Holistinių terapijų mokykla sveikesniam gyvenimui

Holistinių terapijų mokykla sveikesniam gyvenimui

Spalio 6 d. Klaipėdoje savo veiklą pradės Holistinių terapijų mokykla. Tai pirmoji mokykla Lietuvoje, kurioje bus galima studijuoti holistinės medicinos pagrindus bei išmokti įvairių terapijų, padedančių natūraliai sugrąžinti gerą savijautą bei didinti gyvybinės energijos atsargas.

"Visi mes esame mokiniai. Mokinys pirmiausia turi pažinti, pajusti, atrasti save. Tik pažinęs save žmogus gali pažinti kitą ir jam padėti", - sako Holistinių terapijų mokyklos vadovas, reiki meistras, ajurvedinių masažų specialistas bei jogos treneris Vytautas Gruzdys. Kartu su juo Holistinių terapijų mokyklą kuria Rytų medicinos žinovė, Klaipėdos universiteto Sveikatos fakulteto lektorė dr. doc. Aleta Chomičenkienė, teisininkė ir japoniško kobido masažo terapeutė Jūratė Noack.

Kodėl kuriate Holistinių terapijų mokyklą?

Aleta: Holistinių terapijų mokykla - taip pavadinta veikla, kurią mes vykdome daugiau kaip 10 metų. Daugelį metų Klaipėdos universiteto Orientalistikos centras organizavo vakarinius kursus Klaipėdos regiono gyventojams (kursų lankytojai turėjo Klaipėdos universiteto laisvųjų klausytojų statusą), į Sveikatos mokslų fakulteto mokymo programas integruotos Rytų medicinos, ajurvedos studijos. Įvairiomis terapijomis užsiimantys specialistai, taikantys holistinės medicinos principus, rengia įvairius mokymus, seminarus. Šios mokyklos tikslas - surinkti visas šias žinias ir specialistus į vieną mokyklą ir jos studentams sudaryti bazinį holistinių terapijų kursą.

Vytautas: Žmonės šiandien turi labai daug žinių ir informacijos, tačiau nesijaučia laimingi ir sveiki. Taip yra todėl, kad vis nukrypstame į kraštutinumus, nesame visumoje. Holistinių terapijų mokyklos tikslas - pateikti holistinį požiūrį į sveikatą ir į gyvenimą.

Kokios pagrindinės ligų priežastys pagal holistinę žmogaus sampratą?

Vytautas: Emocinės. Lietuvoje žmonės iš prigimties yra susikaustę, stokoja polėkio. Norime ar nenorime to, bet įtakos tokiam būdui turi ir mūsų aplinka, didesnę metų dalį apniukęs, šaltas oras. Keičiasi oras - automatiškai keičiamės ir mes. Jaučiame, jog netenkame energijos, pradedame gerti kavą, alkoholį. Labai daug žmonių geria antidepresantus ir lankosi pas labai brangiai kainuojančius psichologus.

Tai nėra blogai, tačiau ne visada pašalina priežastis, dėl kurių žmogus nelaimingas. Todėl galiausiai jo emocinė būsena tampa liga fiziniame kūne. Liga yra pasekmė. Deja, dažniausiai žmogus link jos pats kryptingai eina persidirbdamas, nereguliariai maitindamasis nesubalansuotu maistu, nepakankamai judėdamas.

Vakaruose mes pernelyg daug dėmesio ir laiko skiriame protui lavinti. Siekiame mokslo žinių, tačiau užblokuojame savo pojūčius. Siekdami karjeros, pinigų, prarandame žmogišką šilumą, nenorime tuoktis, kurti šeimą. Žmonės tampa tokie savanaudiški, kad net nenori masažo, nes bijo kito žmogaus prisilietimo.

Kalbame pie suaugusius žmones. O kodėl serga vaikai?

Vaikai yra tėvų atspindys. Jeigu serga vaikas iki septynerių metų amžiaus, gydymo pirmiausiai reikia jo mamai.

Ko bus mokoma Holistinių terapijų mokykloje?

Aleta: Holistinės medicinos atšakų galime suskaičiuoti daugiau kaip 100. Mūsų tikslas - struktūrizuoti ir panaudoti tas žinias. Kad būtų kuo mažiau daugiaprasmių terminų ir spėlionių, pateiksime Rytų ir Vakarų žmogaus sveikatos sampratas bei gydymo būdų pagrindus. Plačiau bus dėstoma reiki sistema, kinų medicina, meditacija, aromaterapijos pradmenys, ajurveda, mokysime nesudėtingų terapijų, tokių kaip karališkas tailandietiškas pėdų masažas, masažas tešlos gabalėliu ir pan.

Labai svarbu tai, jog šioje mokykloje teorija bus dėstoma kartu su praktika. Terapijų mokykla nėra orientuota į gydymą. Labiau į švietimą. Sudarysime galimybes žmonėms patiems patirti įvairias terapijas. Pavyzdžiui, reiki terapiją galime dėstyti dešimt paskaitų, bet pakanka vieno seanso, kad žmogus pajustų, kas tai yra. Todėl kiekvienos paskaitos dalis bus skirta teorijai, dalis - praktikai. Vienas iš mokyklos tikslų - kad į užsiėmimus atėję žmonės atsipalaiduotų, sutiktų bendraminčius. O kad neatsipalaiduotų per daug - bus ir atsiskaitymai.

Vytautas: Tikriausiai daugelis Aletos paminėtų praktikų yra girdėtos, galbūt apie jas skaitėte, galbūt net ir esate išbandę, tačiau jos netapo kasdienio gyvenimo dalimi, įpročiu. Kodėl?

Todėl, kad šios praktikos nėra suvokiamos, apimamos protu. Tai dvasinės žinios, kurias reikia pajusti, o tam reikia laiko. Taip pat todėl, kad daugelis mūsų neteikiame reikšmės stiprinti sveikatos profilaktikai. Holistinių terapijų mokyklos studentai mokysis, kaip stiprinti sveikatą, kad nesusirgtume.

Gal žmogus, norintis studjuoti holistines terapijas, turi pasižymėti specialiais gebėjimais, didesniu jautrumu ar pan. ?

Aleta: Ne, holistinių terapijų gali išmokti kiekvienas to norintis, nepriklausomai nuo jo amžiaus ar profesijos. Nereikia jokių specialių gabumų.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultete yra Papildomos ir alternatyvios medicinos magistrantūros studijos. Koks skirtumas tarp universitetinių studijų ir Holistinių terapijų mokyklos?

Vytautas: Holistinių terapijų mokykloje - daugiau laisvės. Pirmiausia todėl, kad į ją nėra stojamųjų egzaminų. Kviečiami įgyti žinių ir patirti skirtingų terapijų veikimą bei naudą visi tuo besidomintieji, taip pat sveikatos specialistai, jogos mokytojai, masažistai, kineziterapeutai. Šioje mokykloje bus dėstomos ir tokios disciplinos, kokių nėra universitete. Pavyzdžiui, indiška reiki sistema.

Paskaitų kursas vyks du mėnesius vieną kartą per savaitę. Po Naujųjų metų bus dar parengtas virtualus kursas. Mūsų tikslas pristatyti įvairias holistines terapijas, kad mokiniai, atradę pajutę tai, kas jiems labiausiai priimtina ir artima, galėtų gilinti žinias pasirinktoje srityje. Vėliau, atsižvelgę į auditoriją, adaptuosime mokymą pagal studentų poreikius.

Aleta: Pažymėtina, kad studijuojant holistines terapijas nėra taikomas linijinis mokymas. Kiekvieną kartą sugrįžtame prie žinių su vis kitokia patirtimi ir tuos pačius dalykus mūsų sąmonė įsisavina giliau ir kūnas priima vis kitaip. Todėl šias žinias galima daug kartų kartoti ir suvkti vis giliau.

Ar baigę Holistinių terapijų mokyklą studentai taps specialistais, galinčiais dirbti šį darbą, pavyzdžiui, taikyti reiki terapiją?

Aleta: Reiki terapijoms atlikti be žinių dar reikia ir iniciacijų proceso. Pavyzdžiui, reiki terapijos pirmąją pakopą perėjęs asmuo gali dirbti su šeima, antros pakopos iniciaciją gavęs žmogus jau gali terapiją taikyti kaimynams, pacientams per atstumą.

O kas patikrins naujo specialisto kvalifikaciją?

Mes priklausome indiškajai reiki mokyklai, kuriai atstovauja Hanoverio universitetas Vokietijoje. Šio universiteto dėstytojai stebi, kaip mes dirbame, mokomės. Jeigu reiki specialistas atitinka kvalifikaciją - jam išduodamas Hanoverio universiteto reiki meistro diplomas, kuris galioja daugiau kaip 100 pasaulio šalių, taip pat ir Europoje. Tai yra tam tikras kvalifikacijos įrodymas.

Susidomėjimas Holistinių terapijų mokyklos studijomis yra labai didelis. Kaip manote, kodėl žmonės atsigręžia į alternatyviąją mediciną?

Jūratė: Manau, kad alternatyviojoje medicinoje žmonės ieško atsakymų į klausimus, į kuriuos neatsako mums įprasta medicina. Kai cheminiai vaistai nepadeda, žmonės ieško natūralumo, atsigęžia į gamtą, į save, savo vidų.

Aleta: Mūsų mokytojas, ajurvedos profesorius Harpreet Singh yra pasakęs, jog žmonės holistines terapijas studijuoja dėl dviejų priežasčių. Viena yra ligos ir problemos, kurių neišgydo medikamentai ir žmogus neranda kitos išeities. Holistinių terapijų žinios jam padeda atrasti balansą, nurimti, atrasti atsakymus. Kitas klausytojų ratas yra tie žmonės, kurie jaučia sielos šauksmą siekti ne tik peno protui, bet ir atgaivos sielai. Holistinės praktikos grąžina mus į mūsų vidinę erdvę.

Terminas "holizmas" yra kilęs iš graikų kalbos žodžio holos "visas, pilnas". Tai medicina, kuri orientuojasi į žmogaus visumą, visų jo kūno organų, sistemų, fizinio ir subtiliųjų kūnų darną bei sveikatą.

Informacija

Šiandien, spalio 2 d., 18 val. viešbutyje "Ibis Style Klaipėda Aurora" vyks nemokama Klaipėdos universiteto dėstytojos, Holistinių terapijų mokyklos įkūrimo iniciatorės doc. dr. Aletos Chomičenkienės paskaita "Geros sveikatos dėsniai. Holistinis požiūris!".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder