Kaip sustiprinti savo kūną bei protą ir išvengti ligų

Kaip sustiprinti savo kūną bei protą ir išvengti ligų

Kaip įveikti stresą? Kaip išvengti senatvės ligų ir vėžio? Kaip sumažinti kompiuterių mums daromą žalą, jei turime nuolat prie jo sėdėti? Kokia yra jogos asanų, kvėpavimo pratimų, meditacijos reikšmė?

Šiuos ir kitus klausimus uždavėme holistinio gydymo specialistui iš Indijos. Šri Šri Ajurvedos mokslo ir tyrimų instituto (Sri Sri College of Ayurvedic science and Research) Bangalore profesorius, Šri Šri Ajurvedos ligoninės daktaras Giri Prashanth, savo darbe naudojantis Ajurvedos ir modernios medicinos žinias, Lietuvoje lankėsi paramos ir labdaros organizacijos „Gyvenimo menas“ kvietimu.

Stresas šiame skubėjimo amžiumi jau tapo bemaž kiekvieno mūsų kasdienybe. Gal Ajurveda žino receptą, kaip su juo susidoroti?

Jūs negalite išvengti streso, bet jūs galite padaryti savo kūną ir protą tokius stiprius, kad jie galėtų tą stresą pakelti. Diabetas, žvynelinė, aukštas kraujospūdis – šios ir kitos ligos, jų apie dvidešimt, kyla nuo streso. Net maži vaikai skundžiasi, kad yra paveikti streso. Taigi reikia daryti protą ir kūną stiprius, kad jį pakeltų. Geriausiai tam pasitarnauja joga. Kas reguliariai praktikuoja jogą, nugali stresą ir tuo stresu mėgaujasi. Kūną stiprų padaro Ajurveda, o protą - joga.

Joga... Ar užtenka mokėti keletą nesudėtingų asanų ir daryti jas savarankiškai?

Tai priklauso nuo to, ko jūs norite pasiekti. Tarkime, turite nugaros problemą. Yra net specialiai pritaikyta joga nugaros ligoms. Šri šri jogos pratimų Lietuvoje gali išmokyti „Gyvenimo meno“ mokytojai, Ajurvedos gydytojai. O jogos rūšių yra daug.

Asana - tai pozicija, kurioje kūnas yra stabilus ir jam yra patogu. Jei žmogus daro pratimą ir jam nepatogu – tai ne asana. Asanų iš viso yra 8 mln. 400 tūkst. Pagal Ajurvedą, jogos filosofiją, tiek yra ir gyvybės rūšių žemėje. Tarp jų visų 200 asanų yra svarbios. Tačiau net jei darai 10 asanų – to užteks, kad kūnas taptų tvirtas.

Svarbi ir pranajama, kvėpavimo pratimai, kvėpavimo proceso kontroliavimas. Daugelis žmonių nekvėpuoja teisingai, iškvepia nepilnai. Kiek įkvepiate - tiek turite iškvėpti. Įkvepiate deguonį, ir pilnai turite iškvėpti anglies dvideginį. Pagal jogos filosofiją, žmogaus gyvenimo trukmė priklauso nuo įkvėpimų ir išvėpimų kartų. Giliai įkvėpkite ir pilnai iškvėpkite. Ar matėte, kaip kvėpuoja šuo? Iškiša liežuvį ir labai greit kvėpuoja, todėl gyvena 10 - 12, daugiausiai 15 metų. O vėžlys? Jis labai lėtai kvėpuoja. Ar žinote, kiek jis gyvena? 500-800 metų, net 1000. Yra didžiulių vėžlių, gyvenančių 2 tūkst. metų. Taigi mūsų gyvenimo trukmė priklauso nuo kvėpavimo, nuo pranajamos.

Įkvepiame, sulaikome kvėpavimą ir iškvepiame. Kai kvėpuojate, plaučiai išsiplečia ir susitraukia, jų jėga padidėja. Kai grąžini protą į kvėpavimo procesą, automatiškai atsipalaiduoja protas. Tai labai paprasta - tiesiog galvokite apie įkvėpimą ir iškvėpimą.

O sergant kvėpavimo takų ligomis, padėtų kartu su pranajama vartojama žolinė medicina.

Ar kvėpavimu galima pareguliuot širdies ritmą?

Yra daug išminčių, kurie tai padaro. Darydami jogą mes galime sumažinti savo kraujospūdį iki normalaus. Jei praktikuosite jogą reguliariai, kraujospūdis savaime susireguliuos. Taip pat susinormalizuos medžiagų apykaita.

Kokia meditacijos nauda?

Jei jūs medituojate, jūs užmirštate save, savo kūną, stresą, įtampas ir esate tiesiog laimingas. Meditacijos metu kūnas ilsisi, atsipalaiduoja, visiškai ilsisi ir protas. Šiaip gyvenime jūs neleidžiate protui ilsėtis, jis vis klajoja: tai ateityje, tai praeityje. O tai stresas. Kai grąžini protą į esamą momentą, tada atsipalaiduoji. To pasiekti padeda meditacija.

Daugelis darbuotojų ištisą dieną praleidžia prie kompiuterių. Kaip sumažinti jų daromą žalą?

Aš buvau kviestas į daugelį kompiuterių kompanijų ir kalbėjau apie tai, kaip išvengti profesinių ligų dirbantiems kompiuteriu. Sėdint prie kompiuterio ilgą laiką, vargsta rankos, nes jos ilgai būna ištiestos. Todėl informacinių technologijų profesionalai kenčia nuo įtampos, osteochondrozės kaklo srityje, diskų pasislinkimo. Jie niekada nesėdi tiesiai, o susirietę. Todėl pradeda skaudėti nugarą, strėnas. Daug žmonių kenčia nuo to, kad iš nugaros skausmas nueina į kojas. Pirštų galuose, pėdose jaučiamas tvinkčiojantis pojūtis. Sėdimas gyvenimo būdas sukelia diabetą, padidina cholesterolio koncentraciją kraujuje, kitas problemas.

Informacinių technologijų kompanijų darbuotojams pasakau, kad svarbiausia - sutvarkyti laikyseną. Stuburas visada turi būti tiesus, nesuriestas. 20-25 min. padirbus su klaviatūra ištiestomis rankomis, 5 minutes rankas reikia palaikyti sulenktas, pailsinti. Tada rekomenduoju jiems Ajurvedos procedūras, kad sustiprėtų stuburas, pasiūliau keletą asanų, kurios stiprina pilvo, nugaros ir kaklo raumenis.

Informacinių technologijų profesionalai negali palikti darbo – todėl jiems reikia padaryti protą ir kūną tokius stiprius, kad jie pakeltų stresą, patiriamą darbe.

Gal Ajurveda žino priemonių nuo žmonijos rykštės - vėžio?

Tai nepagydoma liga, bet jai galima užkirsti kelią. Nelaukime, kol vėžys ateis. Jis ateina, jei nesveikai valgome, nesilaikome darbo ir poilsio režimo, truputį lemia ir genetika.

Prevencinės priemonės – detoksikacija, sveika gyvensena, joga, geras maistas, tinkamas poilsis.

Ko negalima valgyti?

Užteršto maisto, su chemija, konservantais, išaugintų nenatūraliai produktų. Ar tai įmanoma? Dabar viskas užteršta kancerogenais. Kadangi neįmanoma išvengti užterštų produktų, todėl rekomenduoju reguliariai detoksikuoti organizmą ajurvediniais būdais.

Kaip pats žmogus galėtų apsivalyti?

Gerti daug vandens. Kiek - priklauso nuo žmogaus galėjimo. Labai gerai laikyti vandenį variniame arba sidabriniame ąsotyje per naktį ir ryte jį gerti. Tai paprasta ir padeda detoksikuoti organizmą.

Ką patartumėte norintiems išvengti senatvės ligų?

Galiu patarti rasajanos terapiją. Tai priešsenatvinės procedūros 60-70 metų žmonėms, kuriems prasideda lėtas nervų degeneravimas. To gali būti išvengta pradėjus rasajanos terapiją. Turime gerų žolinių preparatų, kurie atideda narvų ląstelių nykimą. Daug žmonių atvyksta rasajanos procedūrų į Indiją.

Vakarų mokslas yra įrodęs, kad senėjimą stabdo intelektuali veikla.

Jis tik dabar tai įrodė. Tai teisinga, nes mokantis naujų dalykų protas suaktyvėja. Bet taip pat gali padėti jogos terapija. Taip pat įrodyta, kad neurodegeneraciją gali sustabdyti žolės. Žmogus turi gauti holistinę naudą. Mes tas žoles naudojame 5 tūkst. metų, bet kad įtikintume vakariečius, turime eksperimentuoti su gyvūnais. Tai darome tik dėl vakariečių, kad jiems įrodytume.

Joga, Ajurveda, modernios technologijos – visos sritys turi susivienyti, kad žmogus gautų naudos. Bet koks mokslas turi savo apribojimus, juos turi ir joga, ir Ajurveda, ir modernios technologijos, bet jei jos visos susijungtų, žmogui būtų didelė nauda.

Kodėl nepavyksta jų sujungti – trūksta noro?

Skirtingos koncepcijos. Nėra bazės, platformos, kur galėtų susirinkti kartu ir pradėti dirbti. Žmonės turi tapti atviri, pasinaudoti visų mokslų pranašumais. Jei kartu dirbsime, bus nauda žmonėms.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder