Intuityvus valgymas – svorio nuo... smegenų metimo programa

Intuityvus valgymas – svorio nuo... smegenų metimo programa

Kalbėti apie valgymo sutrikimus žmonėms sunku, net jaučiama gėda. Juk, regis, visi tai turime mokėti. Tačiau intuityvaus valgymo konsultantė, tinklaraščio taikasumaistu.lt autorė Ingrida Augutė tikina, kad nieko gėdingo nėra. Tokius sunkumus patiriančiųjų yra daug ir ragina apie tai kalbėti su aplinkiniais, specialistais. Nes kuo labiau įsišaknijusi problema, tuo ilgesnis gali būti gijimo laikas.

„Praktikuojant intuityvųjį valgymą mažėja emocinio valgymo, atsiranda ryšys su savo kūnu, alkiu, sotumu, imama valgyti skanų maistą. Sako žmonės: „Niekada neklausdavau savęs, ką noriu valgyti, galvodavau – ką reikia“, - sako intuityvaus valgymo konsultantė, tinklaraščio taikasumaistu.lt autorė Ingrida Augutė.

- Į intuityvų valgymą atėjote per savo patirtį. Ar galite ja pasidalinti?

- Būdama paauglė skaitydavau daug žurnaluose publikuojamų straipsnių apie mitybą ir kūno svorį. Gal dėl to, kad mano aplinkoje buvo stiprus kūno kultas – jei žmogus lieknas, vadinasi, gražus, jei stambus – negražus ir apsileidęs. Pati neturėjau svorio problemų, tačiau formuojama nuomonė mane veikė. Sakyčiau, buvau linkusi į anoreksinį mąstymą – mano kūnas buvo normalaus svorio ir sudėjimo, tačiau žiūrėdama į jį matydavau daug trūkumų.

Dėl menkos savivertės ir gimė tas maisto kontroliavimas. Labai prižiūrėdavau maistą, išbandžiau įvairias dietas: nuo grikių iki mėnulio ar kraujo. O didmiesty, kur atvykau studijuoti, pamačiau dar daugiau galimybių reguliuoti kūną – sportas, užsiėmimai. Pajutau dar didesnį poreikį įrodyti savo vertę, tačiau koncentravausi į išvaizdą. Atrodė, kad išvaizda yra tai, kas daro žmogų patrauklų. Panirusi į dietas, sportą, išsekau emociškai bei fiziškai, išgyvenau ir panikos priepuolius. Man nebuvo diagnozuotas valgymo sutrikimas, tačiau jau pati supratau, kad taip tęstis nebegali. Ėmiau lankytis pas psichoterapeutą. Galiausiai ėmiau domėtis intuityviu valgymu. Tuo metu Lietuvoje informacijos apie tai buvo mažai, tad teko pačiai jos ieškoti ir siųstis iš užsienio.

- Galiausiai nutarėte padėti ir kitiems.

- Mano psichoterapeutas kartais taiko tokią metodiką: tą, kuriam kas nors sekasi, suveda su tuo, kuris nesėkmingai ieško sprendimo. Matydamas mano pasiekimą pakviesdavo į kompaniją vieną merginą, kitą – kad galėčiau pasidalinti patirtimi. Pamačiau, kad man sekasi padėti. Gavusi intuityvaus valgymo specialisto sertifikatą (šiuo metu Lietuvoje esame dvi) dar baigiau kognityvinės ir elgesio terapijos mokslus, o šiuo metu kvalifikaciją keliu Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Toliau gilinuosi į psichoterapiją, grįstą kognityvine ir elgesio terapija. Konsultuoju individualiai, rengiu kursus apie intuityvų valgymą.

- Kokiems žmonėms reikalinga jūsų pagalba?

- Tiems, kuriuos vargina emocinis valgymas, persivalgymai, maisto ribojimai, kurie kai kuriems pereina į patologinį dietų laikymąsi. Kita dalis žmonių yra sveiko kūno svorio, tačiau juos kankina įkyrios mintys apie maistą – ką valgyti, su kuo. Dažnai intuityvų valgymą atranda tie, kurie būna daug visko išbandę ir pasiekę maksimalų kūno svorį. Tiesa tokia, kad apie 95-98 procentų dietų būna neveiksmingos, o dviem trečdaliams žmonių svoris ir padidėja. Susidaro užburtas ratas – laikomasi dietos, bet ilgainiui svorio tik priaugama. Intyuityvus valgymas padeda išeiti iš to dietų rato.

Dirbu ir su valgymo sutrikimų turinčiaisiais, kuriems nereikalingas medikamentinis gydymas.

- Sakote, kad apie trisdešimt penki procentai besilaikančiųjų dietos ilgainiui į jas įsikimba liguistai. Kaip atrodo tokio žmogaus gyvenimas?

- Priežastys, kodėl taip elgiamasi, yra skirtingos, tačiau daugumai tokių žmonių būdingas vienas bendras bruožas – kai negali sukontroliuoti kokių nors dalykų gyvenime, pavyzdžiui, tėvų skyrybų (tai labai dažna priežastis), santykių su tėvais, darbinių ar asmeninių santykių, savęs realizavimo, surandi objektą, kurį gali kontroliuoti. Maistas, kūnas yra tai, į ką nukrypsta strėlės. „O! Galiu iš mitybos pašalinti angliavandenius – valdau padėtį! Galiu suvartoti tūkstantį kilokalorijų per dieną – valdau situaciją!“ – taip mąstoma. Tas jausmas, kad gali ką nors kontroliuoti, sukuria iliuziją, jog valdai gyvenimą. Ir žmogus įsitraukia.

- Anoreksija, bulimija, persivalgymas – kada žmogui suprasti, kad turi bėdų?

- Sergant anoreksija žmogui būna nepatogu valgyti prie kitų, jis tampa jautrus komentarams. Nervinei bulimijai būdingas maisto atsikratymas – per vėmimą, šlapimą varančius ar viduriavimą skatinančius vaistus ar besaikį sportą. Persivalgymui būdinga per trumpą laiką suvalgyti objektyviai didelį maisto kiekį. Ir jiems visiems dažniausiai yra gėda apie tai kam nors pasakyti.

- Kur ieškoti pagalbos?

- Gavus šeimos gydytojo siuntimą reikėtų kreiptis į Valgymo sutrikimų centrą Vilniuje, Vasaros gatvėje. Kai kurie žmonės dėl įvairių priežasčių bijo ten kreiptis, tada galima ieškoti psichoterapeuto ar kito specialisto, kuris išmano valgymo sutrikimų specifiką, pagalbos. Patarimai pradėti laikytis dietos ar labiau save kontroliuoti čia tikrai netinka.

- O ką gali patarti intuityvaus valgymo specialistas?

- Išsiaiškinama situacija, žmogaus lūkesčiai ir ką intuityvus valgymas kaip sistema gali. Pamažu žmogus pradeda jausti daugiau ramybės ties maistu. Mažėja emocinio valgymo, atsiranda ryšys su savo kūnu, alkiu, sotumu, imama valgyti skanų maistą. Sako žmonės: „Niekada neklausdavau savęs, ką noriu valgyti, galvodavau – ką reikia.“ O kai valgomas skanus sau maistas, jo suvalgo mažiau. Žmonės pamažu atsieja vidinę savivertę nuo kūno formų, išvaizdos. Maistui ima teikti mažiau reikšmės, nes supranta, kad jis sudaro vos dešimt penkiolika procentų gyvenimo, o ne aštuoniasdešimt, kaip atrodė anksčiau.

Mažėja persivalgymų. Sąmoningai vengiu sakyti, kad jie baigsis ar išnyks. Dažniausiai tai yra pagydoma, tačiau intuityvus valgymas nėra tobulas, tai – normalus valgymas. Kartais nutiks ir persivalgymų. Antai turėjome šventinį laikotarpį, natūralu, kad maisto gausu, tad nieko tokio, jei jo suvalgoma daugiau.

- Kokių esminių principų reikia išmokti perėjus prie intuityvaus valgymo? Per kiek laiko atsiranda nauji įpročiai?

- Yra trys kertiniai akmenys: išmokti valgyti pagal alkio ir sotumo signalus. Leisti sau valgyti visą maistą, nes ką uždrausi, to labai norėsis. Trečia – išmokti tvarkytis su emociniu valgymu. Ir, žinoma, į intuityvų valgymą žiūrėti kaip į sveikatai palankią mitybą.

Dirbant su intuityvaus valgymo specialistu trijų mėnesių pakanka sudėlioti pamatus. Pati terapija trunka nuo pusės metų iki pusantrų. Tai nėra trumpas procesas.

- Ar yra nesėkmingų atvejų?

- Faktas, kad yra. Intuityvus valgymas nepatrauklus tuo, kad nėra žaibiško efekto. Žmogus grįžta į natūralų svorį, tačiau jis nebūtinai toks, kokios mados vyrauja. Ir reikia žinoti, kad intuityvus valgymas nėra svorio metimo programa, tai labiau svorio nuo smegenų metimo programa. Žinoma, jeigu žmogus turi antsvorio, tai vienas intuityvaus valgymo rezultatų yra svorio grįžimas į natūralų kūno svorį, bet stengiamasi į tai nesifokusuoti. Visgi svarbiau yra gerai jaustis, gerai galvoti apie savo kūną.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder