Inkstų veiklos sutrikimus suvaldo profesionalumas

Inkstų veiklos sutrikimus suvaldo profesionalumas

Dėl įvairių veiksnių sunkiai sutrikus inkstų veiklai į žmonių gyvenimą įsiterpia pakaitinė inkstų terapija. Daugeliui pacientų žodis dializė skamba gąsdinamai, tačiau gydytojai nefrologai pateikia gyvus pavyzdžius, kad lėtinėmis inkstų ligomis sergantiems žmonėms gydymas padeda suvaldyti ligą ir ją kontroliuoti ilgus metus.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) Hemodializės skyriaus gydytojų nefrologų teigimu, nuo 1993 metų veikiančiame skyriuje kasmet atliekama apie 6 000 hemodializės procedūrų. Čia priimami pacientai ir iš kitų rajonų, kurie tuo metu gydosi šioje ligoninėje, bei vasarą poilsiauti į pajūrį atvykstantys žmonės, kuriems reikalingos hemodializės.

Greitesnė diagnozė

RKL Hemodializės skyriaus vedėjas, gydytojas nefrologas Arvydas Dargevičius džiaugiasi, kad S. Daukanto g. įsikūrusiame skyriuje dirba kompetentinga specialistų komanda: nefrologai, toksikologas, prireikus pacientus konsultuoja urologai bei kitų sričių specialistai, teikiamos nemokamos psichologo konsultacijos, aktyviai dirba socialinis darbuotojas. Skyriuje dirbantys gydytojai nefrologai yra baigę specializuotas studijas, sistemingai atnaujina žinias ir tobulinasi tiek Lietuvos, tiek užsienio mokslinėse konferencijose.

A. Dargevičiaus teigimu, paskutinių kelrerių metų laikotarpiu pagerėjo ankstyva inkstų ligų diagnostika. Tai sąlygota padidėjusio visų sričių specialistų budrumo. Medikų darbą labai palengvino šeimos gydytojams lengvai prieinamu tapęs svarbus kreatinino (medžiagos, kuri kaupiasi organizme sutrikus inkstų veiklai) tyrimas.

"Prieš gerą dešimtmetį inkstų ligas diagnozuodavome esant vėlyvesnėms stadijoms, dažnai, kai inkstai nebeatlikdavo savo funkcijų, pacientai būdavo kraštutinai sunkios būklės, juos reikėdavo iškart jungti prie dirbtinio inksto aparatų.Tokių pacientų išgyvendavo nedaug, nes diagnozė būdavo nustatoma tik tada, kai liga pasiekdavo kritinį lygį. Dabar dažniausiai žmogui apsilankius pas šeimos gydytoją ir esant įtarimui, kad problemos gali kilti dėl inkstų nepakankamumo, atliekamas kreatinino tyrimas.

Iki šiol tokio tyrimo šeimos gydytojo "krepšelyje" nebuvo, tad labai gerai, kad Lietuvos nefrologų asociacijos dėka toks tyrimas tapo prieinamas. Atsižvelgiant į šio tyrimo rezultatus, pacientai nukreipiami pas gydytojus nefrologus, kurie nustato inkstų nepakankamumo priežastį. Tuomet pacientas gydomas, sekama jo sveikatos būklė. Anksčiau diagnozuojama inkstų liga, todėl dažnai ją galima suvaldyti ir kontroliuoti ilgus metus", - pasakoja A. Dargevičius.

Gali pakenkti net citramonas

Gydytojos nefrologės Gintarės Martynaitienės teigimu, pasiekta, kad būtų atidžiau tiriama rizikos grupėms priskiriamų asmenų inkstų veikla.

"Didelę tikimybę susirgti inkstų ligomis turi sergantieji cukriniu diabetu, išemine širdies liga, autoimuninėmis ligomis. Taip pat inkstų funkcijų sutrikimai gali grėsti ir turintiems padidėjusį kraujospūdį, sergantiems inkstų akmenlige, sergantiems lėtinėmis šlapimo takų infekcijomis. Yra dalis žmonių, kurie serga paveldimomis inkstų ligomis, jiems taip pat yra inkstų funkcijos nepakankamumo atsiradimo rizika", - paaiškino G. Martynaitienė.

Pasak gydytojos, dalies rizikos faktorių kontroliuoti negalima, tačiau kai kuriuos galima koreguoti. Pavyzdžiui, inkstų veiklos sutrikimus gali nulemti ir labai dažnas vaistų nuo skausmo, pavyzdžiui, citramono, paracetamolio, bei kitų vaistų, kurie gali pakenkti inkstams, vartojimas.

Diagnozuoti inkstų veiklos sutrikimus ypač svarbu. Šis organas šalina iš organizmo įvairių procesų metu susidariusias nuodingas medžiagas, toksinus, organizmui nereikalingus junginius. Sutrikus inkstų veiklai toksinai nepašalinami ir apnuodija visą organizmą.

A. Dargevičiaus teigimu, diagnozavus galutinės stadijos inkstų nepakankamumą pacientui gali būti taikomi 3 pakaitinės inkstų terapijos metodai: peritoninė dializė, hemodializė, inksto transplantacija. Kai kurie pacientai išbando visus gydymo būdus, išsėmus vieno galimybes pereinama prie kito. Kokybišką gydymą užtikrinti padeda ir bendradarbiavimas su Vilniaus ir Kauno universitetinių ligoninių nefrologais ir urologais, Nacionaliniu organų transplantacijos biuru.

Pacientų daugėja

Gydytojo nefrologo A. Dargevičiaus duomenimis, šiuo metu Lietuvoje žmonių, kuriems taikomos hemodializės, yra apie 1 500, inkstų transplantacijos atliktos apie 600 pacientų. Atsižvelgiant į Lietuvos gyventojų skaičių, šių pacientų skaičius panašus kaip ir visame pasaulyje.

"1990 metais pasaulyje pakaitinė inkstų terapija buvo taikoma mažiau nei pusei milijono žmonių, o 2013 metais tokių žmonių buvo daugiau nei 2 milijonai. Skaičius drastiškai didėja - gyventojų prieaugis kasmet auga apie 1,5 procento, o dializuojamų žmonių skaičius kasmet išauga 6-7 procentais. Tai - rimta problema", - pabrėžė gydytoja nefrologė G. Martynaitienė.

Pasak A. Dargevičiaus, praėjusiais metais RKL Hemodializės skyriuje bei jo Skuodo filiale pakaitinė inkstų terapija buvo taikoma beveik 40 pacientų.

"Procedūrų metu pacientai prižiūrimi kvalifikuotų specialistų, o jei pacientams prireikia kitų sričių specialistų pagalbos, glaudžiai bendradarbiaujama su kituose ligoninės skyriuose dirbančiais medikais. Tai, kad dirbame šalia ligoninės, yra mūsų pranašumas, - kalbėjo A. Dargevičius.

- Klaipėdoje nesame vieninteliai, atliekantys dializes. Nepretenduojame būti didžiausiu šio gydymo centru, mums svarbiausia - kokybė, paciento patogumas ir jo sveikata.

Tačiau vieninteliai Klaipėdos krašte nuo 2010 metų atliekame peritonines dializes. Šias procedūras, be mūsų skyriaus, dar atlieka Vilniuje ir Kaune dirbantys gydytojai nefrologai."

Hemodializės skyriaus vyresnioji slaugytoja Rita Jurkuvienė akcentavo, kad dabar pakaitinė inkstų terapija pasiekiama kiekvienam žmogui, kuriam jos reikia.

"Pavyzdžiui, prieš kelias dešimtis metų buvo ribotas dializės lovų skaičius, dializės buvo atliekamos tik tiems pacientams, kurie buvo jauni. Net buvo nustatytas amžiaus cenzas - vyresni nei 50 metų amžiaus pacientai negaudavo šios paslaugos ir išeidavo Anapilin. Dabar gydome visus, kuriems to reikia.

Pas mus su inkstų problemomis lankosi labai skirtingi žmonės - yra ir labai jaunų, ir vyresnių žmonių. Labai daug pagyvenusių žmonių turi socialinių problemų - neturi kaip atvykti į procedūras, nesugeba patys įsigyti vaistų. Dėl to džiaugiamės, kad dirbame vietoje, kur nėra aukštų laiptų, pacientai, įėję pro duris, iškart patenka į skyrių, tai ypač svarbu tiems žmonėms, kuriems sunku vaikščioti. Jiems padeda ir Socialinės paramos skyriaus paskiriami palydovai", - pasakojo R. Jurkuvienė.

Saugios procedūros

Gydytoja nefrologė Renata Dargevičienė atviravo, kad dauguma žmonių, išgirdę inkstų funkcijos nepakankamumo diagnozę, bijo, kad bus neįgalūs, kad negalės susirasti darbo ar jo dirbti, kad bus visiškai priklausomi nuo medikų.

"Vis dėlto galima gyventi gana kokybišką gyvenimą net tada, kai atliekamos dializės, nes procedūrų laikas dažniausiai derinamas prie pacientų gyvenimo ritmo, kad sukeltų kuo mažiau diskomforto. Žmonės nesijaučia taip puikiai, kaip jaučiasi sveiki, tačiau jaučiasi gerai", - sakė R. Dargevičienė.

Peritoninės dializės metu toksinės medžiagos šalinamos dializės tirpalą suleidžiant į pilvo ertmę, o vėliau jį pašalinant. Tokią procedūrą žmogus nebūtinai turi atlikti ligoninėje ar jos skyriuje, ją galima atlikti ir namuose. Tiesa, reikia griežtai laikytis švaros ir sterilumo reikalavimų.

Hemodializės metu specialiu aparatu iš organizmo šalinami nereikalingi medžiagų apykaitos produktai ir skysčiai. Dializatorius prijungiamas per suformuotą fistulę ir filtruoja paciento kraują, kol jame nelieka nereikalingų medžiagų.

Sulaukus eilės ir tinkamo donoro, atliekama inksto transplantacija.

Pasak gydytojos nefrologės R. Dargevičienės, procedūroms naudojami patikimi ir saugūs aparatai, kiekvieną savaitę pacientai prie jų praleidžia po 12 valandų - 3 kartus po 4 valandas. R. Jurkuvienės vadovaujamas slaugytojų personalas užtikrina, kad šis laikas praeitų kiek įmanoma patogiau ir lengviau.

R. Dargevičienės teigimu, gyvenimo trukmė derinant kelis pakaitinės inkstų terapijos metodus gali būti ilga. Klaipėdoje yra pacientų, kurie skyriuje gydosi nuo pat skyriaus atidarymo pradžios, yra net perkopusių devyniasdešimties metų ribą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder