Gripas ant nosies, vakcina pakeliui

Gripas ant nosies, vakcina pakeliui

Šąlant orams, nenumaldomai artėja ir naujasis gripo sezonas. Tačiau, nors Valstybinė ligonių kasa sudarė vakcinos pirkimo sutartį birželį, naujoji vakcina į Lietuvą dar neatkeliavusi.

Atrodo, kad problemos su skiepais lyg užprogramuotos kartotis kasmet.

 Nupirkta keturvalentė

Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovė Vita Lyskoitienė paaiškino, kad vakcinos gamintojai ilgai laukė Pasaulinės sveikatos organizacijos informacijos, kokio gripo galima tikėtis 2019-2020 m. sezoną:

„PSO nustatė, jog šį sezoną tiks keturvalentė vakcina 2A2B, turinti keturis antigenus. Pernai tiko trivalentė vakcina 2A1B. Vakcina mus turėtų pasiekti antroje spalio mėnesio pusėje.

Vakcina, kurią nupirko VLK, yra skirta nemokamai skiepyti rizikos grupes. O privačios gydymo įstaigos perka vakcinas organizuodamos savo pirkimo konkursėlius. Čia skiepijimas yra mokamas.“

Šiemet VLK nupirko 144 tūkst. gripo vakcinos dozių, kurios kainavo beveik 900 tūkst. eurų. Kadangi gyventojai vis aktyviau skiepijasi, kasmet prireikia vis daugiau gripo vakcinos.

Pvz., šiemet sulauksime 13 tūkst. dozių daugiau nei pernai. Nes pernai, kaip teigė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro atstovas Zigmas Nagys, iš VLK nupirktų sezoninio gripo vakcinos dozių buvo sunaudota net 98 proc.

„Tai labai geras rodiklis, - paaiškino Z.Nagys. Taip pat patvirtinęs, jog vakcina, galinti apsaugoti nuo šio sezono gripo, dar negauta.

Pagal užrašymą

Kasmet Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras surenka iš gydymo įstaigų informaciją, kokį jos turės skiepų poreikį. Aišku, ne tik nuo gripo, bet ir nuo kitų ligų. Sužinojus poreikius, įstaiga apie tai informuoja Valstybinę ligonių kasą. Pastaroji konkurso būdu perka vakcinas iš gamintojų už Privalomo sveikatos draudimo fondo lėšas. Nupirktos vakcinos sandėliuojamos centro sandėliuose ir pagal skiepijimo grafikus išdalijamos gydymo įstaigoms.

Šiųmetės gripo vakcinos poreikius Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui jau yra deklaravę 470 juridinių asmenų. Daugiausia - gydymo įstaigos. Tačiau gripo vakcinų pageidauja ir kai kurios savo darbuotojų sveikata susirūpinusios privačios bendrovės. Beje, pageidavimų sąrašas atskleidžia, kaip regionuose nyksta ligoninės.

Tarkime, rajone veikianti viešoji įstaiga Privalomas sveikatos priežiūros centras (PSPC) užsisako gripo vakcinos dozių dešimteriopai, o kartais - ir šimteriopai daugiau nei rajono ligoninė. Vadinasi, čia likę tiek mažai žmonių, kad beveik nėra, ką skiepyti.

Sergamumas jau auga

Tačiau, ar spės Lietuvoje dar tik laukiami skiepai pralenkti gripą? Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus laikinoji vadovė, gydytoja epidemiologė Biruta Zdanevičienė teigė, jog peršalimų jau daugėja. Ypač tarp vaikų. Tačiau dažniau sergama ne gripu, bet ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

„Šias infekcijas padėtų atpažinti Beta hemolizinio streptokoko greitasis testas, - paaiškino B.Zdanevičienė. - Labai lengva atskirti, kuo pacientas serga. Gripu ar paprastu peršalimu. Toks testas vaikams iki septynerių metų atliekamas nemokamai. Ir testą, ir testo paslaugą apmoka Valstybinė ligonių kasa.

Nuo 2016 metų sausio 1 dienos toks testas yra privalomas sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Tačiau Vilniaus apskrityje tik 26 gydymo įstaigos šiuo testu naudojasi. Bandysime išsiaiškinti, kodėl tiek mažai.“

Skaičiai

Praėjusį gripo sezoną savo lėšomis pasiskiepijo daugiau nei 29 tūkst. gyventojų. Apie 129 tūkst. asmenų, priklausančių rizikos grupėms, buvo paskiepyti PSDF lėšomis. Nuo gripo sukeltų komplikacijų mirė 26 gyventojai.

Rizikos grupės, kurios gripo vakcina skiepijamos nemokamai

Medicinos įstaigų darbuotojai
Gyventojai nuo 65 metų ir vyresni
Nėščiosios
Ligoniai, sergantys lėtinėmis ligomis (širdies, kraujagyslių, plaučių, bronchine astma, medžiagų apykaitos sutrikimais, cukriniu diabetu, lėtinėmis inkstų ligomis, autoimuninėmis ligomis ir piktybiniais navikais)
ŽIV nešiotojai
Asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose.

Situaciją komentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Nerija KUPREVIČIENĖ:


„Lietuvoje rizikos grupės žmonės PSDF lėšomis skiepijami nuo gripo jau 10 metų. Gripo epidemijos Lietuvoje dažniausiai kyla sausio-vasario mėnesiais. Pagrindinį susirgimo gripu mastą lemia A tipo gripo virusai, kuriems būdingas labai greitas kitimas. Būtent A tipo virusai sukelia epidemijas ir pandemijas. Retais atvejais gripo epidemiją gali sukelti ir B tipo gripo virusai.

Lyginant šių metų vakcinos sudėtį su praėjusių metų vakcina, joje atnaujintos A gripo potipių H3N2 ir H1N1 padermės, o B tipo antigenai išliko tie patys.

Skiepytis reikia kasmet. Šį rudenį bus skiepijama 2019-2020 m. sezonui skirta vakcina. Lietuvoje kasmet pasiskiepija apie 20 proc. vyresnių nei 65 m. asmenų, o visų gyventojų - iki 10 proc.

Tačiau Tarptautinės sveikatos organizacijos rekomenduoja, kad pasiskiepytų ne mažiau nei 75 proc. asmenų, priklausančių rizikos grupėms.

Respublika.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder