Jūros kopūstai - naudingiausias maistinis augalas

Jūros kopūstai, arba laminarija ( lot. Phaeophyceae), - rudieji jūros dumbliai. Jie džiovinami saulėje, vytinami, sūdomi arba valgomi švieži.

Iš jūros dumblių gaminamos salotos, garnyrai, saldainiai, jų dedama į sultis, tešlas, arbatas, košes.

Jūros kopūstai yra seniausias ir naudingiausias maistinis augalas žemėje.

10 g jūros kopūstų vitamino D turi tiek, kiek 9 kg abrikosų, kalcio – kiek viena stiklinė pieno, geležies – kiek 1 kg špinatų.

Jūros kopūstai puikiai gali pakeisti druską. Jų miltelius galima dėti į bet kokį maistą.

Sveikatinančios savybės

Ajurveda teigia, jog jūros kopūstai subalansuoja vata došą.

Juose gausu pektinų, baltymų, angliavandenių, makro- ir mikroelementų, vitaminų A, B grupės, C, D, E, K, PP, algino rūgščių (organinių polisacharidų, kurių nėra antžeminiuose augaluose.

Šie polisacharidai iš organizmo pašalina sunkiuosius metalus, toksinus, radionuklidus); fosfolipidų ir bromfenolų, kurie pasižymi antioksidaciniu aktyvumu; poliprisotintų riebiųjų rūgščių Omega-3 - organinių chlorofilo darinių, kurie pasižymi imunokoreguojančiu veikimu.

Jūros kopūstuose iki 95 proc. jodo yra organinių junginių pavidalu, iš jų 10 proc. - junginyje su baltymais.

Tai svarbu, nes vartojant neorganinį jodą (pvz., joduotą druską), yra rizika perdozuoti. Organinio jodo vartojimas nesukelia jokio šalutinio efekto, net jeigu vartojami dideli kiekiai.

Jūros kopūstai stiprina ir jaunina organizmą, gerina medžiagų apykaitą, žarnyno veiklą, pašalina iš organizmo toksines medžiagas.

Jie vartojami aterosklerozei, tromboflebitui, rachitui, skydliaukės ligoms gydyti bei šių ligų profilaktikai, kraujospūdžiui normalizuoti.

Skydliaukės ligų profilaktikai užtenka 2 kartus per savaitę suvalgyti po pusę šaukštelio jūros kopūstų. Sergantiems skydliaukės ligomis (gūžiu, struma), patariama 4 kartus per dieną išgerti po 1 šaukštelį sausų jūros kopūstų miltelių su šaltu virintu vandeniu.

Gydomasis poveikis bus dar geresnis, jei jūros kopūstų miltelius užpilsite šaltu virintu vandeniu (1 šaukšteliui miltelių 70-100 ml vandens), paliksite nusistovėti, o po to išgersite. Taip gydytis patariama 15-30 dienų, kol pagerės savijauta.

Jūros kopūstuose yra medžiagų, skystinančių kraują ir neleidžiančių susidaryti trombams, be to, mažinančių cholesterolio kiekį kraujuje bei didinančių kraujagyslių elastingumą.

Šių ligų gydymui patariama 4 kartus per dieną išgerti po 1 šaukštelį sausų jūros kopūstų miltelių su šaltu virintu vandeniu.

Sergantiems mažakraujyste ir norintiems pagerinti atmintį rekomenduojama kasdien suvalgyti po 2 šaukštus šviežių ar po 1 šaukštelį džiovintų jūros kopūstų miltelių.

Jei užkietėja viduriai, išgerkite ryte ir vakare po 1 šaukštelį džiovintų jūros kopūstų miltelių, užgerdami juos vandeniu. Dėl ląstelienos ir mineralinių druskų derinio, esančio jūros kopūstuose, ilgam sureguliuojama virškinimo organų veikla.

Dr. Džeris Tennant iš Tennant integruotos medicinos instituto aiškina, kad mikroelementų ir elektrolitų jūrų kopūstuose yra pakankamai, kad žmogaus smegenys, raumenys, širdis, arterijos, sąnariai, kaulai, oda, plaukai, hormonai, imuninė sistema, virškinimas, inkstai, kepenys veiktų nepriekaištingai.

Jūros kopūstų dideliais kiekiais nepatartina vartoti nėščioms moterims.

Jūros kopūstų salotos - super paprastai paruošiamos!

Šios jūros kopūstų salotos pagaminamos vos per 2 minutes! Super greitos bei visiškai paprastos. Jūros kopūstai skaniausi paruošti pačiu paprasčiausiu būdu - su aliejumi, actu ir šiek tiek svogūno.

Ingredientai

Jūros kopūstai: 1 indelio (gali būti aliejuje)

Svogūnai: ketvirtadalio mažyčio

Alyvuogių aliejus

Cukrus: žiupsnio (pasirinktinai)

Baltas actas

Druska

Pipirai

Recepto paruošimas

 Iš pradžių jūros kopūstus sudėkite į dubenėlį.

 Tuomet stambia tarka sutarkuokite svogūniuką ir sumaišykite su jūros kopūstais.

 Tada salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi, actu, pagardinkite šiek tiek druska, pipirais ir cukrumi. Patiekite ir skanaukite!

 Patarimas: Rekomenduoju svogūno naudoti itin minimaliai, nes naudojant per daug - salotų skonis gali gautis per aštrus.

 Patarimas: Jeigu norisi, šias salotas galima apibarstyti smulkintu ridikėliu.

 

 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder