Gydytojai planuoja piketą

Gydytojai planuoja piketą

Panašu, kad Naujieji metai gali prasidėti piketu: jį sausio viduryje gydytojai planuoja kaip atsaką į valdančiųjų negebėjimą susitarti dėl medikų atlyginimų. Be to, Seimo valdantieji antradienį galutinai atsisakė 30 proc. pakelti ir gydytojų rezidentų algas, palikdami vos 12 proc.

Komentarai  
Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) prezidentas Martynas Gedminas:
 
Norime išgirsti aiškią žinutę iš valdančiųjų
- Matydami politines nuotaikas, kuomet įsikūrė medikų sąjūdis, ir žinodami, kad yra keičiamas įstatymas, skubėjome pateikti savo poziciją, kad nebūtų užmiršti ir gydytojai rezidentai. Nudžiugome, kuomet po mūsų pasisakymo Seimo nariai pasiūlė naują įstatymo projektą, o premjeras Saulius Skvernelis užtikrino, kad rezidentams bus didinami atlyginimai.
 
Antradienį pareikšta politinė valia sukėlė didelę nuostabą ir nusivylimą. Sužinoję, kad staiga iš žadėtų trisdešimties procentų atsirado vos dvylika, labai supykome. Mums labiausiai reikia vizijos. Norime žinoti, kaip yra žiūrima į jaunuosius gydytojus ir apskritai į visą sveikatos sistemą. Tad jei valdantieji nežengs kito žingsnio, bus aiškiai pasakyta, kad gydytojai rezidentai ir apskritai medikai jiems nėra prioritetas. Kita vertus, dėl rezidentų atlyginimų yra Vyriausybės nutarimas, o mes žinome, kad yra priemonių, kaip juos pakelti.
 
Visgi nesakome, kad reikia algas pakelti čia ir dabar. Deramės su Sveikatos apsaugos ministerija dėl 2020 m. plano, koks turėtų būti rezidento atlyginimas, bet dabar norime išgirsti aiškią žinutę iš valdančiųjų, norime įsipareigojimų. Todėl dabar ypač laukiame naujienų iš Vyriausybės ir ministerijos.

 
Gydytoja rezidentė Urtė Builytė:

Esame nusivylę, tačiau nenustebę
- Valdančiosios daugumos priimtas sprendimas aiškiai parodo, kaip jie vertina gydytojus rezidentus. Nepritardami siūlytiems įstatymų pakeitimams jie parodė, kad gydytojai rezidentai yra nekvalifikuoti darbuotojai. Jaunesnysis gydytojas rezidentas šiuo metu uždirba 390,5 eurų. Valdantieji parodė, kad gydytojai rezidentai nelaikomi Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos dalimi, kadangi nuo sausio pirmosios siūlė jiems atlyginimus kelti vos 12 procentų, kai kitiems medikams nuo gegužės pirmosios atlyginimai kils 20 procentų.
 
Valdančioji dauguma parodė, kad jų asmeniniai interesai, emocijos yra aukščiau moralių ir etiškų sprendimų. Juk kai kuriems pareigūnams nuo sausio 1-os dienos atlyginimai kils ne procentais, o kartais, pavyzdžiui, 952 eurais. Tai daugiau nei gydytojas rezidentas uždirba per mėnesį, ir tai vien tik priedas.
Pastarųjų kelių medikų atlyginimų kėlimų metu gydytojams rezidentams atlyginimai nekelti nė karto, todėl Seimo nariai I.Šimonytė, M.Majauskas ir J.Olekas, atsižvelgdami į numatomus kėlimus medikams, siūlė juos kelti 30 proc.
 
Valdantieji nebemato toliau savo siaurų interesų, nes neatsižvelgia į tuos daugiau nei šešiolika tūkstančių eurų, investuotų į kiekvieną vientisąsias medicinos studijas baigusį studentą ir jo, kaip gydytojo rezidento bei būsimo gydytojo specialisto ar šeimos gydytojo, sukuriamą pridėtinę vertę valstybei ir kiekvienam jos žmogui.
Galėdami, bet pasirinkę neužtikrinti nors kiek adekvatesnio atlygio ir kartu su tuo ateinančių socialinių garantijų,  prieš balsavę ar susilaikę Seimo nariai, manau, padėjo ne vienam rezidentui apsispręsti, ar verta likti Lietuvoje.
 
Lietuvos medikų sąjūdžio vadovas Darius Jauniškis: 

Valstybei svarbiau pasodinti žmogų į kalėjimą, nei išgelbėti gyvybę
 - Buvo baisu žiūrėti į antradienį Seime vykusią tragikomediją. Valdantieji eilinį kartą parodė, kad jiems yra nusispjaut ant medikų. Labai gerą šūkį išgirdau šią savaitę: valstybei yra svarbiau pasodinti žmogų į kalėjimą, nei išgelbėti gyvybę. Prokurorų atlyginimai didėja nemenka suma, kurią uždirba jau baigęs visus mokslus bei sukaupęs nemažą patirtį gydytojas. Tad prokurorai valdantiesiems svarbesni už gydytojus.
 
Rezidentai yra mūsų ateitis, tai - patys imliausi, gabiausi ir perspektyviausi žmonės. Lietuvos medikų sąjūdį sukūrėme tam, kad atgaivintume viltį tiems, kurie jau yra emigravę. O valdantieji dabar bando tas viltis palaidoti. Iš tikrųjų šiandien apie algas kalbame mažiau, dabar svarbiausia realios reformos, kurios jau turėjo būti padarytos. Apskritai nesuprantu, ką veikia Sveikatos apsaugos ministerija, nes sistema iki šiol nėra sunormalizuota. Tad iš šios sistemos ir išplaukia, kad medikų atlyginimai yra maži.
 
Manau, kad dabar atėjo metas aktyvesniems veiksmams. Tikrai nežadame nuleisti rankų, bet pradėti rengti įvairias protesto akcijas. Mes pabandėme kovoti, bet valdantieji parodė, ką apie tai mano, tad dabar ir mes parodysime, ką galvojame apie juos
 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder