Kodėl sportininkai negali vartoti "Teraflu"

Kodėl sportininkai negali vartoti "Teraflu"

Vaistai tampa dopingu tada, kai jie imami vartoti ne pagal paskirtį, todėl į draudžiamų medžiagų sąrašus įtraukti ir tokie vaistai, kaip „Teraflu“. Taip LRT RADIJUI sako Antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė. Anot jos, dėl šios priežasties į draudžiamų medžiagų sąrašą buvo įtrauktas ir daugeliui sportininkų pastaruoju metu problemų keliantis mildronatas.

– Vaistas mildronatas į draudžiamųjų vaistų sąrašą įtrauktas nuo 2016 m. sausio 1 d. Tada pasipylė straipsniai apie tai, kad garsių sportininkų tiriamuose mėginiuose rasta šio preparato. Kaip įtraukiami medikamentai į tokius sąrašus? Ar sportininkai apie tai nėra informuojami?

– Sąrašas publikuojamas likus trims mėnesiams iki jo įsigaliojimo. Jei sąrašas įsigalioja nuo sausio 1 d., vadinasi, spalio 1 d. jis jau viešai paskelbiamas. Jis niekam nėra paslaptis. Kitas dalykas, prieš įtraukiant medžiagas į draudžiamųjų sąrašą, jos kurį laiką būna stebėjimo sąraše. Jei medžiaga yra stebėjimo sąraše, galima tikėtis, kad ji gali būti įtraukta į tą sąrašą.

Jei nustatoma, kad medžiaga atitinka du iš keturių kriterijų, pagal kuriuos medžiagos įtraukiamos į draudžiamųjų sąrašą, ji uždraudžiama. Kriterijai – gali pagerinti ar pagerina fizinį pasirodymą, gali pakenkti ar kenkia sveikatai, prieštarauja sportinei dvasiai, turi maskuojamųjų savybių. Jei medžiaga atitinka du iš šių keturių kriterijų, ji patenka į draudžiamų medžiagų sąrašą. Kartais užtenka ir vienintelio kriterijaus – medžiaga turi maskuojamųjų savybių. Ji patenka į draudžiamų [preparatų] sąrašą. Tokia tvarka.

– Koks mildronato poveikis eiliniam žmogui ir sportininkui?

– Jis tiesiog skirtas širdininkams – žmonėms, sergantiems lėtiniu širdies nepakankamumu, patyrusiems infarktą, – kad būtų pagerintas širdies darbas ir jie galėtų toleruoti įprastą fizinį krūvį. Sportininkai jį vartoja, kad jų audinių ląstelės būtų treniruojamos, kai nėra fizinio krūvio. Taip jos ruošiasi išgyventi, esant didesniam fiziniam krūviui. [...] Tokia vartojimo priežastis ir skirtumas tarp sveiko ir ligoto.

– Kada vaistas tampa dopingu?

– Kai jis vartojamas ne pagal paskirtį. Jei panagrinėtume draudžiamų medžiagų sąrašą, pamatytume, kad dalis jų tikrai buvo išrastos gydymui. Paskui kai kurie analogai galėjo būti išrasti, kad būtų naudojami sporte.

Pavyzdžiui, eritropoetiną nebuvo išrastas, kad sportininkai galėtų pakelti didesnį fizinį krūvį. Jis buvo išrastas onkologinėmis, kraujo ligomis sergantiems žmonėms, kad pagerintų jų gyvenimo kokybę, juos gydytų, o ne tam, kad pagerintų sportinį pasirodymą. Kai vaistai pradedami vartoti ne pagal paskirtį su tikslu pagerinti sportinį pasirodymą, vaistas tampa dopingu.

– Mildronatą sukūrė latvių mokslininkas. Pats šio vaisto kūrėjas nustebęs, kad vaistas prilygintas dopingui, neva taip būti negali.

– Vaistas yra sąraše, vadinasi, buvo priežasčių, dėl kurių jis ten atsirado. Pradėkime nuo to, kad šia medžiaga buvo piktnaudžiaujama. Ji buvo dažnai vartojama. Jokios medžiagos besaikis vartojimas nepriveda prie gero. Tai nėra tinkama. Ar sveikas žmogus be saiko geria paracetamolį? Kam jam to reikia?

– Kodėl šis preparatas siejamas ir su kariais?

– Skaičiau, kad kariams, kurie buvo siunčiami, berods, į Afganistaną, buvo duodama mildronato. Fiziniai krūviai [kariuomenėje] dideli, todėl buvo vartojamas šis preparatas, kad kariai pakeltų didesnį fizinį krūvį.

– Kokius medicininius preparatus, vaistus dar galėtumėte paminėti, kurie visuomenei gerai žinomi, galbūt ir vartojami dažnai, bet sporto pasaulyje yra dopingas?

– „Teraflu“. Jame yra pseudoefedrino. Pseudoefedrinas varžybų dieną draudžiamas. Žinoma, yra nustatyta, kiek jo galima suvartoti, bet viskas priklauso nuo kūno masės, medžiagų apykaitos. Reikia būti atsargiems. Varžybų dieną „Teraflu“ negalima vartoti. Ne varžybų dieną galima. Pavyzdžiui, vaistai „Aktifed“, „Sudefedo“, savo sudėtyje irgi turi pseudoefedrino. Tai toks paprastas nereceptinis vaistas nuo peršalimo. Jei žiūrėsime į receptinius vaistus, tai yra tas pats augimo hormonas arba eritropoetinas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder