Kaip išvengti žarnyno infekcijų?

Kaip išvengti žarnyno infekcijų?

Nors vasarai einant į pabaigą mažėja tikimybė apsikrėsti bakterinėmis žarnyno infekcijomis, šaltuoju sezonu kyla kiti pavojai: didėja tikimybė pasigauti virusinę žarnyno infekciją ar kitą užkrečiamąją ligą.

Rotavirusas - vienas pagrindinių nebakterinio viduriavimo sukėlėjų. Tai - virusinė žarnyno infekcija, pasireiškianti vėmimu, karščiavimu, viduriavimu, ja dažniausiai suserga vaikai iki trejų metų. Norint išvengti šios ligos protrūkių, reikia ne tik laikytis higienos taisyklių, bet ir atidžiai stebėti mažamečius ugdymo įstaigose.

Rotavirusas siaučia visus metus

Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja Rasa Girdžiūnienė aiškino, jog virusinės žarnyno infekcijos nesiliauja visus metus, o bakterinės labiau pratrūksta vasarą. "Šiltuoju vasaros sezonu žmonės daugiau bendrauja, prasideda iškylos, kepsniai. Dėl to ir padaugėja susirgimų", - aiškino medikė.

Nors sakoma, kad rotavirusu dažniausiai užsikrečiama šaltuoju metų sezonu, tačiau pastebima, kad dėl higienos trūkumo šia liga užsikrečiama visus metus, taip pat ir vasarą. Norint išvengti tiek virusinių, tiek bakterinių žarnyno infekcijų, reikia laikytis higienos taisyklių. Ypač svarbu dažnai plauti rankas. Apskritai, norint išvengti žarnyno infekcijų, pasak medikės, reikia valgyti tik kokybišką, termiškai apdorotą maistą, produktus reikia gerai nuplauti. Taip pat reikia atsižvelgti į maisto galiojimo terminą, valgyti saikingai, vengti kontakto su sergančiais asmenimis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, kasmet Lietuvoje užfiksuojama vidutiniškai apie 18-20 tūkst. ūmių žarnyno infekcijų atvejų, iš kurių nemažai yra hospitalizuojami. Žarnyno infekcijos sudaro maždaug 2 proc. visų užkrečiamųjų ligų (didžiąją dalį sudaro ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ir gripas). Tačiau šis skaičius, pasak Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės, yra tik ledkalnio viršūnė. Juk dažnai sunegalavę suaugę žmonės nė nesikreipia į medicinos įstaigas, o gydosi patys.

"Dažniausiai žarnyno infekcijos pasireiškia ūmiais požymiais: viduriavimu, vėmimu, pilvo skausmu ir karščiavimu. Dažniausiai tokių ligų sukėlėjai patenka per burną ir ligos simptomai pasireiškia per tam tikrą inkubacinį periodą", - aiškino G. Zagrebnevienė.

Remiantis klinikiniais požymiais, nustatyti, ar tai - virusinė, ar bakterinė infekcija, yra sudėtinga. Gydytojas tai gali išsiaiškinti tik atlikęs kraujo, šlapimo, išmatų ir kitus tyrimus. Tačiau dažniausiai tokių atvejų pasitaiko maždaug vienodai.

Dažniausiai vasarą pasitaiko bakterinės žarnyno infekcijos: padaugėja per maistą plintančių zoonozių, nuo gegužės iki rugsėjo padaugėja salmoneliozės atvejų. Virusinės ligos dažniau plinta šaltuoju metų laiku - nuo rudens iki pavasario.

Nuo žarnyno infekcijų skiepų nėra. Tačiau nuo rugsėjo 1-osios bus galima paskiepyti kūdikius nuo 3 mėnesių iki pusės metų.

Kaip apsaugoti mažamečius?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Šimkuvienė pastebėjo, kad rotaviruso atvejų padaugėja tuomet, kai vaikai pradeda lankyti ugdymo įstaigas. "Norint išvengti šios ligos protrūkių, darželiai neturėtų priimti vaikų su užkrečiamųjų ligų požymiais: viduriuojančių, karščiuojančių mažamečių", - aiškino pašnekovė.

Jei auklėtoja pastebi ligos požymius, ji turėtų iškart kreiptis į vaiko tėvus, o kol šie atvyksta pasiimti atžalos, vaikas trumpam izoliuojamas nuo kitų mažamečių.

"Norint išvengti žarnyno infekcijų, reikia stengtis nesukryžminti maisto produktų: ypač termiškai apdorotos mėsos ir daržovių. Tarkime, galime paprastai apsikrėsti salmonelioze, jei ant lentelės pjaustome salmonelėmis užkrėstą mėsą, o iškart po to - daržoves, kurios vėliau nėra termiškai apdorojamos. Taip pat nerekomenduojama paruošto maisto laikyti kambario temperatūroje daugiau nei dvi valandas", - aiškino R. Šimkuvienė.

Žarnyno infekcijos sukėlėjai, pasak vyriausiosios specialistės, plinta fekaliniu ir oraliniu būdu, išsiskiria su išmatomis, patenka per burną su maistu ir gėrimais per užterštas rankas.

Tam, kad darželinukai apskritai apsisaugotų nuo užkrečiamųjų ligų, ugdymo įstaigose rekomenduojama dažniau valyti paviršius, kaskart po naudojimo šiltu tekančiu vandeniu nuplauti pjaustymo lenteles, peilius, vėdinti patalpas, dažnai plauti rankas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder