Kas senatvėje trukdo džiaugtis gyvenimu?

Kas senatvėje trukdo džiaugtis gyvenimu?

Senatvė paprastai kelia asociacijas su išmintimi, švelnumu, gerumu. Bet gyvenime mes, deja, retai matome švytinčius senyvų žmonių veidus. Kodėl? Lengviausia būtų kaltinti pačius senukus, atseit nugyveno gyvenimą, o išminties neįgijo. Bet surūgę, pikti veidai yra ne tiek blogo charakterio, kiek didelių asmeninių problemų ir išgyvenimų požymis.

Dažnai seni žmonės pyksta, kai ko nors bijosi, dėl ko nors nėra tikri. Tai - įprasta gynybinė reakcija. Pyktis - didesnio pažeidžiamumo požymis, o senukai, kaip žinoma - pažeidžiamiausias visuomenės sluoksnis. Bet pyktis dar yra ir vienas iš paprasčiausių ir veiksmingiausių būdų patraukti dėmesį. Bet kokio amžiaus žmogui svarbu, kad kiti jį matytų, pastebėtų, į jį atsižvelgtų. Skaudžiausia būti ignoruojamam. Dauguma senukų nugyveno sunkų gyvenimą, susijusį su nuolatiniais išgyvenimais, negandomis, krizėmis, nestabilumu. Visa tai taip pat paliko žymę jų psichikoje ir charakteryje.

Didele dalimi senyvo žmogaus pažeidžiamumą lemia tai, ar jis jaunystėje buvo optimistas, ar pesimistas. Pasirinkti pozityvų požiūrį į gyvenimą yra sunkiau, tam reikia dirbti su savimi. Bet tam, kad būtum laimingas, nereikia nieko nepaprasto. Reikia tiesiog stengtis visur įžvelgti ką nors gera. Ir dar - išmokti gyventi čia ir dabar. Nesijaudinti dėl to, kas bus, nes to mes vis tiek negalime žinoti. Jei šiandien, šią minutę, yra gera ir jauku, tai ir puiku. O jei kas nors nepatinka, reikia pagalvoti, ką galima padaryti, kad būtų geriau.

Kad gyvenimas vyresnio amžiaus žmonėms atrodytų malonesnis, jiems galima patarti didinti fizinį aktyvumą. Juk judėjimas skatina malonumo hormonų, endorfinų, išsiskyrimą. Tegu tai bus malonus krūvis pagal jėgas: pasivaikščiojimai parke su šunimi arba kieme su anūkais, šokiai, slidinėjimas ir pan. Taip pat labai svarbu gyvenime kuo nors domėtis, turėti interesų. Tai gali būti kūryba arba namų ūkis. Apsiėmęs tvarkyti dalį namų reikalų, vyresnis žmogus šeimoje jausis reikalingas.

Pagrindinė senyvų žmonių problema - vienišumo jausmas. Ir tai ne tik bendravimo trūkumas. Kai kada net daugybės artimųjų supami senukai pasijunta svetimi ir nereikalingi. Psichologas Erikas Bernas (Eric Berne) rašė, kad visą žmogaus gyvenimą sudaro du procesai: glostymas ir niuksėjimas. Taigi senyviems žmonėms labai reikia emocinio glostymo, pasireiškiančio dėmesiu, rūpesčiu, užuojauta. Kai kada senyvą žmogų reikia tiesiog išklausyti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder