose, todėl gyvsidabrio garavimas bus daug kartų intensyvesnis, o tai dar labiau užterš gyvenamąsias patalpas ir negrįžtamai užterš dulkių siurblį;

• nešluokite - taip jį suskaidysite į dar mažesnius lašelius ir paskleisite dar plačiau;

• nepilkite į nuotekų sistemą - jis gali patekti į paviršinius vandenis,

• neskalbkite užterštų drabužių – gyvsidabris negrįžtamai užterš skalbimo mašiną;

• nemeskite į ugnį – aukštoje temperatūroje susidaro pavojingos gyvsidabrio garų koncentracijos.

Rekomendacijos

Naudojant gyvsidabrio termometrus rizikuojama užteršti aplinką ir pakenkti savo ir artimųjų sveikatai. Todėl gyventojams rekomenduojama naudoti tik šiuolaikinius saugius termometrus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder