Kaip mankšta gerina psichinę sveikatą

Kaip mankšta gerina psichinę sveikatą

Daugelis žmonių pradeda mankštintis norint numesti svorį ar užsiauginti raumenis - tačiau mankšta taip pat gali padaryti stebuklų, gerinant psichinę sveikatą. Jei kovojate su depresija ar nerimu, gali būti nesunku patekti į užburtą minčių ratą, dėl kurio galite jaustis taip, tarsi prarastumėte kontrolę.

Vis dėlto yra įrodyta, kad mankšta yra naudinga ir palengvina su psichine sveikata susijusius simptomus ir leidžia jaustis žymiai labiau atsipalaidavusiam ir gebančiam spręsti iškilusius sunkumus.

Štai keletas priežasčių, kodėl turėtumėte pradėti reguliariai mankštintis:

Mažina stresą

Septyni iš 10 suaugusiųjų kenčia nuo streso. Nors neįmanoma visiškai pašalinti streso, yra strategijų, kurias naudodami galite jį valdyti. Vienas iš labiausiai paplitusių būdų yra mankšta. Fizinio aktyvumo metu smegenys išskiria endorfinus, tokius kaip dopaminas, kuris suteikia ramybės pojūtį, tuo pačiu reguliuodamas streso hormonus, tokius kaip adrenalinas ir kortizolis.

Gerina pasitikėjimą savimi

Kai jaučiatės gerai fiziškai, jaučiatės puikiai ir psichiškai. Turint tai omenyje, nesunku pastebėti, kad mankšta turi tiesioginį ryšį su pasitikėjimu savimi. Pratimus galite naudoti kaip taktiką, kad pasiektumėte mažus tikslus: pavyzdžiui, numesti svorio ar padidinti ištvermę. Reguliariai vykdant tikslus, be abejo, padidinsite pasitikėjimą savimi prieš pereidami prie didesnių iššūkių.

Nesvarbu, ar esate sporto salės lankytojas, ar aktyvus sportininkas, dalyvavimas reguliarioje mankštoje gali suteikti jums motyvacijos įkvėpti kitus, todėl dar labiau pasitikėsite savimi.

Mažina nerimą

Vien JAV nerimas buvo diagnozuotas daugiau nei 40 milijonų žmonių. Mankšta yra natūrali priemonė sumažinti nerimo lygį, nes smegenyse išsiskiria laimę skatinančios cheminės medžiagos. Nors šis poveikis gali būti tik laikinas, laisvalaikis lauke ir švelnus mankštinimasis yra idealus nusiraminimo mechanizmas. Tai taip pat gali palaipsniui sumažinti priklausomybę nuo vaistų nuo nerimo ir depresijos.

Padaro jus budresniais

Sportas maitina smegenis svarbiomis maistinėmis medžiagomis, kad padidintų pažintinį funkcionavimą - tai reiškia, kad kur kas didesnė tikimybė, kad būsite produktyvesnis darbo vietoje po ankstyvo ryto sporto salėje. Padidėjus smegenų kraujotakai, jūs jausitės energingesni ir susikaupę. Jei jūsų darbas susijęs su sėdėjimu prie stalo ilgą laiko tarpą, būtinai raskite laiko atlikti paprastus pratimus ar pasivaikščioti lauke.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder